Sverige
26 juli 2013 08:01

Tror inte på att hästar attackerats med kniv

Tre legitimerade veterinärer tror inte på alla larm om knivskurna hästar. Ingen kan skära ett sto i hennes genitalier utan att själv skadas svårt av hästen anser de tre veterinärerna.

Sveriges Veterinärförbund varnar hästägare om knivskärningar av deras djur. Varningarna saknar dock oftast grund, eftersom det sannolikt är djuren som skadar sig själva skriver de tre  veterinärerna på DN debatt.

Veterinärtrion känner inte till något fall i Sverige där en sexuellt störd gärningsperson kunnat bindas till att ha skadat ett sto i genitalregionen. Med mer än 100 års gemensam yrkeserfarenhet har de behandlat flera tusen hästar med såsrskador, varav många funnits i eller i direkt närhet av  stonas könsorgan och vållats antingen av stoet självt eller av en annan häst.

Hästen är ett utpräglat flyktdjur med oerhört snabba reflexer skriver veterinärerna. Det är för dem helt obegripligt hur någon människa skulle kunna stå bakom ett sto och skära detta i analregionen utan att bli sparkad och svårt skadad eller kanske dödad. Påståenden att ston eventuellt drogats har efter vad veterinärerna känner till aldrig bevisats.

Veterinärerna ställer sig frågande om det kan vara vetenskap och beprövad erfarenhet att Sveriges Veterinärförbund påstår att det varje år sker minst tjugo knivskärningar på hästar när man inte kan uppvisa ett enda dokumenterat fall. Det finns däremot ett mycket stort antal dokumenterade fall då denna typ av skador bevisligen har en annan förklaring.

Tills motsatsen är bevisad skriver veterinärerna att det inte finns en enda knivskärande sexualgalning i Sverige som utfört dessa dåd och att skadorna i samtliga fall har andra förklaringar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden