Hoppning
25 april 2022 14:38
Ridsportplus

Tuffare krav för att kvala till OS i hoppning

FEI Sports ForumFEI vill strama upp regelverket för ryttare som vill kvala till OS i hoppning i Paris. "Vi kommer inte att godkänna kvaltävlingar som sker i skymundan en tidig måndagsmorgon för en grupp inbjudna ryttare", sa Stephan Ellenbruch, ordförande i FEI:s hoppkommitté.

Tuffare krav för att kvala till OS i hoppning
Under den första dagen på FEI Sports Forum diskuterades hur hoppningens upplägg ska se ut under OS i Paris 2024. Foto: FEI/Kai Försterling

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hoppryttare som vill ha en plats i Paris 2024 ska genomföra minst tre klasser på 1,55 eller 1,60-nivå, med max fyra fel i 1,55 och max åtta fel i 1,60. Så lyder förslaget från FEI inför OS 2024. Förslaget presenterades på FEI Sports Forum i Lausanne idag måndag.

    Förslaget fick stöd av bland andra Kevin Staut, hoppryttare och ordförande i International Jumping Riders Club.
    – Det finns två aspekter på detta, hästvälfärd och hög kvalitet på sporten. Det kommer att göra fler medvetna om hur svårt det är att rida ett OS, sa han.

    Hoppkommitténs ordförande Stephan Ellenbruch var tydlig med att ingen ska kunna kvala till nästa OS via speciellt anordnade kvalklasser, vilket blev en nödvändighet att arrangera inför Tokyo då andra tävlingar ställdes in under pandemin.
    – Varje gång det hade varit en sådan kvalklass blev vi kontaktade av människor som kunde berätta om olika oegentligheter. Vi vet att dessa tävlingar arrangerades på ett korrekt sätt, men nu vill vi ha ett stabilt kvalsystem.

    Ingen maxgräns i hinderfel under OS

    FEI kommer att bli mer generösa med wild cards, så att ryttare från nationer som annars inte blir inbjudna till de stora tävlingarna med kvalande klasser, också får chans att kvala.

    Hoppkommittén har också diskuterat huruvida det borde finnas ett max antal fel som ryttare får samla på sig på OS-banorna innan de blir uteslutna. I dag har FEI ingen maxgräns för antal fel, motsvarande den svenska regeln att den som får mer än 16 hinderfel blir utesluten.

    FEI har analyserat resultaten i Tokyo och beskedet är att en regel om uteslutning vid ett visst antal hinderfel inte hade gjort någon skillnad i resultatet.
    – Vi måste acceptera och leva med insikten att det blir mycket press under en lagtävling, och det är ryttarens ansvar att bestämma om ryttaren ska fortsätta eller inte. I vissa fall kan också Ground Jury avbryta ritten, sa Stephan Ellenbruch.

    Han sa också att det inte handlade om att alla tre ryttarna var tvungna att fullfölja i lagtävlingen. En uteslutning eller avbruten ritt hade ändå gett ett lagresultat baserat på de två övriga ryttarnas resultat, och om flera lag har resultat baserat på två ryttare, kan även ett sådant resultat ge en finalplats.

    Lagtävlingen tillbaka i inledningen

    En nyhet inför Paris 2024 är att laghoppningen åter hamnar före den individuella hoppningen.
    – Det fanns skäl till att vi gjorde tvärtom i Tokyo. Nu är vi överens om att ändra, sa Ellenbruch och lämnade över ordet till OS-banbyggaren Santiago Varela.
    – Det är lättare att tekniskt lösa banbyggnaden om tävlingen sker i den ordningen. Lagtävlingen i sig sätter press nog på ryttarna, och då kan du öka den tekniska svårighetsgraden i den individuella finalen, sa Varela.

    FEI:s Sports Forum är den årliga mötesplatsen för alla ridsportnationer, tävlingsarrangörer, ryttare och förstås alla som arbetar på Internationella Ridsportförbundet, FEI, eller är valda till olika uppdrag.

    En lång diskussion handlade om när och hur ryttare eller hästar kan bytas ut mot reserver före och under OS. Sista chansen att byta fritt är före första hästbesiktningen i grenen. Därefter är spelen i gång och det krävs läkar- eller veterinärintyg för att byta.

    Många hopplag byggdes om när OS i Tokyo väl var igång. Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona är ledamot i FEI:s hoppkommitté, och han fick frågan om hur han tyckte att systemet med att ändra i laget fungerade.
    – Sverige är ett av de få länder som inte gjorde några byten, så jag är egentligen inte rätt person att svara på det. Men systemet fungerade som det skulle Tokyo. Alla som ville ersätta någon kunde göra det, och jag är för att vi ska behålla det systemet, sa Ankarcrona.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden