Dressyr
1 april 2020 15:34

Tveksam effekt av sockerpasta i dressyrhästens mun

OnaturligtDressyrsajten Eurodressage har i en granskning tittat närmare på fenomenet att använda sockerpasta på hästens läppar – något som Eurodressage menar används för att försöka dölja en dålig kontakt mellan hästens mun och ryttarens hand. Men FEI-stewarden Cerrie Hedin och OS-aktuelle domaren Magnus Ringmark är tveksamma till att behandlingen har någon effekt överhuvudtaget.

Tveksam effekt av sockerpasta i dressyrhästens mun
Skummet som bildas av sockerpasta ser inte riktigt ut som naturligt skum när hästen tuggar på bettet. Foto: Eurodressage

Eurodressage skriver i sin granskning att problemet inte är nytt, utan något som har förekommit på flera stora internationella dressyrbanor de senaste åren. Ryttarna som har använt sockerpastan ska inte heller ha varit några amatörer, utan snarare toppryttare. Anledningen har varit att få hästar som gapar att hålla munnen mer stängd, menar Eurodressage. Det går inte att missa om en häst fått sockerpasta smörjt över läpparna, men hästarna har inte stoppats i utrustningskontrollerna efter ritterna – det är inte förbjudet.

Cerrie Hedin är mångårig FEI-steward och överdomare på svenska och internationella tävlingar. När hon får frågan om hon har sett fenomenet minns hon i stället föregångaren.

Cerriehedin1002-1
Cerrie Hedin har själv inte sett hästar med sockerpasta. Foto: Lina Nydahl

– Jag har inte råkat ut för sockerpasta på de tävlingar jag har varit på. Det fanns en form av sockerpiller som var väldigt populära för ett par år sedan, men nu när jag har varit ute så har jag inte sett det på jättelänge. Så det verkar som om det är ute ur ropet nu. Men då kanske de har gått över till andra saker nu då, konstaterar hon.

Sockerpiller för att öka skummet

Sockerpiller gjorde att det bildades mer skum i munnen på hästarna.
– Man kunde känna på bettkontrollen efter ritten, att handsken blev klibbig och skummet blev mer som maräng, det satt liksom kvar i mungipan. Naturligt skum försvinner ju snabbt ur hästens mun när den slutar tugga på bettet.

Hur hanterades det då, med sockerpiller på tävling?
– Det finns inget stöd i regelverket för att säga att det där inte är tillåtet. Och det är ju egentligen samma sak som att ge hästen en sockerbit eller äppelbit innan start, menar Cerrie Hedin.

Sockerpasta
I dagsläget finns det egentligen inga sanktionsåtgärder mot användning av sockerpasta. Foto: Eurodressage

Att behandla hästen så att den får ”fejkat” skum i munnen nämns i dag inte i några regelverk, vilket gör det svårt för FEI-stewards att agera. De officiella stewards och veterinärer som Eurodressage pratat med efterlyser fler detaljer och specificering i regelverket.
– Sockerpasta gör inte hästen illa och det påverkar inte prestationen, utan det är ju mer de dömande domarna – om de anser att det skulle kunna påverka något – som kan reagera, säger Cerrie Hedin och fortsätter:

– Har hästen en orolig mun så känns det ju som att det här skulle göra den ännu mer orolig – att pilla med tungan på det som sitter på läpparna. Men jag har ingen aning om hur det kan fungera. Jag vet inte vem man lurar mest – sig själv eller om det skulle vara domarna på något vis. Om det ansågs att det var ett preparat som hade påverkat hästens prestation så skulle det ju komma anvisningar från veterinärmedicinskt håll. Men det är ju en sockermassa, och sockerbitar får ju hästarna äta.

”Det ser inte naturligt ut”

Magnus Ringmark är femstjärnig dressyrdomare, som har dömt EM och även är aktuell som domare på OS i Tokyo. Han har uppmärksammat sockerpastan ett fåtal gånger.

Magnusringmarkrolandthunholmimg0015
Magnus Ringmark Foto: Roland Thunholm

– Jag har sett att det ibland ser misstänkt ut på en del hästar, att det inte ser ut som något naturligt skum. Men det är inte särskilt ofta. Jag tror inte att det är någon stor grej egentligen, skulle hästen verkligen gapa så ser man ju det även om ryttaren försöker dölja det. Det blir ju inget positivt intryck bara för att det är massa skum och lödder i munnen, när det inte ser naturligt ut, menar Magnus Ringmark.

Naturligt skum i hästens mun tyder på en bra kontakt mellan ryttarens hand och bettet i hästens mun.
– Men kontakten blir ju inte bättre av att använda något sånt här. Det är sällan man ser det på toppekipagen, de fall som dyker upp handlar oftast om ekipage där ryttaren inte är jätteduktig, då kanske man försöker på andra sätt. Men man reagerar ju och tänker ”vad ska det vara bra för” – man blir nästan lite misstänksam, vad är det de försöker dölja?

Även femstjärniga dressyrdomaren Annette Fransén Iacobaeus har noterat en sporadisk användning av sockerpasta på högsta nivå. Det är känt bland domare och även inom FEI, men företeelsen har inte lyfts till någon högre nivå eller lett till några åtgärder.
– Jag vet inte riktigt hur man ska förhindra det heller. Man får ju ge hästen sockerbitar och det här är inget som sårar eller sargar hästen. Däremot tror jag inte att kontakten blir bättre, utan det handlar snarare om att vilseleda och lura ögat, säger hon och tillägger att domarna är smartare än så.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden