HästvälfärdNiklas Roslund är en av de som bedömer 3-åriga hästar i ridprovet vid unghästtest. Han tycker att hästarna numera är bättre förberedda än tidigare och visas avspänt och positivt, men påpekar också att ridprovet är enkelt och inte ska kräva mycket träning.
Unghästdomaren: ”Har stadigt blivit bättre under mina år”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Niklas Roslund bedömde över 200 ridprov under säsongen 2023 på flera olika unghästbedömningar i södra Sverige.
Hur uppfattar du att 3-åringarna rids överlag om du ser på säsongen 2023 i backspegeln?
– Majoriteten av 3-åringararna visas generellt positivt och enkelt, samtliga är i regel väl förberedda för sin uppgift. Det är väldigt sällan jag ser något annat. De är normalt avspända och de går i en för unghästen lämplig form.
– För det lilla fåtal som inte blir godkända (sju av 211 för Niklas under 2023, reds anm) handlar det för det mesta om att hästen inte vill fatta galopp, den kan ha blivit för trött, för miljöpåverkad och tagen av att vara på ny plats och helt enkelt inte med på noterna. Då är det bäst att avbryta, så att hästen inte ska få en negativ upplevelse.
Är det en skillnad i dag jämfört med för några år sedan?
– Det har blivit bättre för varje år, de unga hästarna är bättre förberedda för sin uppgift. På de flesta orter finns det etablerade unghästutbildare som visar, samtidigt som många hästägare visar själva.
Rent formellt är kraven på vad som ska visas upp under ridprovet låga, ser du hästar som kan mer än de basala kraven på enkel unghästridning?
– På ridprovet ska hästen på ett avspänt sätt visa sina gångarter och styrförmåga, utifrån det kan jag som domare få en uppfattning om bland annat samarbetsviljan. Det ges inte heller något utrymme att visa upp något mer och därmed inte heller att bedöma något annat. Det är få saker som ska värderas och som domare lägger vi större engagemang på att göra en beskrivning på vad vi sett, så positiv som möjligt.
– Jag tycker det är bra att det inte är någon värdering av momentet med betygssättning, eftersom det kan vara ganska tufft för många hästar att ha genomfört lösgalopp, löshoppning och visning vid hand i en ny miljö före ridprovet. Många blir både mentalt och fysiskt trötta och därför är det bra att vi inte ska sätta betyg på det uppsuttna ridprovet. Vi kan göra en bra beskrivning åt hästägaren på vad de har för häst utifrån det vi ser.
Fakta
Niklas Roslund
Ålder: 51 år.
Bor: Jonstorp, i Höganäs kommun.
Aktuell: Ridprovsdomare med 25 års erfarenhet, A-domare i gångartsbedömning, B-domare i exteriör.
Utbildning: Tysk beridarexamen.
Arbete: Rider 15-20 hästar i veckan, arbetar heltid som logistiker.
Uppdrag: Under våren 2024 kommer Niklas Roslund att döma på flera platser vid både unghästtest och ridhästtest.
Går det att se om en ung häst tränats för mycket under den korta tid du ser dem?
– Nej, det går inte att avgöra som domare om en ung häst är överutbildad. Det finns inget som skulle kunna visa på det i testen som ökningar och upptagningar. Vi uppmuntrar inte någon till att visa mer än vad som krävs, det ska heller inte löna sig för någon.
Vad tror du det beror på att en del hästägare satsar för mycket på ridprovet? Trots att kravnivån är låg jämförbar med ridborgarmärket.
– Jag tror att det är riskmomentet att rida en ung häst på främmande plats, rädslan för att trilla av och inte lyckas, oro för att hästen ska tappa all bjudning och inte vilja gå fram. Det är därför många lämnar bort hästen, de vill att det ska fungera på bortaplan. Ridprovet är det enda momentet där visarens erfarenhet och nervositet kan påverka visningen. Många som är ovana blir väldigt nervösa inför ridprovet, den osäkerheten är svår för den unga hästen att hantera. Nervositeten har förmodligen en koppling till att utan godkänt ridprov får din häst inte diplom, risken att ”förstöra” för sin häst är svår att hantera.
Vad är bästa vägen framåt för att undvika att 3-åringar rids för länge och för mycket inför unghästtest?
– Jag ser sällan hästar som är övertränade till ridprovet på våren, testet i sig är så enkelt att det kan normala hästar förväntas klara utan särskilt mycket träning. Med förlängd termin in på hösten så bör det kunna fungera för alla, det ska inte behöva bli press på någon häst för att kunna genomföra det. Det är bäst för alla parter att få 3-åringarna bedömda under året. Då jämför vi samma ålderskategori under samma tidsperiod och får mycket värdefull avelsinformation från det. En normal frisk 3-åring bör kunna klara ett så enkelt ridprov utan att på något sätt kompromissa med hästvälfärd.
Fakta
Ridprov vid unghästtest
- Ridprovet är frivilligt, men obligatoriskt för att få diplom och därmed kvala till Breeders Trophy. Visningen tar max tio minuter.
- Hästen ska med framåtbjudning ta och följa hjälperna för skritt, trav och galopp, och ha etablerat mjuk/jämn kontakt på bettet i trav och galopp.
- Bedömningspunkterna är framåtbjudning, harmoni, samarbetsvilja samt naturlig balans, lösgjordhet och bärighet under ryttare, där omdömet mindre bra till mycket bra kan ges.
- I reglementet anges att hästen kan få både trav- och galoppinslag utan att det betyder något.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på