Sverige
27 juli 2018 20:29

Ny dispens underlättar för hästägare på hårt drabbat Gotland

Nytt beskedFoderbristen är svår i hela landet, men på Gotland är det extra svårt. Det måste komma foder från fastlandet hit - men färjebestämmelserna är strikta då grovfoder klassas som farligt gods. Nu har en dispens som underlättar beviljats.

Ny dispens underlättar för hästägare på hårt drabbat Gotland
Den nya dispensen gäller M/S Gute. Foto: Gotlandsbolaget

En som reagerat över läget är Ebba Eriksson, hästägare som bor på ön delar av året.
—Jag åkte över Sudret häromdagen, det såg ut som om jag åkte i Tanzania, säger hon. Vi har hästar, lamm och kor som behöver mat. Situationen är förfärlig. Jag personligen klarar mig, jag kan flytta min häst till fastlandet. Men för ridskolor och stora djurägare är det mycket allvarligt.

Även hästägaren Cecilie Nergaard är förtvivlad och frustrerad över situationen.
—Jag har fixat 800 storbalar från Norrland, plus frakt. Men nu får vi inte över dem, eftersom åkeriet som kör bara har öppna grusbilar. Det fungerar ner till färjan, och sedan hem – men vi får inte köra över med dem. Det sätter många i en knepig situation.

Farligt gods

Ebba upplever reglerna för transporter som mycket luddiga. Problemet är att grovfoder är lättantändligt och därför räknas som farligt gods. Christer Bruzelius, som är VD för Destination Gotland, det företag som ansvarar för all färjetrafik till och från Gotland förklarar läget.

—De regler som gäller för färjetransporter är internationella regler och regler från Transportstyrelsen. Det är alltså inte vi som bestämmer vad som gäller. Just nu när stora delar av Sverige brinner känner jag dessutom ett extra ansvar för att inte orsaka brand på ett fartyg mitt ute på havet.

Undantag på Gute

Det går att transportera över balat hö både på passagerarfärjorna och godsfärjan Gute. Det som krävs är att det befinner sig i en sluten bärare med väggar, tak och golv. Det är alltså inte tillåtet att frakta balat hö på öppna transporter eller under kapell. Dessutom krävs det normalt ett intyg på TS-halt.

Hö med lägre TS än 86% får inte fraktas alls. Just nu har dock Destination Gotland gjort ett undantag för detta intyg på fraktfärjan Gute, som ju inte har passagerare.

Gute trafikerar vattnen för att komplettera de vanliga färjorna under turistsäsongen. Den 15 augusti slutar dock fraktbåten att gå.

—Vi arbetar för att hitta lösningar för detta framöver, säger Christer Bruzelius. Vi har inget klart än, utan nu kör vi på gällande regler fram till den 15 augusti. Sen får vi se hur det blir, vi har ett nära samarbete med LRF Gotland och självklart vill vi hitta lösningar – men vi måste se till säkerhet och följa gällande lagar.

Vi arbetar hårt och letar lösningar febrilt

Anna Törnfelt som är ordförande för LRF Gotland bekräftar detta.
—Vi arbetar hårt och letar lösningar febrilt. Vi har kontakter med Jordbruksverket och även kompetens på LRF centralt som hjälper oss att titta på detta. Det finns flera punkter vi kan arbeta med. En är att försöka få skilda klassningar för torrt oplastat hö och blött, plastat hösilage och ensilage. En annan är att utnyttja ett fraktfartyg under hösten och vintern, och kanske även titta på andra rutter. Vi har ju inte så långt till länder med bättre skördar österut härifrån.

Ny dispens

Under fredagen fick Destination Gotland ett glädjande besked från Transportstyrelsen. Dispens beviljas för frakt av plastat hösilage och ensilage i öppna bärare på fraktfärjan Gute. Transporterna deklareras som farligt gods och märks upp.

—Detta innebär att vi nu kan transportera det foder som många hästägare har köpt för transport till Gotland. Vi inväntar den första transporten redan ikväll, säger Christer Bruzelius.

Detta gäller för

färjetransporter till Gotland:

Med passagerarfärja:
Deklaration för farligt gods
Täckt skåp
Intyg på TS-halt

Med fraktfärja:
Deklaration för farligt gods
Från och med fredagen den 27 juli dispens för att frakta plastat foder på öppna transporter

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden