Vad hände sedan?Paniken steg snabbt när föl föddes med den fruktade sjukdomen WFFS, i dag kallad FSS. Nu, fem år senare, har lugnet lagt sig.
− Det låg i uppfödarnas intresse att lära sig hantera det, säger Christina Olsson på SWB.
Tyst om FFS fem år efter larmet
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Våren 2018 exploderade nyheten om en sjukdom som gjorde att huden brast på de nyfödda fölen. Det blev närmast en klappjakt på individer som bar den dödliga genen Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS), senare omdöpt till FFS då den visade sig förekomma även hos andra raser.
Exakt hur många föl som fötts i Sverige med sjukdomen är det ingen som vet.
− Jag känner till ett FFS-föl som föddes 2018, men jag gissar att det finns ett mörkertal, precis som med många andra genetiska sjukdomar och defekter där rapporteringen till avelsorganisationerna är väldigt sparsam, för att inte säga dålig.
Teoretiskt sett fyra föl per år
Det säger Sofia Mikko, SLU, som forskar på sjukdomen.
− Om jag räknar på frekvensen anlagsbärare så skulle det teoretiskt ha fötts ungefär fyra sådana föl det året. Men vi kan inte säga hur många av dessa foster som aborterats, fortsätter hon.
SWB var först av de europeiska stamböckerna att agera och kräva tester av alla SWB-hingstar. På Lövsta agerade man ännu snabbare, berättar Florian Darcourt, hingstansvarig.
− Jag läste om det en söndag i holländska medier, ringde en kollega, och vi kom överens om att det bästa var att testa alla hingstar direkt. På onsdagen i veckan därpå var prover från alla Lövstas hingstar på väg till labbet för testning.
Lövsta hade tur. Inte en enda av hingstarna bar på anlaget.
− Det är ingen nedskriven policy att bara ha hingstar som testat negativt, men så är det i alla fall. Vi testar alla hingstar före inköp, och köper dem bara om de inte bär på anlaget, säger Florian Darcourt.
Stoägare som kommer till seminstationen kan beställa semin från vilken hingst som helst, och väljer de att betäcka med en anlagsbärare måste stoägaren visa dokument på att stoet testat negativt.
Uppgifterna står med överallt
Samma förfarande används på Gränsbo stuteri, som i fjol hade en hingst med FFS-anlag på stationen. Ingemar Runesson på Gränsbo upplevde inget vikande intresse för den hingsten jämfört med de andra.
− Vi plockar inte bort en fin individ om den bär på anlaget, men uppgifterna om hingsten står överallt, och stoägarna frågar. Och bara ston som inte bär på anlaget får betäckas med en sådan hingst, säger Ingemar Runesson.
Att betäcka ett sto som bär på FFS-anlaget med en hingst som också gör det är inte tillåtet enligt Jordbruksverkets föreskrifter för avel.
Därför har stoägare möjlighet att skicka in tester till SLU, men hur många ston som testats kan SWB inte svara på, och inte heller hur många som testat positivt.
− SWB har inte någon heltäckande uppgift om antalet testade ston, då inte alla testar och de som testar inte är skyldiga att rapportera in resultatet till oss, säger Christina Olsson, ordförande i SWB:s avelsvärderingsnämnd.
− Inte heller Hgen labb, som SWB samarbetar med, har någon säkerställd uppfattning då man kan testa sina ston även på andra laboratorium.
Även föl kan testas
Även föl kan testas, men inte heller där finns någon statistik. Christina Olssons uppfattning är att antalet tester minskat med tiden.
− Det är ju också till viss del naturligt, eftersom man vet att avkomman inte är drabbad om den har två föräldrar som båda är testade fria. Finns det däremot en risk att man fått eller får en avkomma som har anlaget, eller har ett sto som är bärare, är man givetvis mer intresserad av att testa.
Christina Olsson har själv haft ett sto som var anlagsbärare.
− Det var ett importerat sto, och hon lever inte längre. Det var ett mycket bra sto men jag kunde självfallet inte betäcka med FFS-positiva hingstar.
− När sjukdomen upptäcktes var det förfärligt, och jag tror att många upplevde att det var jobbigt att berätta om man hade hästar som bar på anlaget. Men det finns samtidigt ett stort egenintresse hos uppfödarna att lära sig hantera detta, för ingen vill riskera att få ett FFS-föl. I dag pratas det inte lika mycket om sjukdomen, vare sig i Sverige eller utomlands, säger Christina Olsson.
En del håller tyst om sjukdomen
Det är långtifrån färdigforskat om FFS, och Sofia Mikko på SLU hoppas att uppfödare ska vilja bidra med information, kring detta likväl som kring andra avvikelser.
− Just rapporteringen av sjukdomar och defekter är sådant som jag flera gånger försökt lyfta som en viktig sak. Tyvärr är det nog mest okunskap som gör att information inte kommer in, men en del tänker nog också att de inte vill hänga ut någon, eller sprida rykten, och håller därför tyst i stället.
− Men utan rapportering till berörda avelsorganisationer kan ingen få någon samlad bild och det går inte heller att göra något åt saken ifall det visar sig vara en ärftlig åkomma, säger Sofia Mikko.
Fakta
SWB först att kartlägga FFS
SWB var det första avelsförbundet som officiellt undersökte hur stor andel av populationen som kan vara bärare av FFS-anlaget. Hösten 2018 genomfördes en screeningstudie av 511 SWB-hästar födda året innan. Studien gjordes av Husdjursgenetiska laboratoriet vid SLU på uppdrag av SWB, och bland de 511 testade hästarna fanns 38 anlagsbärare vilket motsvarar 7,44 procent anlagsbärare.
Risk att drabbas
Så här ser risken för att ett föl ska drabbas av FFS eller bli bärare av anlaget ut.
Om båda föräldrarna är anlagsbärare är:
- Risken att få ett sjukt föl 25 %
- Chansen att få ett friskt föl, men som är anlagsbärare 50 %
- Chansen att få ett friskt föl, som inte heller är anlagsbärare 25 %
Om bara en förälder är anlagsbärare är:
- Risken att få ett sjukt föl 0 %
- Chansen att få ett friskt föl, men som är anlagsbärare 50 %
- Chansen att få ett friskt föl som inte heller är anlagsbärare 50 %
Källa: SWB
Ej testade hingstar spärras
Sedan kravet på att hingstarna ska vara FFS-testade för att få verka i avel infördes, finns en spärr i Språngrulla som gör att det inte går att lösa någon licens för hingsten om den inte är FFS-testad.
De hingstar som inte har ett resultat gällande FFS i Blup har inte verkat i SWB-avel sedan regeln infördes.
Från 2019 krävs att hingsten har testats för FFS för att den ska kunna få betäckningslicens hos SWB.
Exempel på hingstar som bär på FFS-anlaget
SWB-hingstar
- Baltimore (e Balou de Rouet) – kastrerad av andra orsaker.
- Springbank II VH (e Skovens Rafael) – har fått 100 avkommor efter beskedet.
- Harvy (e Bernini) – bruksprovsvinnare som kastrerades då efterfrågan försvann efter testbeskedet.
Helgstrand-hingstar
- Åtoftens Springtime (e Springbank II VH)
- Fürst Toto (e Fürstenball)
- Fürst Zonik PS (e Fürstenball)
- Global Player (e Grand Galaxy Win)
- Jovian (e Apache)
- Stay Cool (e Secret)
FFS-status anges ej på alla hingstar.
PS-hingstar
- Action Blue (e Action Breaker)
- Balou du Rouet (e Baloubet du Rouet)
- Bluetooth (e Bon Coeur)
- Chacgrano (e Chacco-Blue)
- Fürst Toto (e Fürstenball),
- Top Gear (e Totilas)
- Fürsten-Look (e Fürstenball).
Celle-hingstar
- Don Frederico (e Donnerhall-Consul)
- Londonderry (e Lauries Crusador xx- Warkant)
- Don Index (e Don Crusador-Wolkentanz I)
- Londontime (e Londonderry-Walt Disney I)
- Quaterhall (e Quaterback-Donnerhall)
- Don Romanov (e Don Schufro-Romanov)
- Don Vino (e Donnerhall-Consul)
- Edward (Embassy I-Fabriano)
- Sarotti Mocca Sahne (e Soliman-Lauries Crusador xx)
Redefin-hingstar
- D’Olympic (e Donnerhall)
- Top Level (e Top Gear)
- Balou Peggio (e Balou de Rouet)
- Lamarco (e Landcapitol)
- C-Mocca d’Or (e Monte Bellini).
Zangersheide-hingstar
- Brunetti Z (e Balou’s Bellinin)
- Comilfo Z (e Comme il Faut)
Gestüt Westfalenhof
- Ventador (e Vigo d’Arsouilles)
- A la Carte NRW (e Abke)
- Christiano (e Coriano)
- Lacordos (e Lancer III)
- Quantissimo (e Quantensprung)
Övriga kända hingstar
- Skovens Rafael (e Romanov-Don Schufro)
- Don Schufro (e Donnerhall-Pik Bube I, död 2020)
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på