Hästägartips
12 april 2020 09:05
Ridsportplus

Unghästutbildaren: ”Inridningen görs inte på en kafferast”

Unghäståret del 1I Ridsports nya serie Unghäståret berättar unghästproffset Camilla Axelsson själv exakt vad hon gör med hästarna under olika tider på året. Första delen handlar om inridningen.

Unghästutbildaren: ”Inridningen görs inte på en kafferast”
Här vänjs unghästen vid att bli klappad på överallt. Det klappas på båda sidorna, på sadeln, ja, över hela kroppen. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Inridning av den unga hästen är inget som görs på en kafferast. Det är noggrannhet från första dagen, inget får lämnas åt slumpen eller slarvas med. Det ska finnas en tanke bakom varje moment och all hantering måste anpassas efter individen.

    När kunder ska komma till oss med sina unga hästar får vi alltid frågan om vad de ska ta med och vad som ska göras med hästen innan. Svaret är enkelt, vi vill inte att någon utrustning skickas med alls, möjligen bara ett regntäcke och självklart hästens pass. Annan utrustning kan så lätt gå sönder, så vi föredrar att använda vår egen.

    Fakta

    Om tränaren

    Camilla Axelsson, 40, välmeriterad unghästtränare.

    Bor på gård utanför Skurup i södra Skåne.

    Men det finns en väldigt viktig sak: att hästens tänder kollas. Det är bra om det är gjort innan den kommer till oss, annars gör vi det, innan vi börjar med något.

    De flesta inridningshästarna är barfota

    Valet mellan skor och barfota lämnar vi till hästägaren att bedöma, men helst vill vi inte att hästarna är skodda, åtminstone inte till en början. De unga hästarna är inte så balanserade, så de kliver lätt av sig skorna under jobb eller i hagen. 90 procent av våra inridningshästar är barfota, åtminstone till en början. Men är, eller blir, de ömma i sulorna ska de så klart ha skor.

    Det allra första momentet i den unga hästens utbildning ska vara longering. Vi sätter på ett mjukt Novabett och behåller grimman under, så linan sitter i både grimma och bett. Allt sker på en inhägnad volt. Det är absolut att föredra och det rekommenderar vi alla att göra. Tänk på att hästen inte förstår vad du vill att den ska göra, så inhägnaden hindrar den från att springa bort från dig.

    Avsn1_-9
    Hästarna vänjs vid att utrustningen sätts på i stallet. Foto: Lottapictures
    Avsn1_-6
    Mot ridhuset! Foto: Lottapictures

    Precis som i allt vi gör med den unga hästen är vi två som jobbar med den. Alltid! En är linförare, den andra går snett bakom hästen och visar den försiktigt rätt riktning med pisken, så att den förstår att den ska gå ut i linan.

    Inte så noga vilken gångart hästen väljer

    I början är vi inte så fixerade vid vilken gångart hästen väljer. Vissa vågar inte gå fram alls, blir passiva och stänger av omgivningen. Då får man smacka på och visa den runt i volten tills den känner sig bekväm. Det brukar ta ett par dagar innan den spänner av men de flesta lär sig snabbt.

    Första dagen har vi bara grimman och tränset på. Andra dagen, om allt har gått bra, lägger vi på en täckesgjord. Den är mjuk och det är bra att hästen känner att det finns något runt magen.

    Viktigt att tänka på är att det händer mycket med unga hästars tänder.

    Dag tre är det dags för en tömkörningsgjord, med en elastisk undre del. Fungerar det blir det sadel på den fjärde dagen. Givetvis utan stigbyglar, det är nog med att kåporna fladdrar lite. Har hästen reagerat mycket på tömkörningsgjorden är det bra att vänta med sadeln några dagar. Reagerar hästen mycket på sadeln får den springa med den några extra dagar.

    Avsn1_-30
    Nu är sadeln på – stigbyglarna är ordentligt uppdragna. Om hästen reagerar mycket får den springa med sadeln några extra dagar. Foto: Lottapictures

    Så mycket gör vi under den första veckan, inklusive löshoppning på onsdagen. Vi jobbar med hästarna fem dagar i veckan och på helgerna får de vara lediga. Det är väldigt bra att låta dem få några dagar att smälta allt de varit med om.

    Vecka två är det dags för repetition

    Första dagen i vecka två är det lämpligt att ge hästen en liten repetition av vad den lärt sig första veckan. Den får på sig sadeln igen men den behöver inte längre grimman under tränset. Nu ska den ha lärt sig att följa voltspåret. Då är det också att föredra att sätta longerlinan i endast en bettring, hästen följer spåret så man behöver aldrig dra i den.

    Fakta

    För- och nackdelar med lösdrift

    ”Jag förordar bestämt lösdrift för de unga hästarna. När hästen kan röra sig fritt dygnet runt bygger den upp muskler, senor och leder. Och, inte minst viktigt, den lär sig ett socialt beteende”.

    ”När vi börjar unghästens utbildning märker vi att den då förstår kroppsspråk på ett mycket bättre sätt än en häst som stått på box.”

    Viktigt att tänka på är att det händer mycket med unga hästars tänder. Därför bör du absolut undvika tryck mot kindtänderna. Aachengrimma är inget bra alternativ. Remontgrimma är definitivt bästa valet, eller Micklemträns.

    Avsn1_-20
    Man är alltid två personer som hanterar de unga hästarna. Foto: Lottapictures
    Avsn1_-14
    I början longeras unghästen med linan fastsatt i enbart grimman. Foto: Lottapictures

    Nu är det ofta dags för nästa moment: inspänningstyglar. Helt vanliga med resår och självklart väldigt lösa. Mest för att där ska våra något litet motstånd i munnen när hästen sträcker fram nosen. Det är nu också dags att byta bett. Novabettet byts ut mot ett golden wing-bett. Vi tycker att det fungerar bra.

    Plattan på bettet hindrar att ringen åker in i munnen och det ligger still. Vår erfarenhet är att hästarna trivs med det bettet och de skummar väldigt fint i munnarna. Hela denna vecka kan hästen gå med inspänning.

    Nytt moment med pallen

    Fungerar allt som det ska är den unga hästen redo för ett nytt, spännande, moment i slutet av veckan. Den ska stå vid pallen och lära sig acceptera att du kliver upp och ner, upp och ner, och att du, stående på pallen, klappar den över hela dess kropp, på sadeln, och på båda sidor.

    Avsn1_-33
    Longering med sadel och inspänningstyglar. De ska vara löst spända för att vänja hästen vid kontakten med munnen. Foto: Lottapictures

    Nu kan du lägga till ytterligare ett moment, springövning, något som hästen behöver kunna när den så småningom ska visas upp. Du blir kvar på den inhägnade volten och leder hästen runt cirkeln, i både skritt och trav. Hästen ska nu lära sig att gå fram och stanna vid hand. När det fungerar är det ett moment som också underlättar väldigt när du senare ska börja hänga på hästen.

    Här kan du ta hjälp av ett litet spö. Är hästen trygg med mig, då blir den inte rädd när jag petar med spöet. Tvärt om, spöet blir en tydlig hjälp. Det allra viktigaste är dock rösten, att prata med hästen, att lära den kommandon som ”skritt”, ”trav” och så vidare. Givetvis kan du använda vilka kommandon du vill men du ska aldrig underskatta rösthjälperna.

    Avsn1_-12
    En del hästar låser sig, andra springer iväg. Den första tiden är inte valet av gångart det viktiga utan att hästen förstår att den ska gå på en volt. Foto: Lottapictures

    Dags för helgvila inför kommande vecka där nya, spännande saker väntar den unga hästen.

    Fakta

    Unghästens inledande utbildning

    Vecka 1

    • Hästen ska lära sig att gå med träns och den ska kunna longeras på inhägnad volt.
    • Den har fått vänja sig vid gjordar och i slutet av veckan också sadel (utan stigbyglar).
    Avsn1_-29
    Den första veckan får hästen vänja sig vid gjordar och sadel (utan stigbyglar) Foto: Lottapictures

    Vecka 2

    • Hästen är nu bekant med voltspåret och vet vad som förväntas av den. Den ska gå ut i linan och bjuda framåt. Löst satta inspänningstyglar med resår inbjuder hästen att känna lite motstånd i bettet och ska få den att ta stöd. Nu är det också lämpligt att byta bett, från mjukt Novabett till vanligt bett, gärna golden wing.
    • Veckan bör kunna avslutas med två nya moment, pallträning och springövningar.

    Avsn1_
    Novabett. Foto: Lottapictures
    Avsn1_-5
    Golden wing. Foto: Lottapictures

    Viktigt är att ni alltid är två som arbetar med den unga hästen.

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden