Avelsnyheter
7 mars 2023 16:50
Ridsportplus

Unga fäder till segrande tyska ridponnyhingstar

HingstpremieringarDe ledande tyska avelsförbunden för ridponnyhingstar har nu genomfört sina avelsvärderingar. Det är tydligt att unga förärvare är populära bland uppfödarna. Flera av de högst placerade hingstarna har fäder som i år presenterade sin första årgång för bedömning.

Unga fäder till segrande tyska ridponnyhingstar
I Schleswig-Holstein var det i år liksom så ofta förr en hingst från Steendiek som valdes till segerhingst. Steendieks Dream in Gold var både bildskön och rörlig. Foto: Viveka Karlestrand

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Allra störst framgång som ny fadershingst hade D-Gold AT, som i sin första årgång är far till reservsegrarna i både Westfalen och i Rheinland samt till ytterligare tre hingstar som belönades med premie. Det är den utmärkelse som de bästa av de nygodkända hingstarna belönas med. D-Gold AT var själv segerhingst som 2,5-åring i Hannover 2018 och Bundeschampion både som 3-åring och som 5-åring. 

Img_0165 D-gold At 441 411162116
D-Gold AT, här som segerhingst i Hannover 2018, lämnade inte mindre än fem premiehingstar i sin allra första fölomgång. Han är själv en toppstammad segerhingst och Bundeschampion e Dreidimensional AT u Damenwahl K. Foto: Viveka Karlestrand
Kent Nagano We
Kent Nagano är far till tre premiehingstar i sin första årgång, inklusive segerhingsten i Hannover. Foto: Eva Jangö

Andra framgångsrika förstaårshingstar var Kent Nagano (tre premiehingstar inklusive Khan, segerhingst i Hannover), Crown Notting Hill (tre premiehingstar), FS Clarimo (segerhingsten i Rheinland och ytterligare en premiehingst från samma premieringsplats) och Herzzauber D (två premiehingstar inklusive segraren Herzgold i Westfalen). Även dessa unga fäder har gedigna egna unghästmeriter.

Samtliga dessa unga förärvare är gångartshingstar. Den tyska ridponnyaveln är till allra största del inriktad på dressyr, och de tyska ridponnyerna har stora framgångar på ponnydressyrens elittävlingar i Europa. Men vid premieringarna av 2,5- och 3-åringarna löshoppas alla hingstar, och en hoppsegrare utses. De kommer oftast ur helt andra blodslinjer än dressyrponnyerna. Faktiskt var det i år en förstaårshingst som visade framhovarna även här. Mylord Manolito, sonson till dubble EM-vinnaren Machno Carwyn, är far till hoppvinnaren Top Messenger i Westfalen och till hoppvinnaren Minerva Muchacho i Rheinland.

Img_0105 Crown Notting Hill 422 220066716
Crown Notting Hill som reservsegrare i Hannover 2018. I sin första årgång har han lämnat en reservsegrare, en andre reserv och ytterligare en premiehingst. Foto: Viveka Karlestrand

Årets avelsvärderingar av ponnyhingstar var inte lika präglad av pandemirestriktioner som de tidigare två säsongerna. Vi var själva på plats i Neumünster andra helgen i februari, när Schleswig-Holstein för första gången på tre år kunde hålla avelsvärdering inför publik. Där visas som brukligt inte bara ridponnyer, utan hästar och ponnyer av en lång rad raser. Ridponnyerna var dock som vanligt flest med 25 anmälda, varav 10 från det stora Steendiek-stuteriet. Det var inte oväntat att det skulle bli en hingst därifrån som skulle utkoras till segerhingst även i år. Steendieks Dream in Gold hette han, och han var verkligen en dröm: otroligt flott och dessutom rörlig. Han var även vår favorit till segern.

Övriga segerhingstar på de ledande förbundens premieringsplatser framgår av resultatlistan nedan.

Weser-Ems

Segrare: D’Or Cremissimo e Dallmayr K u C-Dur e FS Champion de Luxe. Modern har tidigare lämnat bland annat hingstarna Olivier K och Damaszener K samt Bundeschampionatsvinnaren Damenwahl K.

Reservsegrare: Nottingham J e Crown Notting Hill u Anabell e Constantin. 

Andra reservsegrare: Habitus e Herzzauber D u Sommermärchen WE e Dance Star AT.

Hoppsegrare: Big Shutterfly e Best Boy u Sonne JM e Sir Shutterfly

Hannover

Segerhingst: Khan e Kent Nagano u Hermine e Hemingway B

Reservsegrare: Next Edition e FS Numero Uno u Challenge e FS Champion de Luxe

Andre reservsegrare: PAV Galaxy e PHWs Grandios u PAV Emilia e. Trendsetter (Hann)

Hoppsegrare: Neonlight e Nacromancer in the Dark u Mira e Maverick

Westfalen 

Segerhingst: Herzgold e Herzzauber D u Prada D e Casino Royale K. Morfadern, numera valack, tävlar på elitnivå i Sverige. 

Reservsegrare: Dream in Gold AT e D-Gold AT u Viviana WS e Valido

Andre reservsegrare: odöpt e Dance for Me u Raissa e Oosteinds Ricky

Hoppsegrare: Top Messenger e Mylord Manolito HW u Berisha FF e Best of G 

Reservsegrare hoppning: odöpt e FS Mr Right u Lancers Girl e Lancer II. Helbror till Movie Star som i sin tur är far till förra årets segerhingst hos ASRP James Dean RP 200.

Rheinland 

Segerhingst: odöpt e FS Clarimo u FS New Fashion e. FS Numero Uno 

Reservsegrare: Dear Mr. Date e Dating AT u Nadja d’Alpen e FS Numero Uno

Andre reservsegrare: Crown Nullnullsieben e Crown Notting Hill u Crown Gold and Glossy e. Steendieks Champ of Glory

Hoppsegrare: Minerva Muchacho e Mylord Manolito u Erl-La Luna e Coelenhage’s Lordy

Schleswig-Holstein

Segerhingst: Steendieks Dream in Gold e FS Daddy Cool u Winetta N e The Braes My Mobility

Reservsegrare: Dating’s Smiley e Dating AT u Steendieks Dena e Mad Max 

Andre reservsegrare: Steendieks Dinaro e Morgensterns Dalai u Steendieks Lady Commander e FS Chambertin

Hoppsegrare: Drago e Dialo u Monique e The Braes My Mobility. Modern har tidigare lämnat tävlingsponnyn och avelshingsten Del Piero.

Ponyforum i Alsfeld utser inte någon segerhingst. Däremot ordnar Ponyforum en auktion på visade hingstar anslutning till sin premiering. Dyrast i år blev Venustas Cool Forever gulbrun e Venustas Cool Edition u Pandora e Hilkens Dance Forever som gick för 28 000 euro. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden