Hoppning, Ridsport Play
10 april 2022 19:17
Ridsportplus

Ridsport Play: Harry Charles siktar mot VM med svenskägd häst

På väg uppåtEngelska hoppryttare heter fortfarande Whitaker och Charles, men det är en ny generation som nu tar sig in på pallplatserna. 21-åriga Harry Charles hamnade precis utanför pallen i världscupfinalen och har redan ridit OS. Dessutom har han svenskägda hästar i stallet. "Casquo Blue kan bli min VM-häst", säger han.

Ridsport Play: Harry Charles siktar mot VM med svenskägd häst
Harry Charles med sin mästerskapshäst Romeo. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vi träffas direkt efter den sista hästbesiktningen inför den avgörande omgången i världscupen i Leipzig. Harry Charles har just visat Romeo 88, som ska gå söndagens final.
− Jag hade två hästar med till världscupen. Stardust som fick gå första dagen är snabb, men inte så rutinerad på den här nivån.

− Romeo gick andra rundan och får också gå finalen, det beslutade jag redan innan. Han är mer av en mästerskapshäst, en stabil storhoppare. Så beskriver Harry hästen han också red OS på.

I fredags var sista dagen för turister.
Harry Charles

Inför söndagens avgörande final låg Harry Charles på en tredjeplats med fem felpoäng. Ett förargligt nedslag placerade honom slutligen precis utanför pallen, efter Jens Fredricson, på plats fyra.
− Jag är väldigt glad över mina två felfria omgångar, men som banbyggaren sa, i fredags var sista dagen för turister.

Vännerna tävlar mot varandra

Han ser ung ut och skulle kunna platsa i vilket engelskt pojkband som helst, men Harry Charles är trots sin ungdom ingen nykomling i hoppsporten. Han och Jack Whitaker, 20 år, har på riktigt utmanat det äldre gardet i brittisk hoppning.

Jack Whitaker Equine America Valmy Foto Fei Richard Juilliart
Jack Whitaker med Equine America Valmy de la Lande i världscupfinalens andra omgång. Foto: FEI/Richard Juilliart

− Den unga generationen kliver fram, inte bara i Storbritannien utan över hela världen, är vad jag ser. Jag och Jack är i en fantastisk position just nu där vi har möjlighet att göra en del riktigt coola grejer fast vi är förhållandevis unga, säger Harry och berättar att han är nära vän med Jack, son till Michael Whitaker och brorson till John Whitaker, som också startar världscupfinalen.

− Jack har varit en av mina bästa vänner sedan vi var små, och det vore fantastiskt om vi båda kan få vara en del av laget till VM.

Vänskapen läggs tillfälligt åt sidan när det blir skarpt läge på tävlingsbanan.
− När vi tävlar rider vi mot varandra, men utanför arenan är vi nära vänner.

Så vem är bäst av er?
− Det kan jag inte svara på, säger Charles, som ändå är den av de två som ridit ett OS.

Jag har ridit sen jag var liten, så jag har det i blodet

Harry Charles pappa Peter Charles var med och tog lagguld för Storbritannien vid OS 2012, så Harry är precis som Jack uppvuxen i en hästfamilj.

− Vilken betydelse det har haft är jag förmodligen inte den bästa personen att svara på, eftersom jag inte vet av något annat, Det har förstås varit en enorm fördel, men sådan var min uppväxt och jag har inget att jämföra med.

− Jag har ridit sen jag var liten, så jag har det i blodet. Jag hade hjälp från början och det har inneburit fördelar, men många här kommer från hästfamiljer och de arbetar lika hårt som alla andra.

För sent att bli något annat

Han är inriktad på att hästar och ridsport blir hans framtid,
− Jag tror det, jag blir 22 år i år, så det är för sent att ångra sig, men jag älskar det, jag älskar att arbeta med hästarna varje dag.

Harry Charles Romeo Leipzig Foto Fei Richard Juilliart
Harry Charles och Romeo låg trea inför finalomgången. Foto: FEI/ Richard Juilliart

Unga ryttare kan ha stora fanclubbar omkring sig, men Harry Charles säger att det inte gäller honom. Inte än i alla fall.
− Jack har en större fan club. Jag skriver lite autografer, men inte så många. Kanske blir det fler om jag vinner lite oftare.

Han har inga problem med att stå i rampljuset.
− Jag tycker om det, och jag såg själv upp till andra ryttare när jag var yngre. När jag var liten var Bertram Allen ung, och honom såg jag upp till. Han är fortfarande ung, men var ännu yngre då.

Har tränat för Jens

En annan förebild för Harry är Scott Brash.
− Han är en av mina nära vänner och en av de bästa i världen, om inte den allra bästa. Steve Guerdat och Peder Fredricson är två andra fantastiska hästmänniskor.

− Även Jens som tävlar här är en sann hästmänniska, och jag red för honom för några år sedan, i Sverige, när jag var en av deltagarna i Young Riders Academy, säger Harry och syftar på utbildningssatsningen för unga ryttare som stöds av bland annat EEF, Europeiska Ridsportförbundet.

Satsar mot VM med Casquo Blue

I slutet av 2021 fick familjen Charles ta över Casquo Blue och ett par andra hästar från Stall Zet, och som fram till dess ridits av Douglas Lindelöw.
− Jag och Casquo red en femstjärnig Grand Prix i februari med ett tidsfel. Det var hästens första Grand Slam så det kändes bra. Ett av målen för Casquo är att ta honom till VM. Och så här långt känns det som att vi är på rätt väg. Nu planerar vi för några större utomhustävlingar.
− Det är en underbar häst, lätt att jobba med. Jag är väldigt tacksam för att få ha honom och Douglas har gjort ett fint arbete med honom.

Familjen har haft ett samarbete med travtränaren Daniel Redén och Stall Zet sedan i höstas, och det är Harry glad över.
− Casquo är en av mina bästa hästar, så jag tror att vi kommer att få se en hel del av honom i år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden