Hoppning
5 juli 2018 13:45
Ridsportplus

Unghästdomaren: ”Inte sett tecken på på preparering på unghästtester på många år”

Håller utkikMer utomlands än i Sverige. Det är unghästdomaren Mikael Nolins uppfattning om barrering, som han kallar preparering.
– Jag skulle våga påstå att det i stort sett inte förekommer alls bland 3- och 4-åringar i Sverige, säger Nolin.

Unghästdomaren: ”Inte sett tecken på på preparering på unghästtester på många år”
"Ett av de säkraste tecknen är att effekten av prepareringen avtar efter ett tag och att hästen ändrar sin hoppning", säger hoppdomaren Mikael Nolin. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Jag har inte sett någon häst med tecken på att ha varit preparerad på unghäst-tester på många år, säger Mikael Nolin. Han har lång erfarenhet av att bedöma hopphästar, som mångårig huvuddomare i hoppning i SWB:s avelsvärderingsnämnd, som unghästutbildare och uppfödare.

    – På någon tävling på framhoppningen har jag undantagsvis sett ryttare som rider an mot breda oxrar utan energi i galoppen, med en tydlig plan på att ”sätta” hästen på bakre bommen.

    Synliga tecken

    Mikael Nolin menar att det syns ganska väl på hästar om de har varit utsatta för barrering, eller preparering som han kallar det.
    – Ett av de säkraste tecknen är att effekten av prepareringen avtar efter ett tag och att hästen ändrar sin hoppning. Det syns också på hur hästen uppför sig i anridningen/anlöpet till hindret. Den är misstänksam och överförsiktig på ett gans
ka karakteristiskt sätt. Det har till exempel setts på någon enstaka hingst under de senaste årens bruksprov i Sverige.

    Där skickar de ut hästarna direkt om de misstänker att de är barrerade.

    Han har också följt premieringar och prov utomlands, bland annat i Tyskland och i Belgien.
    – Där skickar de ut hästarna direkt om de misstänker att de är barrerade. ”Inte bedömingsbar” blir omdömet och så är det inte mer med det.

    – När jag har dömt championat utomlands har jag fått förklarat för mig hur en 3-åring då förberetts, att de har hoppat hästen kraftigt inspänd på lina och liknande. Så barrering handlar ju inte bara om att höja bommen efter att hästen har hoppat upp.

    Håller utkik

    Mikael Nolin tror inte att barrering är vanligt i Sverige, och han håller ständigt utkik.
    – Men det är inte självklart var teknikträning övergår i preparering. Att gränsen är överskriden när en häst blir slagen på benen, får elstötar eller huden preparerad så att den blir överkänslig är nog de flesta överens om. Men var gränsen går vid hoppning på försvårande avstånd är inte lika enkelt att avgöra, om det inte är extremt kort eller långt. Samma sak med att rida så att hästen river – det är inte alltid enkelt att se om det är med flit.

    Läs huvudtexten ”Barrering – hoppningens mörka baksida” och ”TR-ansvarig: Det låter vedervärdigt. Avskyvärt”.

    Swedish Dressage Rider With Boot And Saddle Pad
    Mikael Nolin tror inte att barrering är vanligt förekommande i Sverige. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkvibild: Istock


    Texten publicerades första gången i Ridsport nr 13/2018.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden