Sverige
2 februari 2017 23:10

TV4 lockar tittare med ponny som går omkull

(UPPDATERAD) Det har bara gått några månader sedan trailern för SVT:s Stjärnhoppningen skapade debatt. Nu kör TV4 en trailer för Stjärnkusken med en ponny som går omkull.

TV4 lockar tittare med ponny som går omkull
Gänget lär sig trav i programmet Stärnkusken.

TV4 utlovar ”stordrama” i kvällens avsnitt av Stjärnkusken och visar en trailer i TV och sociala medier där en kändiskusks ponny sätter sig och faller över på sidan.

Även om trailern ännu inte har fått samma spridning som den trailer för SVT:s Stjärnhoppningen då en häst bland annat rycktes i munnen i språnget har de upprörda kommentarerna börjat droppa in. Än en gång väljer en kanal att locka publik genom att visa något som på Facebook kommenteras med ”djurplågeri”, ”usch, stackars häst” och ”tycker ni det är kul underhållning med hästar som utsätts för detta?!”.

Tror olyckan beror på kuskfel
Arne Florqvist är ordförande i Svenska Ponnytravförbundet. Han tror att serien kan ge ett uppsving för sporten och tycker att första avsnittet var ”skapligt”, men reagerar på att TV4 gör drama av händelsen med ponnyn som går omkull.
– Djur är inga leksaker. Även ponnyer, som nybörjare ofta börjar med, är hästar och vad som helst kan hända.

Arne Florqvists bedömning utifrån att bara ha sett trailern är att olyckan beror på ett kuskfel. Han tycker att kusken drar för mycket i hästen och håller för hårt i den tills olyckan är ett faktum.
– Jag tror att det kan bero på kuskens oerfarenhet att han reagerar som han gör i den situationen. Det kan hända även de rutinerade att hästen snubblar och går i marken, men det här ser verkligen inte bra ut och att göra en trailer av det här för att väcka uppmärksamhet är fel.


Arne Florqvist.

Hur tror du att serien påverkar synen på sporten?
– Även om programidén i sig kan vara bra ger det ett sken av att det är så jäkla lätt att bli kusk. Det är det inte. Vi arbetar mycket med ungdomar och de måste gå ett antal kurser innan de får ta licens och köra tio godkända lopp för att få ut sin licens. Innan dess ska de genomgå grundutbildningen där mycket handlar om säkerhet och djurskydd för att behandla hästen rätt. Det krävs alltså mycket längre tid än en snabbutbildning för att bli en bra kusk, säger Arne och fortsätter:
– Jag tycker att de här oerfarna kuskarna borde ha kört med en kusk bredvid sig, men i det här fallet har de som ligger bakom programmet gjort bedömningen.

”Vi har stort ansvar”
Johan Janrell är exekutiv producent för programmet och svarar på Ridsports frågor via mail.
Vad gör ni för att säkerställa att hästarna tas väl omhand och inte råkar illa ut under inspelningen?
– Vi har självfallet ett stort ansvar gentemot både medverkande och hästar. På plats under inspelningarna har vi konstant haft erfarna personer med stort kunnande inom trav såväl som djurskyddsinspektör och veterinär för att försäkra oss om att allt går till som det ska.

Hur gör ni för att öka på ”stjärnkuskarnas” säkerhetstänk under utbildningen?
– De hästar som medverkar i programmet är hästar som till vardags både tränar och tävlar med elever och nybörjare inom trav, så att de tränar med våra nybörjarkuskar är i sig inget konstigt. Deltagarna har utbildats i både hästhantering och körning av några av Sveriges mest erfarna tränare och samtliga deltagare har visat stor respekt för både djuren och sporten under inspelningarna. Programmet kommer att visa väldigt tydligt hur deltagarna får lära sig att följa instruktioner och att vara fokuserade på uppgiften.

Kan du förstå att en del hästmänniskor reagerar på att ni gör underhållning av en olycka med en häst involverad?
– Jag förstår att bilderna kan upplevas som obehagliga. Hästen, som heter Zorro, klarade sig jättebra, hon travade hem till stallet precis efter att hon rest sig. Väl i stallet togs hon emot av djurskyddsinspektör och travtränare som kunde konstatera att hon inte fått några skador. Zorros ben, rygg och huvud gicks igenom och inga skador kunde upptäckas. Hon fick vatten och hö, och hon drack och åt direkt i sin box.

Det finns många trevligare sekvenser i programmet. Hur kommer det sig att ni väljer att locka tittare med just en del där en ponny råkar ut för det här?
– Det var roligt att höra, jag kan bara hålla med – Stjärnkusken är genomgående väldigt härligt och lustfyllt. Men incidenten med Zorro och Runar är en betydande del av programmet den här veckan och trailern ska i mesta möjliga mån spegla innehållet i programmet. Det är inte mer än rätt mot tittarna att de får veta vad som väntar. Stjärnkusken är många saker – dramatik, stora känslor, humor och personlig utveckling och ett tydligt bevis på att hästar och hästsport är något som alla kan ägna sig åt och som garanterat berikar livet för den som väljer att ge det ett försök. Vi försöker spegla detta i både programmen och trailer så gott det går.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden