Sport
31 juli 2012 20:14

Tyskarna försvarade sitt OS-guld

Det behövdes bara fyra tyska fälttävlansryttare för att säkra OS-guldet i lag, även om det inte blev någon jordskredsseger - när allt var klappat och klart blev vinstmarginalen ner till värdnationen Storbritannien 4,5 straffpoäng.

Tyskarna försvarade sitt OS-guld
Tyska laget försvarade sitt OS-guld från Hongkong 2008. Roland Thunholm

Att Ingrid Klimke var den som låg högst i resultatlistan inför den avslutande banhoppningen var nog ingen större överraskning, även om många tippat att Michael Jung skulle haft den platsen. Men Klimkes häst Butts Abraxxas har en stor svaghet i banhoppningen, och få hade nog väntat sig att hon skulle kunna leverera en felfri runda. Så blev heller inte fallet, när hon gick ut som sista startande. Att det ”bara” föll två hinder på vägen mot mål var ett mycket bra resultat, sett till vad ekipaget brukar prestera.

Tränaren Chris Bartle var mycket nöjd med sitt tyska lag.
-När vi kom hit sa jag till mina ryttare att blunda och föreställa sig hur de stod högst upp på podiet med guldmedaljer runt halsen. Sedan öppnade vi ögonen och började jobba mot det målet. Att det gick i uppfyllelse känns overkligt.

Britterna var väldigt sugna på att ta guld inför den extatiska hemmapubliken, men fick nöja sig med ett silver – det höll på att bli ett brons. Kristina Cook var den som räddade silvret.
– Det var bara att bestämma sig. Chansen fanns för guld men vi kunde också blivit utan medalj. Vi vann ett silver idag.

Nya Zeeland snuvade Sverige på ett brons, med rutinerade ryttare som Mark Todd och Andrew Nicholson i laget.
– Vi kom hit och hoppades på en medalj, ja guld hade varit jättebra men vi måste vara glada över bronset, sa Todd, som tappat ordningen på antalet egna OS-medaljer.

Sverige slutade på den snöpliga fjärdeplatsen, efter att ha fått lite för många nerslag.

Guld – Tyskland (Michael Jung/Sam 40,6, Sandra Auffarth/Opgun Louvo 44,8, Ingrid Klimke/Butts Abraxxas 48,3, Dirk Schrade/King Artus 50,6 och Peter Thomsen 71,7)
Silver – Storbritannien (Mary King/Imperial Cavalier 42,1, Kristina Cook/Miner’s Frolic 43,0, Zara Phillips/High Kingdom 53,1, William Fox-Pitt/Lionheart 53,3 och Nicola Wilson/Opposition Buzz 55,7)
Brons – Nya Zeeland (Andrew Nicholson/Nereo 45,0, Mark Todd/Campino 46,5, Jonathan Paget/Clifton Promise 52,9, Caroline Powell/Lenamore 57,8 och Jonelle Richards/Flintstar 71,7)

Resultat

Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden