Sverige
21 mars 2019 18:50

Unga hästar kan vara smittade med kvarka utan att visa symptom

Ny studieAtt vuxna hästar kan vara smittade av kvarka utan att visa symptom är känt sedanan tidigare, men symptomfria unghästar har ansetts vara friska. Nu har en ny studie visat att så behöver det inte vara - även unga hästar kan vara smittade av kvarka utan att visa symtom.

Unga hästar kan vara smittade med kvarka utan att visa symptom
En ny studie visar att även unga hästar kan vara smittade med kvarka utan att visa symptom (hästarna på bilden har inget samband med texten). Foto: Fredrik Jonsving

Symptomen för hästsjukdomen kvarka varierar både mellan individer och stall, men framför allt brukar det vara unghästar som drabbas hårt med bland annat bölder i huvudregionen.

Kvarka orsakas av bakterien Streptococcus equi, och det luriga är att sjukdomen sprids mellan hästar som bär på sjukdomen utan att visa symptom. Att vuxna hästar kan genomgå kvarkainfektionen utan att visa några symptom på sjukdom är känt sedan tidigare. Däremot har det ansetts att symtomfria unghästar varit friska. Nu har en studie vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visat att även unga hästar kan vara smittade av kvarka utan att visa några symptom.

Kvarka

Orsakas av bakterien Streptococcus equi

  • Symtom
    Hög feber (över 39 grader) och hosta samt kraftigt, varigt näsflöde. Till de klassiska symtomen hör även bölder i lymfkörtlarna vid ganascherna och svårighet att svälja. Så snart kvarka misstänks, bör veterinär tillkallas för att säkerställa diagnosen genom provtagning av näsflöde eller svalj.
  • Behandling
    Hästar i normal kondition får i regel vila sig igenom sjukdomen.  Vissa individer blir dock mycket sjuka och får bölder som behöver dräneras eller sådan svårighet att äta och andas att de behöver antibiotika. Framför allt föl och unghästar kan bli riktigt illa däran. Dödsfall förekommer.
    Isolering rekommenderas redan vid misstanke om kvarka.
    Behandlande veterinär ger rekommendation om isolering utefter varje anläggnings förhållanden. Efter att sista hästen är symtomfri krävs en omfattande rengöring av stall, utrustning och kläder.
  • Smittspridning
    Mycket smittsamt. Kvarka smittar genom kontakt: slem, hostningar, infekterade kläder, utrustning. Bakterien börjar inte utsöndras till omgivningen under de första 24-48 timmarna, så det finns en chans att begränsa utbrottet genom snabba åtgärder. 
Expandera

Antikroppar hos nästan alla hästar

112 nyligen avvanda föl användes i studien. Smittan kunde hittas i sköljprover från luftvägarna hos drygt hälften av hästarna, men bara 35 av de 112 fölen visade symptom på luftvägsinfektion. I slutet av utbrottet kunde antikroppar mot kvarka påvisats hos 91 av hästarna, vilket betyder att nästan alla hästar hade blivit utsatta för smitta.

I ett pressmeddelande från SLU meddelas att kunskapen om att även unghästar kan vara smittade med kvarka utan att visa symptom har stor betydelse. Det gäller både när man planerar åtgärder för att hindra smittspridning mellan hästar i ett drabbat stall, och för att hindra spridning av kvarka till andra anläggningar.

Källa: SLU

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden