Uppdaterad 20:56Den första rättegångsdagen i Västmanlands tingsrätt avslutades med att tränaren, som stämt Svenska Ridsportförbundet, fick vittna under sanningsförsäkran. Han berättade bland annat om hur han föll ner i avgrunden när diplomeringen drogs in.
Dag ett i rättegången mellan tränaren och SvRF
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Målet där tränaren har stämt Svenska Ridsportförbundet på miljonskadestånd och kräver att få tillbaka sin diplomering är unikt på flera plan. Frågor som aldrig tidigare har prövats ska nu få svar. Både Svenska Ridsportförbundet och tränaren har kallat ett stort antal vittnen som ska höras i målet, som har sitt ursprung i att tränaren fråntogs sin diplomering våren 2017. Detta med motiveringen att han inte längre kunde anses vara ett föredöme för etik och moral.
Klockan 10 på måndagen drog rättegången igång i Västmanlands tingsrätt. Ridsports reporter Anna Nyberg är på plats och följer rättegången i Västerås. På grund av förbud mot digital utrustning i rättssalen kan vi inte liverapportera, men så fort tillfälle ges i pauser och liknande rapporterar vi om allt som händer under rättegången. Här kan du se klippet där Anna Nyberg direktrapporterar från tingsrätten strax innan rättegångens start.
Förlikningsförslagen avslogs – rättegången genomförs
Nu har rättegången börjat i tvistemålet mellan en tränare och Svenska Ridsportförbundet. Under den första dagen presenterade de två parterna sin syn på tvisten, men dagen började med att domaren gjorde ännu ett försök att få till en överenskommelse utan rättegång.
Förhandlingarna hann inte mer än börja innan rättens ordförande frågade parterna om det fanns möjlighet till förlikning. Båda parterna lät rätt tveksamma, men ett försök gjordes, där rättens ordförande först pratade enskilt med Svenska Ridsportförbundets båda ombud, Göran Starkebo och CG Leissner, för att därefter prata enskilt med tränarens ombud Maria Adielsson och Fredrik Ferrand-Drake.
Efter en dryg timmes överläggningar kom beskedet: Parterna står för långt från varandra för att en förlikning ska kunna nås.
Därmed fick de två parterna lämna sin sakframställan. Tränarens ombud redogjorde för att tränaren vill ha tillbaka sin diplomering, och yrkade att Svenska Ridsportförbundet upphäver beslutet att frånta tränaren sin diplomering.
När det gäller skadeståndet minskades kraven, från 2,7 miljoner kronor till 2,5 miljoner och därefter 71 608 kronor i månaden från det att stämningen lämnades in för drygt ett år sedan.
Tidigare var kravet på 102 200 kronor per månad från oktober 2019.
Svenska Ridsportförbundets ombud sa nej till samtliga yrkanden.
Under eftermiddagen kommer de två sidorna att utveckla sin sak.
Förhandlingarna i Västmanlands tingsrätt följs av en handfull personer.
Tränarens argument i sak
Rapporteringen från Västmanlands tingsrätt fortsätter. På eftermiddagen har parterna fått möjlighet att utveckla sina respektive argument. Se den filmade intervjun med tränarens ombud Fredrik Ferrand-Drake här under.
– Han har blivit beskylld för misskötsamhet och det har framförts anklagelser på sociala medier, säger Ferrand-Drake, och tillägger att det har varit möjligt för tränaren att bemöta argumenten som gjorde att han blev av med sin tränardiplomering.
För första gången har Svenska Ridsportförbundet gett en mer utförlig förklaring till varför diplomeringen drogs in för en tränare våren 2017.
− Det är tränaren som valt att häva sekretessen, och därmed är det på sin plats att berätta vad som låg bakom den indragna diplomeringen, sade förbundets ombud CG Leissner, som tillsammans med ombudet Göran Starkebo presenterade berättelser från ett antal personer som kommit in till förbundet under ett antal års tid, berättelser som kommer att kläs i ord av en rad vittnen under rättegången.
Värjde sig hårt
SvRF spelade också upp ett avsnitt ur Svt:s litteraturprogram Babel, som handlade om boken Samtycke, skriven av den franska författaren Vanessa Springora, där hon berättar hur hon som 14-åring blev förförd av och älskarinna till en berömd författare i 50-årsåldern. Förbundets ombud menade att det fanns paralleller mellan författare och tränaren.
Dagen avslutades med att tränaren själv hördes, och han hade valt att vittna under sanningsförsäkran, vilket innebär att det är straffbart att ljuga.
Tränaren värjde sig hårt mot SvRF:s anklagelser om att han haft sexuella relationer med ett stort antal unga flickor.
− Jag har varit ihop med 12–13 tjejer under mitt liv, och två av de förhållandena var under gymnasietiden.
Polisanmälningar
Att han haft uppdrag av varierande längd hos olika ridklubbar förklarade han med att det lätt blir tjafs mellan olika grupperingar i ridklubbar.
Han har två gånger varit polisanmäld för brott av sexuell karaktär mot yngre flickor. Båda gångerna har utredningarna lagts ner, och han har berättat om båda dessa processer för berörda på Svenska Ridsportförbundet, sade han också.
När han i februari 2017 blev omskriven i Ponnymammans blogg tog han illa vid sig, och folk började också höra av sig.
− Men det var ingen som avbokade mig som tränare, och hade det inte hänt något mer hade det nog stannat där, sade tränaren till rätten.
”Jag hade ingen att prata med”
Någon månad senare landade brevet om att Svenska Ridsportförbundet övervägde att dra in hans diplomering, men inte heller det skakade om honom i grunden.
− Jag hickade till inför uppgifterna att de hänvisade till sociala medier. Jag blev ledsen och sårad, men kämpade vidare, eftersom jag trodde att de inte kunde dra in min diplomering utan att höra min berättelse.
En månad senare fråntogs han sin tränardiplomering.
− Den dagen blev allt som sagts om mig på sociala medier en sanning. Och människor har inte förstått att jag aldrig fått ge min version.
Tränaren berättade hur han föll ner i avgrunden. De han betraktade som vänner försvann och han blev sjukskriven för depression.
− I början var det många som stöttade mig, men när de bröt med mig när Svenska Ridsportförbundet tog diplomeringen. Jag hade ingen att prata med.
På sitt eget ombuds fråga om han någon gång misskött sig blev svaret:
− Nej, jag tycker inte det, Jag har aldrig varit tillsammans med någon under 15 år, och jag har aldrig tidigare fått några klagomål från förbundet.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på