Sverige
14 mars 2012 19:16

Tränare åtalas för djurplågeri

En tränare i Linköpings kommun åtalades på onsdagen för djurplågeri, för att ha använt ström i sin skrittmaskin och ha orsakat ett jack i tungan på en häst under longering. Tränaren nekar till brott.

Tränaren, som arbetar med islandshästar, polisanmäldes för djurplågeri i slutet av 2009, och i februari 2010 gjorde polisen en husrannsakan i stallet och tränarens bostad. Detta berättade Ridsport om.

Då hittades inget som kunde kopplas till användning av olagliga träningsmetoder. Men flera personer har berättat för polisen att tränaren använde sig av ström i skrittmaskinen, skriver Corren.

När tränaren själv förhördes i samband med husrannsakan angav hon att hon inte visste att det var olagligt att använda skrittmaskiner som är kopplade till elektrisk ström. Enligt djurskyddsförordningen är det förbjudet att använda utrustning som ger djur elektriska stötar om avsikten är att styra deras beteende, skriver tidningen. Tränaren menar att hon slutade använda skrittmaskinen när hon fick veta att det var olagligt.

Men enligt kammaråklagare Eva Nemec Nordh har tränaren utsatt flera hästar för lidande, och bör därför dömas för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen. Åklagaren tog även upp ett annat fall av misstänkt djurplågeri när tränaren åtalades på onsdagen, då tränaren 2009 ska ha longerat en häst med ett bett med inspänning, skriver Corren.
Åklagaren menar att hästen fick ett djupt, blödande jack i tungan, och en veterinär skriver i ett intyg: ”Skadorna i munnen är allvarliga och har orsakat hästen betydligt lidande.”
Tränaren nekar även i detta fall.

Sju personer, varav fem är veterinärer, har kallats in som vittnen i den kommande rättegången.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-