Hästägartips
22 maj 2014 15:23

Se över stängslet

Stängslet till hagen behöver ses om med jämna mellanrum för att hålla hästarna inne och för att undvika skador. Att stängsla nytt innebär ofta en stor kostnad men med enkla medel kan du förlänga hållbarheten på det befintliga stängslet.

Se över stängslet
Att se över ditt stängsel då och då kan spara många slantar.

Hängande trådar skapar inte bara en fara för hästen utan bidrar även till en sämre strömstyrka i tråden. Hästar är smarta djur och lär sig snabbt att staketet inte är strömförande och tar sig ut. Det första man bör se över i sin hagen är om strömmen kan gå runt och vilken styrka den har. En stängseltestare visar strömstyrkan, en svag strömstyrka tyder ofta på ett problem någonstans längs tråden. Högt gräs och omkringliggande vegetation som lagt sig övertråden måste avlägsnas för att strömmen ska kunna passera på bästa sätt. Detta bör göras flera gånger under sommaren då gräset växer fort.

Så här kan du underhålla ditt stängsel
Börja med att gå ett varv längs stängslet och se över både stolpar, eltråd och isolatorer. Gamla trästolpar som börjat ruttna eller som hästen har gnagt sönder behöver bytas ut. En stolpe som går av kan komma att tynga ner hela staketet och töja ut eltråden. Att slita och rycka i den gamla stolpen för att få upp den ur marken är onödigt då hjälpmedel finns att ta till. En stolplyftare är ett fiffigt verktyg som med hjälp av hävstångskraft hjälper dig att få upp den gamla stolpen ur marken. Kvar har du ett fint och runt hål som den nya stolpen passar i.

Med tiden kommer elbanden och isolatorerna bli sämre och behöva bytas. Du kan kontrollera hur metalltrådarna som leder strömmen ser ut, om ser slitna ut är det dags att byta ut hela tråden. En tillfällig knut där tråden gått av eller ett virat varv runt stolpen för att sträcka tråden har nog de flesta hästägare varit med om. Knutar på tråden ska alltid undvikas då dessa gör att strömmen har svårare att passera. Om tråden ligger mot stolpen kommer strömmen reduceras och ledas ner i marken. Det är bättre att investera i anslutningsskarvar och bandsträckare som låter eltråden löpa fritt, det förlänger även hållbarheten på stängslet. Gamla isolatorer där plasten spruckit eller som lossnat från stolpen måste också åtgärdas, här kan du ofta återanvända de gamla skruvhålen för att förenkla processen.

Glöm inte jordningen
Trots ovanstående åtgärder kommer ditt stängsel inte att fungera optimalt om jordningen är otillräcklig. För att hästen ska få en stöt när den går mot tråden är det nödvändigt att använda sig av jordspett. Jordspettets funktion är att ta upp strömmen som går genom hästen och ner i backen samt att föra den tillbaka till aggregatet som utdelar stöten. Hur många jordspett som behövs beror bland annat på vilken typ av mark som finns kring jordspetten. En torr, sandig eller stenig jord har sämre ledningsförmåga och kräver fler jordspett än en våt mark med bra ledningsförmåga.

Fiffiga lösningar
Ett problem som ofta kan inträffa i hagar där hästen går i flock är att fler hästar än din egen vill följa med ut genom grinden. Du kan enkelt sätta upp en fyrkantig säkerhetsfålla innanför grinden som du måste passera på väg ut från hagen. På så vis passerar du två grindhål och om någon häst av misstag kommer genom den första grinden befinner den sig fortfarande på rätt sida staketet.

Strömförande grindhandtag har säkert många råkat ut för – tråden tickar mot backen och du råkar få en stöt. Här kan en nergrävd jordkabel som försluts med stängslet på båda sidor om grinden vara en lösning på problemet. Kabeln låter strömmen passera även när du hakar av grindhandtaget men grinden blir strömlös. Först när du befinner dig på rätt sida stängslet med din häst och hakat tillbaka grindhandtaget blir grinden strömförande igen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden