Sport
30 mars 08:09

Två internationella ryttare avstängda för dopning

InternationelltTvå internationella ryttare har fällts för dopning av sina hästar. I båda fallen handlar det om att hästarna har fått i sig förbjudna substanser, avsedda för människor.

Två internationella ryttare avstängda för dopning
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Det första fallet gäller hoppryttaren Lucio Vinicius De Oliveira Osório, Brasilien, vars häst Quastina lämnade ett positivt dopningsprov i samband med femstjärniga tävlingar i ekipagets hemland i augusti förra året. Detta berättar Internationella Ridsportförbundet, FEI, på sin webbplats.

Dopningsprovet innehöll den för hästar förbjudna substansen stanozolol, en anabol steorid framtagen för människor i syfte att öka muskelmassa.

Ryttaren har erkänt brott mot reglementet och accepterat sitt straff. Därmed får han den obligatoriska tiden för avstängning vid sådana här fall sänkt från 24 månader till 18 månader.

Stängdes av 2023

Han stängdes av i samband med att det positiva dopningsprovet upptäcktes i oktober 2023 och får räkna in den tiden i sitt straff. Ryttaren diskvalificeras också från den aktuella tävlingen och ska betala ungefär 16 000 kronor i böter till FEI.

33-årige Lucio Vinicius De Oliveira Osório har ridit flera världscuptävlingar, bland annat med 15-åriga Quastina.

Hela beslutet gällande Lucio Vinicius De Oliveira Osório

Antidepressiv medicin

Det andra fallet gäller en fälttävlansryttare, Juan Benitez Gallardo, Argentina.

Hans mästerskapsmeriterade häst Chaman Ginn testade positivt för den förbjudna substansen O-Desmethylvenlafaxine i samband med fyrstjärniga tävlingar i Chile i december 2023. Substansen används i antidepressiva mediciner för människor.

Ryttarens egen undersökning av hur hästen kunde få i sig substansen visade att hans hästskötare använde medicin som innehöll substansen och att hästskötaren hade urinerat i hästen box. Denna förklaring ansågs rimlig och godtogs av FEI:s tribunal. Den tid som ryttaren har varit avstängd sedan det positiva dopningsprovet upptäcktes anses därför räcka som straff och ryttaren behöver inte heller betala böter. Däremot diskvalificeras ekipaget från tävlingen där det positiva dopningsprovet togs.

Silvermedaljörer

40-årige Juan Benitez Gallardo och 12-åriga Chaman Ginn ingick i Argentinas silverlag vid Pan-amerikanska mästerskapen 2022. Chaman Ginn började sin karriär i Europa och har bland annat gjort ett UVM tillsammans med sin dåvarande ryttare, fransmannen Karim Florent Laghouag.

Hela beslutet gällande Juan Benitez Gallardo

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden