Hästägartips
19 februari 2015 10:05
Ridsportplus

Underlätta vid pälsfällning

Att våren är på gång kan vi redan nu se på hästens päls. De långa stråna börjar lossna och snart yr den gamla vinterpälsen i luften. Du kan på flera sätt underlätta för hästen under pälsfällningen.

Underlätta vid pälsfällning
Vår betyder pälsfällning, och det finns en del saker du kan göra för att underlätta för hästen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det finns tyvärr inga sätt att snabba eller genvägar för pälsfällningen. Men det bästa du kan göra för att hjälpa hästen att bli av med lös päls genom att borsta den dagligen. Det finns olika typer av pälsborstar som på ett effektivt sätt drar ut de lösa stråna ur pälsen. En ordentlig genomgång med en sådan borste får bort stora mängder lös päls från hästen och underlättar bytet. Den dagliga borstningen blir inte bara ett sätt att avlägsna päls på, det stärker även relationen mellan dig och din häst.

En bra och välbalanserad foderstat är även viktig för hästen under pälsbytet. Se över foderstaten och komplettera med kraftfoder vid behov om något saknas för att tillgodose hästens dagliga näringsbehov. Olika skolor säger olika saker om tillskottsfoder och B-vitamin under pälsfällning. Det finns dock inga vetenskapliga studier som tyder på att just B-vitamintillskott skulle behövas under pälsbyte.

I samband med pälsfällningen upplever även en del hästägare att hästen blir extra känslig och att det allmänna tillståndet påverkas negativt. Det är inte fel att ta det lugnt under en period om du märker att din häst är allmänt påverkad och irriterad. Passa på att njuta av en härlig promenad i vårsolen tillsammans istället!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden