GHS 2024Tuva Svensson och Sandy. Så heter segerekipaget i årets upplaga av Sverigeponnyn. Med 51,0 inverkanspoäng vann hon finalen före tvåan Ebba Olsson och trean Milwa Stensson.
Tuva tog hem segern i Sverigeponnyn
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det blev inte alls som i semifinalen i torsdags, när de tio finalisterna i Sverigeponnyn gjorde upp i Scandinavium på lördagsförmiddagen. De 11 000 på läktarna gjorde nog sitt till för att ge ryttarna lite extra puls, och det blev både nedslag, vägringar och missade vägar.
Men Tuva Svensson från Mantorps Hästsportförening höll huvudet kallt tillsammans med Sandy och samlade ihop 51 inverkanspoäng vilket gav henne segern. Ett rejält avancemang från semifinalens niondeplats.
– Jag har inte ridit Sverigeponnyn förut men ponnyn var med i fjol, berättar Tuva som fick låna bästa kompisens Juni Bergströms ponny.
– Jag har ridit honom kanske sex eller sju gånger, men vi hittade varandra lätt. Han går i jämnt tempo och är lugn.
På prisutdelningen var han desto ystrare.
– Det var bara att sitta still, säger Tuva.
Har du förstått att du har vunnit?
– Nej, inte riktigt än.
Ebba Olsson från Kil blev tvåa med Little Miss Mac ’U’ NO, till vardags kallad Daisy.
– Min syster red året innan och fick fyra fel i semifinalen. Jag var med då, och lite senare bestämde jag mig för att kvala.
– Att ponnyn gjort det förut gjorde att hon kände sig lite mer trygg, och då blev jag trygg.
Vad säger din syster om att du blev tvåa?
– Hon är jätteglad.
I semifinalen blev det en delad sjätteplats för Milwa Stensson och Hendricks, Värnamobygdens Ryttarförening – delad med just Ebba, dessutom. Nu blev det en tredjeplats.
– Jag tänkte att jag skulle ta det lugnt. Mitt mål var att nolla, och sedan se vad det räcker till. Det var roligt att bli trea och jag skulle gärna rida i Scandinavium igen.
Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona var inverkansdomare tillsammans med Anna-Clara Pettersson, en av landslagsledarna för ungdomshoppningen.
– Det var längesen jag själv red den här tävlingen, och sedan dess har den vuxit och vuxit, och vuxit. I dag kom jag in halvspringande i arenan och kom fram till bordet där vi skulle döma, och så tittade jag upp. Och det var helt fullsatt. Då tänkte jag wow! Jag vet att det finns ett enormt intresse för ridsport, men att ponnyerna drar så stort intresse – då dunkade det till i bröstet.
– Man kan bara tänka sig känslan att rida in här och möta detta, och man behöver rida i den här miljön, behöver förstå vad känslorna gör med en när man står där i ryttargången, och alla i finalen gjorde det väldigt, väldigt bra.
– Jag hoppas och tror att vi kan se de här ryttarna i sporten framöver, säger Henrik Ankarcrona.
– Alla som tagit sig hit har gjort en jätteprestation, sedan såg vi lite mer nerver i dag jämfört med i torsdags, men överlag är det jättefina rundor, säger Anna-Clara, som understryker vikten av inverkansridning – inte bara för ponnyryttare.
– Det är väldigt nyttigt att tidigt förstå vilken effekt inverkan har, och vilken påverkan ryttarens sits och position har för att kunna hoppa felfritt. Sedan vill vi också att man ska kunna använda hästens rytm och tempo för att ta sig vidare i klasserna.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på