Sverige
27 oktober 2021 21:20
Ridsportplus

Ulf Brömster vill samtala med My Jeppsson Lindkvist

DressyrdomarenÄnnu är inte historien om den avstängda dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist slut. Efter att RIN nyligen hävt Svenska Ridsportförbundets avstängning och My själv samlat in till advokaträkningen, har förbundets ordförande Ulf Brömster nu bjudit in till ett möte. Samtidigt säger SvRF att fallet ska upp i disciplinnämnden.

Ulf Brömster vill samtala med My Jeppsson Lindkvist
Tyvärr överskuggas det stora trygghetsarbete som förbundet faktiskt gör, menar Ulf Brömster. (Arkivbild) Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Svenska Ridsportförbundets 18 månader långa avstängning av dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist hävdes nyligen av Riksidrottsnämnden. Detta på grund av att ärendet felaktigt hanterats av juridiska utskottet och inte av disciplinnämnden som det skulle ha gjorts enligt RIN. Samma dag gick förbundet ut och meddelade att man ämnar ta saken vidare till disciplinnämnden.

    Att My Jeppsson Lindkvist återigen är fri att döma är tack vare organisationen Safesport Sweden och idrottsjuristen Stefan Alvén. Den juridiska segern blev dock kostsam då notan landade på 75 000 kronor för My Jeppsson Lindkvist personligen. Med hjälp av crowdfunding via sociala medier har hon fått ihop hela summan.

    Samtidigt har Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster öppnat upp för ett möte.
    – Det blir ett möte i början av november med honom och Annika Tjernström. Johan från Safesport kommer också att vara med så jag har lite backup, säger My Jeppsson Lindkvist som är lättad över att kunna betala sin advokat.

    Samtidigt uttrycker Johan Peterson Aldergren, ordförande i Safesport Sweden, orimligheten i att man som enskild medlem ska vara beroende av kostsam juridisk hjälp och crowdfunding för att få rätt. ”Idrottsrörelsens rättssystem är inte rättssäkert och behöver göras om. Nu jobbar vi för att få en långsiktigt säkerställd finansiering för Safesport Swedens verksamhet så att vi kan hjälpa fler. Rätten till rättssäkerhet och trygga idrottsmiljöer ska inte vara en resursfråga.” Det står det att läsa på Safesport Swedens Facebooksida.

    Gällande rimligheten i att en enskild medlem får betala 75 000 kronor för att bli av med en avstängning som RIN menar har hanterats felaktigt av SvRF säger Ulf Brömster:
    – Det finns möjlighet att själv skriva ihop ett överklagande till RIN. RIN måste pröva alla överklaganden som kommer in.

    ”Snårig juridik”

    Samtidigt menar My Jeppsson Lindkvist att stödet från Safesport och Stefan Alvén varit avgörande.
    – Juridiken är så otroligt snårig och jag hade aldrig klarat det här utan en advokat som Stefan, som är så inriktad på just idrottsjuridik, och Johan på Safesport Sweden. Inte ens juristerna i Svenska Ridsportförbundet kan ju juridiken, eftersom de har gjort fel, sa My Jeppsson Lindkvist till Ridsport efter beskedet från RIN.

    Ulf Brömster håller med om att den idrottsliga juridiken är snårig, även för förbundet och dess jurister. Arbetsgången i förbundet är att disciplinnämnden hanterar ärenden som är kopplade till RF:s stadgar kap 14, vilket generellt rör ärenden kopplade till tävling och det rent idrottsliga. Juridiska utskottet hanterar i sin tur ärenden som är relaterade till RF:s stadgar kap 15 och SvRF:s stadgar § 15 a samt etiska frågor. Just § 15 a var den del som förstärktes efter formaliafelet som gjorde att tränaren i det så kallade tränarmålet återfick sin diplomering, trots anklagelser om sexuella övergrepp.

    RIN har enligt Ulf Brömster inte tagit ställning till sakfrågan i My Jeppsson Lindkvists fall, utan enbart gått på avstängningen som grund för att ärendet skulle ha hanterats av DIN. Hade det varit uppenbart för förbundet hade så också skett, menar han. Att detta är den andra formaliamissen som både fått stora konsekvenser för enskilda medlemmar och skapat en kritikstorm mot förbundet är problematiskt. Det är också en av anledningarna till att man nu gör den tidigare påtalade översynen av hela trygghetsarbetet och hanteringen av disciplinära och etiska frågor, menar Ulf Brömster.

    – Vi har en uppfattning om att vi har kommit väldigt långt i vårt trygghetsarbete och Svenska Ridsportförbundet används också ofta som förebild när det gäller de här frågorna. Nu tar vi in en extern utredare som ska hjälpa oss att ta reda på om vi har rätt uppfattning eller inte, säger Ulf Brömster.

    Såväl proaktiva som reaktiva åtgärder ska utvärderas, tillägger han. Den externa utredaren är utsedd och just nu återstår att göra klart uppdragsbeskrivningen. Ulf Brömster bedömer att resultatet av arbetet kommer att kunna redovisa efter cirka tre månader, när startskottet för utredningen har gått.

    Ulf Brömster poängterar att SvRF även vill jobba ihop med Riksidrottsförbundet för att undvika den här typen av diskrepanser och skapa ett mer rättssäkert system.
    – Vi vill jobba ihop med RF och se så att vi har rätt regelverk eller om det är något som behöver förtydligas.

    Det ena utesluter inte det andra

    Kritiken som gör gällande att ”kvinnor som talar tystas och män som begår övergrepp går fria” kan Ulf Brömster förstå.
    – Men bara för att vi inte kan hantera elitryttaren, betyder det inte att vi inte ska agera när någon gör förtalsliknande uttalanden om andra inom idrotten.

    – Vem som helst som har tagit del av förundersökningsprotokollet när det gäller elitryttaren kan säga att det här inte är någon som vi vill ha inom ridsporten. Men bara för att vi tycker det, betyder det inte att vi har legala möjligheter att agera, säger Ulf Brömster.

    Att det skulle handla om att förbundet vill tysta vissa och hålla andra om ryggen vänder han sig starkt emot.
    – Det är för jävligt med män som utnyttjar sin ställning och det finns ingen som helst vilja från förbundets sida att hålla några män om ryggen.

    Bollen gällande elitryttaren ligger för närvarande hos RIN och förhoppningen är att det ska leda till något slags åtgärd. Gör det inte det, är Ulf Brömster villig att driva frågan vidare för att åstadkomma en förändring.

    ”Gör mig ledsen”

    Att kritikstormen kring tränarfallet, den våldtäktsanklagade elitryttaren och My Jeppsson Lindkvist överskuggar det stora trygghetsarbete som faktiskt görs i förbundet är oerhört tråkigt, menar Ulf Brömster. Röster har höjts som kräver hans och även hela styrelsens avgång.
    – Det är otroligt ledsamt. Om jag ser till mitt personliga engagemang de här tio åren som jag har suttit i förbundsstyrelsen och hur vi har utvecklat svensk ridsport, då gör det mig ledsen.

    – Jag satt i möte idag med det europeiska förbundet och där kunde jag se hur långt vi har kommit i vårt sätt att arbeta. Efteråt hörde ordföranden av sig för att boka in ett möte för att höra mer. Vi har gjort så otroligt mycket. Sedan kan man fundera över om det var rätt beslut i det här fallet, men att det får sådana konsekvenser känns tungt. När ens barn till och med säger att de inte vill att man ska hålla på med ridsport, då blir jag ledsen. Sedan kan man säkert tycka att folk som tar den här typen av uppdrag får stå ut med det här.

    ”Får se vad de har på hjärtat”

    Ulf Brömster vill inte föregripa mötet med My Jeppsson Lindkvist.
    – My mejlade mig för någon veckan sedan och då hade vi en lite annan diskussion. När sedan beslutet från RIN kom föreslog jag att vi skulle pratas vid. Jag har positiva erfarenheter av att prata om saker och ting, men vi får se vad det mynnar ut i.

    Inte heller Johan Peterson Aldergren har så mycket att säga innan mötet.
    – Det är förbundet som har bett om ett möte så vi får se vad de har på hjärtat, säger han.

    Oklarheten kring huruvida det faktiskt fanns en reell anmälan till Svenska Ridsportförbundet gällande My Jeppsson Lindkvists Flasbackinlägg, som gav upphov till hela historien, kvarstår. Uppgifterna om inläggen ”kom till förbundet på ett mycket tydligt sätt”, menar Ulf Brömster nu som då. För att ärendet ska tas upp i disciplinnämnden krävs det dock en konkret anmälan.
    – Om det slutar med att vi går vidare till DIN, kommer vi att med det som kommit till oss formulera ett underlag, säger Ulf Brömster.

    Fotnot: 15 a § Återkallelse av förtroendeuppdrag och ryttarlicens 
    All verksamhet inom Ridsportförbundets regi, innefattande god hästhållning, ska ske enligt 1 kap RFs stadgar idrottens värdegrund och/eller ridsportens värdegrund. 

    Förtroendeuppdrag som officiell funktionär eller någon annan av Ridsportförbundet meddelad utnämning kan återkallas av förbundsstyrelsen om det framkommer sådana omständigheter att personen inte kan anses lämplig med hänsyn till ridsportens värdegrund. Återkallelse kan också ske om personen uppenbarligen saknar kompetens för uppdraget. 

    Ryttarlicens kan återkallas eller nekas för viss tid av förbundsstyrelsen om det kommer fram sådana omständigheter att personen uppenbart inte kan anses lämplig att inneha ryttarlicens med hänsyn till ridsportens värdegrund och att det är påkallat från allmän synpunkt. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Dressyrdomare avstängd för näthat – alla artiklar (16)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden