Träningstips
3 juni 2020 15:27
Ridsportplus

Träningstips: Träna för hoppmomentet

RidhästtestHur förbereder du 4-åringen för ett ridhästtest? Anna–Clara Pettersson, B-tränare och unghästutbildare, delar med sig av hur hon tränar den unga hopphästen.

Träningstips: Träna för hoppmomentet
”Kom ihåg att unghästtester inte bara är till för att hitta hästar med kapacitet för större klasser, det kan också vara en bra värdemätare för din häst där du får ett kvitto på vad som behöver utvecklas”, säger Anna-Clara Pettersson på Miss Brave (sto f -16 e Bravour-Orlando uppf Lotta Pettersson). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är viktigt att hästen är väl förberedd när den ska starta på en unghästbedömning, säger Anna-Clara Pettersson. Den ska kunna hoppa kombination, karaktärshinder och relaterade avstånd redan från enmetershoppning.
    – Det viktigaste är att hästen i grunden är trygg och bjuder framåt i galoppen på och mellan alla hinder, säger hon.

    Två saker som Anna–Clara Pettersson jobbar mycket med är hästens galopp och dess balans. Målet är att hästen ska ha så god balans att den ska klara av att hålla samma tempo och riktning utan stöttning av ryttarens inverkan — då blir i regel även ridbarheten bättre.
    – Våga vara lite passiv ibland och känn efter var hästen har sin balans. Försök att påverka den försiktigt därifrån, utan att bli för dominant. Det är viktigt att hästen får tid på sig att stärka upp sin galopp ordentligt, säger Anna–Clara Pettersson.

    Anna-clara-pettersson-miss-brave-14-200416-rt
    Öva in kombinationen Foto: Roland Thunholm

    1. Öva in kombinationen

    Börja med att travhoppa över bara b-hindret, som till en början ska vara ett lågt räcke. Hoppa därefter samma hinder i galopp och om hästen gör det avspänt går det bra att lägga upp en bakbom så att hindret blir en oxer där frambommen alltid är lägre än bakbommen.

    När hästen gör oxern avspänt i galopp, läggs a-hindret till och hästen får hoppa i trav första gången, då ska b-hindret återigen vara ett räcke. Därefter sätts b-hindret upp till en oxer igen.
    – Hästen måste alltid ta sig framåt ut över b-hindret, därför är det bättre att börja med ett räcke så hästen inte hoppar för korta och höga språng ut i början.

    Kombinationen ska hela tiden ha bommar som infångare på både hinder a och b samt två bommar på marken som en korridor på sidan av kombinationen för att rama in den unga hästen.

    Anna-clara-pettersson-mis-brave-vattenmatta-1-200416-rt
    Introducera karaktärshinder Foto: Roland Thunholm

    2. Introducera karaktärshinder

    Även i den här övningen används bommar som infångare för att rama in hästen. Det är viktigt att aldrig lägga infångarna direkt på bommarna som ska hoppas. Bommarna kan då låsa fast hindret och hästen riskerar att slå sig eller bli skrämd om den river.

    Börja alltid med att placera saker som hästen kan uppfatta som läskiga på ena kanten under hindret så att hästen kan välja att hoppa hindret på den andra kanten om den är tittig. Flytta sedan det ”läskiga” närmare in mot mitten succesivt för att till slut låta det stå helt under hindret, eller vara helt utlagd om det är en vattenmatta.
    – Det optimala är om du slipper få hästen att tvärnita utan att hästen tar sig över redan på första försöket.

    Om unghästen är väldigt tittig tipsar Anna-Clara om att det kan vara bra att löshoppa hästen över titthinder innan det görs uppsuttet.

    Anna-clara-pettersson-miss-brave-1-200416-rt
    Linjer med relaterade avstånd Foto: Roland Thunholm

    3. Linjer med relaterade avstånd

    I unghästbedömning är relaterade avstånd ett bra sätt för domarna att se hästens galoppsprång, både steglängden och hästens förmåga att kunna reglera sin galopp. Ett bra sätt att träna hästen på detta är att börja med bommar på marken.
    – Om en häst växlar mellan långa och korta galoppsprång kan den lätt upplevas som orytmisk. Att rida mellan bommar är därför ett jättebra sätt att känna in hästens galopp på för ryttaren.

    Placera bommarna jämte två riktiga hinder, dels för att unghästen ska lära sig att galoppera nära hinderna men även för att ryttaren ska känna hur hästen går att reglera på ett visst avstånd.

    När bomövningen fungerar hoppas i stället den riktiga linjen som står bredvid. Ha då marklinjen på det andra hindret utrullad en halvmeter för att hjälpa hästen med avsprångspunkten.

    Fakta

    Anna-Clara Pettersson

    Anna-clara-pettersson-3-200416-rt
    Anna-Clara Pettersson Foto: Roland Thunholm

    Anna-Clara Pettersson är B-tränare i hoppning, utbildad inverkansdomare, ridlärare Level 3 och diplomerad hippolog.

    Hon har tidigare arbetat nio år på Ridskolan Strömsholm och är i dag en framgångsrik unghästutbildare med flera segrar i olika unghästchampionat på meritlistan.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden