Träningstips
22 april 2020 20:18
Ridsportplus

Träningstips med filmklipp: Lokalisera obalans med kluriga banor

HoppningOm hästen hamnar i obalans är risken stor för nedslag. Cornelia Rylén, hoppryttare, delar här - både i en välfylld artikel med banskisser och i ett längre filmklipp - med sig av övningar som tränar upp både hästens och ryttarens balans.

Träningstips med filmklipp: Lokalisera obalans med kluriga banor
Cornelia Rylén är hoppryttare som startat 155 cm, med placeringar upp till 150 cm. Hon bor på Vikbolandet utanför Norrköping. Här ses hon tillsammans med stoet ”Greta”, Geniek (f -11 e Lord Sandro-Celano, uppf JFA Janssen). Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Cornelia tycker många gånger att ryttare fokuserar för mycket på att de ska rida på ett visst förutbestämt antal galoppsprång, vilket hon anser kan leda till obalans.
  – Jag tycker det är viktigare att hålla hästen i balans än att öka på för att räcka fram. Om du i stället kan behålla hästens balans genom hela banan är det mycket bättre, även om du någonstans lägger in ett extra galoppsprång, säger hon.

  Cornelias banor tränar inte bara upp hästens balans, utan tränar också ryttarens förmåga att lösa de problem som kan dyka upp under rittens gång.
  – Chanserna att lösa olika situationer är många i dessa banor och det är därför som de är så lärorika. Det är bra att göra övningarna i flera varv efter varandra för att ekipaget ska få tid på sig att hitta både balans och rytm, säger Cornelia.

  Cornelia_traningstips_ovning1_01
  Hästen ska vänta. Foto: Sandra Nordin Johansson

  1. Hästen ska vänta

  Börja med att galoppera över två bommar på marken med ett galoppsprång emellan. Vägen till bommarna ska vara kort, därför placeras bommarna bäst rakt över ridbanan. När vägen är kort blir det tydligare om hästen väntar på ryttaren i uppvändningen mot bommarna.
  – Hästen ska vänta på dig och sedan hålla balansen och ta tag i andra bommen själv. Det är viktigt att ryttaren inte sneddar in, då är det lätt att missa andra bommen, säger Cornelia.

  Traningstips-skiss
  Skiss 1.

  Övningen rids i en åtta och går att göra till en evighetsövning som med fördel kan ridas flera varv. Bommarna är extra bra för en häst som ska introduceras för galoppombyte, då det hjälper hästen att få till ett naturligt byte över den andra bommen.

  När bomövningen fungerar är det bra att hoppa fram på ett enkelhinder några gånger innan du gör nästa övning.

  Cornelia_traningstips_ovning2_0002
  Hästen ska lyssna. Foto: Sandra Nordin Johansson

  2. Hästen ska lyssna

  Nästa övning rids även den på en stor åtta men innefattar fyra hinder som ligger strax under en meter i höjd.

  Det är viktigt att hästen lyssnar tillbaka efter varje hinder och sedan bjuder framåt igen mot nästa. Räkna inte antal galoppsprång på linjerna, utan fokusera i stället på att hästen håller en bra balans. Lägg in volter om det behövs mellan hindren.

  Traningstips-skiss2
  Skiss 2.

  Banan börjar och slutar på samma ställe, vilket gör att du enkelt kan fortsätta och rida ett varv till.
  – Den här övningen ställer många frågor på samma gång och kräver att ryttaren håller hästen i en bra balans. Jag tycker att man ska rida den minst två varv för att hitta ett bra flyt.

  Rid banan först ett par gånger åt ena hållet och pausa sedan en och en halv minut. Hoppa därefter banan åt andra hållet för att hästen ska få liksidig träning.

  Cornelia_traningstips_ovning3_0001
  Våga varva ner. Foto: Sandra Nordin Johansson

  3. Våga varva ner

  Den sista övningen är en längre bana där både de brutna linjerna från övning två och bommarna från övning ett ingår. I den här övningen lägger man även till en kombination med två galoppsprång mellan.

  Kombinationen är det första hindret på banan och framför den ligger en markbom för att insprånget ska bli bra. Bakom utsprånget har Cornelia också placerat en bom som hjälper hästen att få till ett bra och balanserat språng ut ur kombinationen.

  Traningstips-skiss3
  Skiss 3.

  Ta tid på dig och tänk på att inte fastna i handen under banans gång.
  – Våga varva ner emellanåt. Behöver man lägga en volt någonstans under banan så är det helt okej! Hellre att övningen blir bra än att den blir helt rätt, säger Cornelia.

  När banan är hoppad ett varv kan hindren höjas till en nivå som passar ekipaget. Cornelia rekommenderar att i första hand höja oxrarna.

  Här kan du se Cornelia rida övningarna och även ta del av lite extra tips!

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden