StyrkaStyrka är grunden i idrottsutövning. Man måste orka. Systrarna Malin Nilsson och Anna Österberg berättar hur de bygger upp styrka hos sina hopp- respektive dressyrhästar.
Ryttarnas bästa styrketräningstips för hästen
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
DRESSYR
Övergångar är ett jättebra sätt för att öva styrka hos din dressyrhäst. Målet med övergångarna är att hästen ska lägga mer och mer vikt på sina bakben. Tänkt på att anpassa svårighetsgraden efter hästens ålder och utbildningsnivå.
1. Skritt–trav
Övergången mellan skritt och trav rider jag gärna i svag öppna. Se till att hästen är eftergiven i innersidan, att du kan hålla en ram på utsidan och driv sedan i gång det inre bakbenet in under hästen i övergången till trav.
Aktivera gärna hästen i skritten före övergången. Viktigt då, liksom i själva övergången, är att hästen inte kliver iväg med ett långt steg med sina framben. Övergången ska börja bakifrån.
2. Trav–skritt
Här försöker jag först se till att hästen travar i balans; stämmer av med några halvhalter, kortar steget något – även här i svag öppna. Här är det vanligt att hästen slutar att jobba i övergången, så det gäller att du har känslan av att vara kvar i uppförsbacke genom övergången och att hästen driver ner i skritt.
3. Trav–galopp
Här ligger jag gärna på en stor volt i trav. Fångar upp hästen i en halvhalt där jag även aktiverar inner bakben i lite öppna för att få hästen mer undersatt och uppmärksam. Sedan gäller det att hinna mjukna i den inre tygeln i fattningen till galopp – eftersom vi vill att inner framben kommer upp i fattningen får ryttaren inte blockera det med en för hård hand.
4. Galopp–trav
Även här kan du gärna rida på en stor volt för att få hjälp med eftergiften i innersidan i övergången. Försök balansera upp galoppen med halvhalter; här gäller det att koppla på ryttarkänslan så att du lär dig känna när i galoppsprångets moment som du ska bryta av för att det ska bli smidigt. Om hästen vill lägga sig på och rinna i väg i trav kan du gärna flytta den i öppna igen.
5. Skritt–galopp
Här försöker jag få lite kortare och kvickare steg i skritt. Jag vill att hästen sätter bakbenen under sig i fattningen; det ska kännas som i uppförsbacke. Samma noggranna eftergift i innertygeln, fånga upp skritten med en halvhalt, mjukna i innertygeln och ge hjälpen med innerskänkeln. Om du fattar galopp med ytterskänkeln är det lätt att fattningen blir på dubbla spår.
6. Galopp–skritt
För att kunna göra en balanserad övergång från galopp till skritt krävs att du kan korta galoppen med bibehållen bjudning, takt och bärighet. Även här kan du börja på böjt spår för att sedan avancera till rakt. Det gäller att vara smidig i handen så att du direkt efter förhållningen kan mjukna i handen och så att det första skrittsteget blir framåtgripande.
7. Rid med känsla – våga vänta
Så mitt tips är – träna övergångar! Det både stärker din häst och förbättrar din ryttarkänsla och tajmning. Utmana gärna dig själv att använda så små hjälper som möjligt för att få hästen att ändra gångart.
Tänk på att vi som ryttare ska försöka hjälpa hästen att göra rätt. Det skapar bättre självförtroende hos både dig och hästen. Vänta hellre några steg tills det känns som att övergången kommer att bli bra, i stället för att göra flera utan känsla.
HOPPNING
Kvickhet och bra flås är viktigt för hopphästen. Därför byggs styrka inte över höga hinder – tänk snarare sunt och kreativt. Och glöm inte bort att lyssna på hur hästen känns i kroppen.
1. Långa låga banor
Hoppa längre banor än vad du brukar göra, 10–20 hinder. När du håller i gång en längre tid kan du passa på att lägga in andra moment mellan hindren; checka lydighet, byta galopp, se till att hästen är på tygeln.
Ligg gärna i ett lite lägre tempo och försök få in några extra galoppsprång.
Vad gäller höjden räcker det med 1,10 för en häst som går 1,40.
2. Fler studs utan paus
Hoppa sex-åtta studs och upprepa ett par gånger utan att ta paus. Först när du känner att hästen börjar bli trött kan du skritta och låta den pusta ut. Hoppa lågt, studsen behöver inte vara högre än 80 centimeter.
Att hoppa många studs utan avbrott är ett bra sätt att bygga styrka. Fast jag gör det aldrig under tävlingssäsong, och aldrig oftare än varannan vecka. Det är ju rätt jobbigt för hästen.
3. Höj grundtempot
Testa att rida i ett lite högre tempo än vad du brukar göra. Du kan göra det både under dressyr- och hoppasset. Höj tempot ett snäpp så att hästen blir flåsigare, och stäm av så att den fortfarande är lydig. Effekten är tydlig – jämför själv med vad mycket tröttare och flåsigare du blir om du springer bara lite fortare än vad du brukar göra.
Det är bra att vänja sig vid ett högre tempo. Det är rätt vanligt att vi rider för långsamt för att vi vill ha koll på grejerna. Se till att du känner dig bekväm med att det går lite fortare.
4. Löshoppa
När jag löshoppar de yngre hästarna brukar jag passa på att löshoppa även de äldre. Skillnaden är att jag låter de äldre hålla i gång hela vägen runt och gå på igen – de får jogga vidare på den andra långsidan och hoppa serien ett par gånger innan de får stanna och hämta andan.
Jag brukar löshoppa dem en dag när de är lite trötta. De äldre hästarna blir gärna lite vilda – de är ju vana vid att någon sitter på och bromsar – och då finns en skaderisk.
För mig är löshoppning styrketräning, inte höjdhoppning. Jag tycker att det är bättre att hoppa en serie på en meter tio gånger än 1,40 en gång.
5. Utnyttja naturen
En klassiker, men naturen är jättebra för att bygga styrka. Rid på snöiga ängar och stubbåkrar. Grusvägar. Upp och ner, höger och vänster.
Jag har inget specifikt schema för när jag rider ut, det beror på hästen och vädret. Om solen skiner kan man inte sitta i ridhuset!
Över huvud taget gillar jag inte att i förväg ha bestämt att göra en specifik sak samma dag varje vecka; man måste vara flexibel. Rider du dressyr på måndagen och hästen blir trött kan du inte rida dressyr på tisdagen igen. Den äldre hästen kanske inte behöver vila om den är trött, den kan få göra ett roligare och mindre ansträngande jobb – som att komma ut i skogen.
6. Fördjupa dig i detaljer
Utnyttja tävlingsvilan till att testa det där nya bettet eller trimma bytena. Tänk ut ett vinterprojekt, så att du får motivation. Förra året hade jag till exempel en 5-åring som jag skulle lära förvänd galopp.
När man är mitt uppe i tävlingssäsongen har man inte ro att traggla ryggningar en halvtimma varje pass, eller testa något nytt i utrustningsväg. Passa på när det är en lugnare period, då får du en annan känsla.
Detta är faktiskt något som jag har hört under pandemin, att folk har haft tid att fördjupa sig i detaljer och vågat göra förändringar.
Fakta
Två systrar
Malin Nilsson
Uppfödare, tränare, unghästutbildare; har tagit fram flera hästar till svår hoppning.
Anna Österberg
Svårklassryttare, tränare och unghästutbildare som i år har tävlat GP för unga hästar och unghäst-VM på två egna uppfödningar.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på