Hästägartips
18 januari 2021 11:11
Ridsportplus

Tre röster om halm som fodergiva

FoderHalm har anklagats för att ge hästar magsår. Men en studie från SLU visar att hästägare lugnt kan fortsätta fodra med halm. Vad säger experterna?

Tre röster om halm som fodergiva
Halm är ett bra komplement som grovfoder för lättfödda. Läs tre röster om halmen och hur du som hästägare bör tänka.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    ”Den som vill fodra med halm bör räkna på foderstaten”

    Sara_ringmark
    Sara Ringmark är universitetsadjunkt i djurfysiologi vid SLU. Hon forskar inom hästars och hundars utfodring, träning och hälsa. Ett av forskningsprojekten handlar om halm.

    Sara Ringmark: ”Vi gjorde en studie förra vintern men resultatet är inte publicerat ännu. De preliminära resultaten visar att hästar som utfodras med 50 procent halm och 50 procent hösilage inte löper ökad risk för magsår. Vi mätte också hästarnas
    tarmljud och kunde inte se någon skillnad, vilket indikerar att risken för kolik inte ökar; vid förstoppning minskar aktiviteten i tarmarna.

    Jag tror att problemen som en del rapporterar med halmutfodring kan vara att halmen inte har god hygienisk kvalitet. Halm är en biprodukt så den tas in efter sädeskornen. Kommer det lite regn kan det lätt bli mögel. Den halm vi fodrade med i försöket var analyserad och av god hygienisk kvalitet.

    Den som vill fodra med halm bör räkna på foderstaten, eftersom halm innehåller energi men inte smältbart protein. Om syftet är att banta hästen går det inte att bara lägga till halm till den ordinarie foderstaten och sedan undra varför hästen inte går ner i vikt.”

    ”Var uppmärksam på den hygieniska kvaliteten, som med allt foder”

    Maria-ekstrand
    Maria Ekstrand Fieber är hippolog och arbetar som foderkonsulent på Brogaarden.

    Maria Ekstrand Fieber: ”Du bör inte ge hästen halm som enda grovfoder – inte ens om det är en liten rund och tjock shetlandsponny. Hästen måste få en viss andel nedbrytbara fibrer och även få i sig tillräckligt med nödvändig näring. Det finns näringsämnen i halm också – men hästen kan inte ta upp dem, och näringsinnehållet är oftast väldigt lågt.

    Halmen innehåller fibrer, men hästen kan inte bryta ner dem utan halmen blir lite bukfylla. För mycket halm kan ge ökad risk till grovtarmsförstoppning. Som komplementfoder kan halm vara bra i mindre mängder, och hästen får något att syssla med.

    Var uppmärksam på den hygieniska kvaliteten, något som gäller allt foder, det gäller att lukta och se om det dammar. Du behöver inte skicka iväg på hygienisk analys, det gäller att göra sin egen analys som hästägare. Även om det finns analys kan vissa balar vara hygieniskt dåliga.”

    ”Det kan finnas hästar som inte mår bra av halm”

    Maria-wilhelmsson
    Maria Wilhelmsson är legitimerad djursjukskötare och har en masterexamen i hästvetenskap. Hon har specialiserat sig i klinisk nutrition, utfodring vid sjukdomstillstånd, för häst.

    Maria Wilhelmsson: ”Fördelen är att ät-tiden kan förlängas utan att hästen får mycket mer energi och socker i sin foderstat, vilket är
    positivt för hästar som behöver gå ner i vikt. Att ha halm i lösdrift eller som strö ger också möjlighet att hästen har något att tugga på om den vill även om höet eller gräset är slut.

    Som med alla typer av foder kan det finnas hästar som inte mår bra av halm. Till exempel kan väldigt glupska hästar äta halm lika fort som de äter finbladigt hö, vilket medför att en stor mängd fibrer kommer till grovtarmen snabbt, och detta kan i värsta fall orsaka förstoppning.

    Man hör då och då att ’hästar får kolik av halm’ men det kan man inte konsekvent säga, och jag vet heller inte hur vanligt det faktiskt är att man kan härleda en förstoppning till just halm. Men som med mycket annat gäller det att se till individen, en del hästar är helt enkelt känsligare än andra.”

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Var redo för hösten – Ridsport tipsar (16)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym