Veterinärt
13 juni 2023 08:39
Ridsportplus

Tre månader i box krävs vid fång

HästhälsaNär hovslagarmäster Mikael Westberg föreläser handlar det ofta om diagnosen fång. Att hästen måste ha boxvila en så pass lång period blir en nyhet för många.

Tre månader i box krävs vid fång
En riktig specialist, nämligen hovslagarmäster Mikael Westberg, guidar oss genom de olika faserna av fång. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fång är något av Mikael Westbergs specialitet, då han har behandlat närmare 5 000 fånghästar.

    När han guidar genom förlopp och förutsättningar poängterar han vikten av att hästen inledningsvis måste hållas i stillhet – i tre månader.
    – Egentligen är det enkelt: en ny hovvägg måste få möjlighet att växa ner parallellt med hovbenet, förklarar Mikael Westberg. Det måste växa ner nytt horn och i snitt växer hornet åtta millimeter i månaden. Sedan kan man själv räkna ut att boxvilan blir lång.

    Rehabiliteringen kan verka avskräckande

    Unknown-1
    Mikael Westberg är hovslagarmäster och har varit chefshovslagare vid Evidensia specialisthästsjukhuset Strömsholm i 17 år. Han har publicerat flera artiklar om hovsjukvård och håller föreläsningar både nationellt och internationellt. Är specialist på fång och mentor i ämnet för många hovslagare. Foto: Ann-Louice Bjurling

    Den långa perioden av stillastående kan verka avskräckande, men det finns gott hopp om tillfrisknande och ett bra liv för hästen.

    Det krävs dock ett bra samarbete mellan djurägare, veterinär och hovslagare för hästar med denna diagnos.

    Om vi börjar med det akuta skedet, har hästägaren en dag märkt att hästen är ovillig att röra sig och att vända på hårt underlag. Första åtgärden blir att ställa hästen på box och tillkalla veterinär för undersökning hemma.
    – Transportera inte hästen till klinik eller utsätt den för annan rörelse, säger Mikael Westberg. De första 48 timmarna är viktiga för den fortsatta utvecklingen.
    – Hovslagaren behöver inte kopplas in i detta tidiga skede, utan skon kan vara kvar på en skodd häst och det krävs ingen särskild verkning. Röntgen är heller inte nödvändig nu, det kommer ändå inte att synas några förändringar ännu.

    Veterinärens åtgärd brukar vara att sätta in smärtstillande och inflammationshämmande medicin, NSAID.

    Fang
    En kroniskt förändrad fånghov. Dessa hovar går mycket sällan att förändra så de blir radiologiskt bra, men det går däremot att få dem att se nästan normala ut – och hästen kan då använda dem utan att ha ont. Foto: Mikael Westberg

    Ganska vanligt med övergående fång

    Nästa skede är det subakuta. När veterinären kommer på återbesök efter tio till 14 dagar kan utvecklingen ha gått åt två håll.
    – Ibland visar det sig att fånganfallet har varit en engångsföreteelse utan att hoven tagit skada. Hästen visar inte längre några symtom. Övergående fång är ganska vanligt, sådana hästar kan galoppera obehindrat efter två veckor.

    Om hästen däremot fortfarande verkar ovillig att förflytta sig, har den någon form av lägesförändring i hoven. Nu röntgas hästen och hovslagaren kopplas in.
    – Låt hästen vara kvar i boxen medan den undersöks och verkas, flytta inte ut den i stallgången. Den ska inte röra sig för mycket, säger Mikael Westberg.

    Hästen ska fortsatt hållas i stillhet. Det går alldeles utmärkt att ställa den i en del av en lösdrift eller i en utebox, väderskydd eller liknande.
    – Grejen är inte att den ska stå inne, utan att den ska vara stilla, förklarar Mikael Westberg. Den kan få förflytta sig ett par meter. Det optimala hade varit att hissa upp hästen i taket så att den inte belastade hovarna alls.

    Dialogen med hästägaren är viktig, så att det går fram att det är avgörande för utfallet att hästen faktiskt står stilla länge och att den under en period kommer att ha ont, trots smärtstillande medicin.
    – Prognosen är mycket god, cirka 85 procent av hästarna kan återgå till samma grad av arbete som innan de fick fång.

    Fångrand betyder rätt väg

    Mikael-westberg-kniv-1-200310-rt
    De akuta fångfallen är vanligast under perioden april till september och tar mellan tre och tolv månader att behandla. Foto: Roland Thunholm

    Efter en månads boxvila är hästen oftast klart förbättrad. På hoven framträder en fångrand.
    – Då vet man att man är på rätt väg. Här kommer ett läge då hästägaren måste ha is i magen och låta hästen stå still i ytterligare tio veckor. Många fokuserar vid detta laget på gräset och vill att hästen ska kunna gå ute i hage, men det funkar inte.
    – Det finns en viss rädsla för att hästen ska få kolik av lång boxvila, men det är faktiskt ovanligt. På alla de fånghästar jag har haft hand om genom åren har det varit max tio som drabbats av kolik.

    Hovslagaren verkar fånghästen med fem veckors intervaller. Hur hästen verk-as är individuellt för varje fall, hur mycket hov det finns att arbeta med, hästens tyngd och exteriör.
    – Det hovslagaren har att jobba med är en hovkapsel som har släppt från benet. Målet är att det nya hornet ska växa i rätt läge, för det går inte att tvinga tillbaka hovbenet. Hovslagaren kan försvaga det gamla hornet för att hjälpa det nya hornet att växa rätt, men det krävs stor erfarenhet för att inte skapa mer komplikationer.

    Igångsättning av hästen sker under tre månader, helst på mjukt underlag. Totalt tar det mellan tre månader och ett år innan en fånghäst blir friskförklarad.

    Kan återgå till normalt liv

    Mikaelwestberg
    Mikael Westberg är ofta mentor när det gäller fång. Foto: Roland Thunholm

    De hästar som fortfarande inte är återställda efter ett år har kronisk fång. De har då fått bestående lägesförändring inne i hoven, det har inte gått att få ett fullgott samband mellan hov och hovkapsel och lamellhornet är breddat.
    – Det går att ge dessa hästar ett normalt liv så att de tål att gå i hage och är smärtfria. De behöver röra sig för att få god cirkulation i hoven. En del går barfota, andra blir hjälpta av olika typer av skor medan boots fungerar på en del.

    Mikael Westberg har många hästar med kronisk fång på sin kundlista och kör genom landet var femte vecka för att verka eller sko dem.
    – De behöver verkas med korta intervaller. Sedan har jag märkt att de här hästarna kan vara mycket väder- och köldkänsliga. Blött, kallt eller torrt väder kan ge en reaktion i lamellhornet med smärta som följd.

    Mikael Westberg håller föreläsningar om hovsjukvård.
    – Utbildningen om fång måste bli bättre för både hovslagare och veterinärer. De gamla råden om att hovslagaren ska kallas ut direkt och ta av skorna och kapa tån kan vara direkt fel.

    Fakta

    Mycket att beakta i det akuta läget

    170220168_abfa4
    En fånghäst måste vila länge, men det betyder inte att den behöver stå inne. En liten sjukbox utomhus fungerar bra. Det viktiga är att hästen inte kan röra sig mer än två meter. Foto: Sabine Brose/Sorge/Arnd.nl
    1. Hästens storlek. En tung häst belastar hoven hårdare. På ett dräktigt sto som kommer att bli successivt tyngre, bör skorna vara kvar och hornväggarna ska inte kortas ner.
    2. Hur mycket horn hoven har. Mycket hov minskar risken för komplikationer.
    3. Hästens ålder. Äldre hästar kan ha svårare att stå stilla länge.
    4. Hästens temperament, så att den klarar boxvila i 15 veckor.
    5. Stallkamrater, det kan behövas ett kompisschema av hästar som ska hålla fånghästen sällskap.
    6. Djurägarens inställning och möjligheter. Om hästen står i inackorderingsstall blir det ofta diskussioner och opinionsbildning kring hur hästen hålls. Mikael Westberg ger rådet att hitta ett annat stall under viloperioden: ”Det brukar bli åsikter om att hästen har ont.”

    Symtom på akut fång

    • Hästen är ovillig att röra sig, slutar beta och står bara och hänger.
    • Den kan ha förstärkt puls vid kotan.
    • Går lite stapplande, sätter i trakten före tån.
    • Ovillig att belasta en hov i taget.

    Fakta

    Goda nyheter för hästar med EMS

    • En vanlig anledning till fång är att hästen har EMS, ekvint metabolt syndrom. Vid SLU har Johan Bröjer med team genomfört ett fyraårigt projekt där EMS-hästar fått humanläkemedlet Kanagliflozin, som används vid diabetes.
    • Dess verkan gör att mycket av det socker som tas upp från hästens foder förloras via urinen och kissas ut. Det innebär att det frisätts mycket mindre insulin till blodet efter utfodring hos en behandlad EMS-häst – och därmed minskar också risken för fång dramatiskt.
    • Ett fyrtiotal hästar har ingått i studien och läkemedlet har visat sig vara mycket effektivt på dem. Förhoppningen är att det kommer att finnas tillgängligt för hästar inom ett år.
    • Även med medicin måste hästen fortfarande skötas noggrant, få ett anpassat foder och undersökas av veterinär regelbundet.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden