Ridsport Play
19 maj 2020 15:32
Ridsportplus

Unghästutbildaren: ”Hästarna behöver tid att smälta sina upplevelser”

Unghäståret del 3Nu är det dags att sätta i gång unghästen inför det stundande 3-årstestet. Unghästutbildaren Camilla Axelsson tipsar i både artikel och ett längre tv-inslag om vad du bör checka av i tredje delen av Ridsports serie Unghäståret.

Unghästutbildaren: ”Hästarna behöver tid att smälta sina upplevelser”
Löshoppning är ett av de svåraste momenten vid 3-årstestet. Åk iväg och träna unghästen på att löshoppa på nya platser, så att den blir väl förberedd inför kommande uppgifter. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den första ”terminen” är över för de unga hästarna. Efter de sju veckornas introduktion med träns, tömkörning, sadel och lite ridning, som vi tog upp i de två första avsnitten, är det vila som gäller. En viktig vila, hästarna behöver tid att smälta sina upplevelser, både fysiskt och psykiskt. Lösdrift eller stor hage där hästen kan strosa omkring är det optimala.

    Det finns dock två utbildningsmoment jag tycker man kan fortsätta med även under vilan. Det ena är löshoppning, som är det svåraste momentet vid 3-årstestet. Att åka iväg till olika ridhus och löshoppa unghästen är väldigt bra eftersom den lär sig jobba i olika miljöer. Absolut att föredra är att löshoppningen görs av proffs, för blir det fel kan det vara väldigt svårt att rätta till.

    Viktigt att träna lösgalopp

    Fakta

    Om tränaren

    Camilla Axelsson, 40, välmeriterad unghästtränare.

    Bor på gård utanför Skurup i södra Skåne.

    Det andra att göra under vilan är att låta hästen lösgaloppera. Vid 3-årstestet ska den galoppera två varv åt vardera håll. Och då är det just galopp som gäller, inte att den spänt rusar iväg med svansen på ryggen. Eller bromsar och inte vågar springa. Att träna lösgaloppen är så viktigt, inte minst i högervarv som hästen inte är så van vid eftersom all löshoppning går i vänster.

    Hur viktigt det är att hästen kan visa alla sina kvaliteter vid löshoppningen och lösgaloppen kan inte nog poängteras. Det är här många viktiga poäng finns att få. Kanske ännu viktigare: den utbildning hästen får inför de momenten utgör ju basen för det fortsatta arbetet.

    Många tänker att ridningen på testet är det svåraste momentet men jag upplever inte att det är det. Ridprovet ger dessutom inga poäng i dagsläget. Jag tycker att det är fel och att man borde införa ett ridbarhetsbetyg. En del 3-åringar är inte ens inridna, ofta med motiveringen att det är för tidigt att sitta på så unga hästar. Jag tycker inte det. Att inte rida 3-åringar är som att inte sätta barn i skolan. Grunderna ska etableras så hästarna vet vad det är som förväntas av dem.

    Unghastiii_lg-15
    Efter vilan är det återigen dags att börja träningen inför 3-årstestet. Foto: Lottapictures
    Unghastiii_lg-3
    Lösgaloppera unghästen även under vilan. Aktiv vila är bra för den unga hästen samtidigt som lösgaloppering är en del i 3-årstestet. Foto: Lottapictures

    Hästarna ska vara skodda och avmaskade

    Innan arbetet återupptas med den unga hästen efter vilan ska den ha avmaskats. Vi är noga med det för att hålla nere maskbeståndet här hemma. Avmaskningen främjar också matsmältningen och pälsfällningen. Hästarna ska nu vara skodda runt om, vilket gör att de rör sig bättre.

    Unghastiii_lg-23
    Tömkörning är en viktig del i igångsättningen efter vilan. Foto: Lottapictures

    Lämpligt är också att låta en kiropraktor gå över hästen. Det är av hälsoskäl, för att hästen ska kunna fungera optimalt, under såväl utbildning och 3-årstest som under resten av sin karriär. Kanske har det upptäckts något problem under inridningsprocessen och då är det lämpligt att låta en kiropraktor ta itu med det. Man vill ju inte att det ska finnas några spänningar och skevheter.

    Hur snabbt det går att rida in en häst har inget att göra med hur snäll den är.

    Bra är också att göra en ny koll på tänderna. De här unga individerna fäller ju mjölktänder och när de nya tänderna kommer upp kan de vara skarpa.

    Självklart blir igångsättningen lugn, med mest tömkörning, longering och löshoppning, det vill säga lite repetition av det hästen lärt sig. Sedan kan man trappa upp arbetet lite och kombinera övningarna från marken med lite ridning.

    Visning vid hand är en konst i sig

    Tredje, fjärde och femte veckan efter vilan kör vi hela schemat fullt ut med tömkörning, löshoppning och ridning. Det blir också träning av att visa vid hand. Vi tog upp detta moment lite i föregående avsnitt. Att visa upp en häst vid hand är en konst i sig. Du måste träna för att hästen ska bli följsam och springa naturligt vid din sida.

    Unghastiii_lg-17
    Det går inte att träna för mycket på att visa hästen vid hand. Det är en konst i sig och ett betydande moment i 3-årstestet. Foto: Lottapictures

    Ingen vill se en häst som hänger i bettet med krokig hals, eller en som mer eller mindre släpas fram. Lär hästen att spöet i din hand är där för att understödja. Prata mycket med hästen så den förstår dina kommandon och utför dem på ett uppmärksamt och mjukt sätt.

    Visning vid hand är ett betydande moment i 3-årstestet och ingår därmed självklart när vi kompletterar unghästens träning. Gör gärna små genrep av testet i ”mellanveckorna” i denna träningsperiod.

    Ta det lugnare sista veckan före testet

    Sista veckan före testet kan man däremot ta det lite lugnare. Kanske är det några speciella saker som hästen behöver träna på och då är det bra att göra det på ett avspänt sätt sista veckan.

    Det kan vara att hästen är spänd vid ridning, då får man rida mer. Eller att den är tittig på bommar, då får den gå på bommar lite mer. När du utbildat och tränat din häst i så många veckor bör du ha lärt dig hur den fungerar och kan nu anpassa all träning och utbildning till din specifika individ.

    Unghastiii_lg-2-2-2
    Sex veckor behöver den unga hästen att förberedas från vila till sitt 3-årstest. Foto: Lottapictures

    Det kan också vara så att unghästen blir trött. Den kanske får en svacka i tredje veckan efter igångsättningen. Låt den då vila! Skynda inte, ge den en dag ledigt. Det finns inget att förlora, bara att vinna.

    Under de här veckorna före 3-årstestet är det också dags att öka på hästens foderstat. Den ska bli lite rund, den ska vara blank i pälsen och den ska ha en energidepå nog att orka med hela testet. Självklart ska foderstaten anpassas efter varje individ – är du själv inte helt säker på mängden mat, så fråga.

    Viktigt att hästen förstår vad den ska göra

    Hur snabbt det går att rida in en häst har inget att göra med hur snäll den är. Det handlar i stället om hästens förmåga att förstå de olika momenten i utbildningsstegen. En häst kan vara väldigt trevlig och snäll att hantera i boxen och när den ska ledas ut och in, men kan känna sig väldigt obekväm och osäker när man börjar begära något av den. Det är därför det är så viktigt att den förstår vad du vill att den ska göra.

    Unghastiii_lg-10
    Repetera, öva, lämna inget åt slumpen med den unga hästen. Men glöm heller inte att lyssna på den. Låt den vila någon dag om den verkar matt. Det är ingen förlorad dag, snarare en ”halvhalt” på vägen mot framgång. Foto: Lottapictures

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden