Träningstips
16 oktober 2018 13:05
Ridsportplus

Unghästutbildaren Lisa-Maria: ”Så lär du din unghäst att bjuda framåt”

TräningstipsEn bra framåtbjudning är ett måste, nästan oavsett vad vi vill göra med våra hästar. Hoppryttaren och unghästutbildaren Lisa–Maria Norlander tipsar om hur du får din unghäst att bjuda framåt, även i okända miljöer.

Unghästutbildaren Lisa-Maria: ”Så lär du din unghäst att bjuda framåt”
En bra övning är en övning som man kan använda sig av ofta, menar Lisa-Maria. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att unghästar har svårt med bjudningen är inte alls ovanligt, framförallt när vi kommer till nya platser och tävlingsbanor. De flesta unga hästar blir faktiskt lite blyga och vågar inte riktigt galoppera fram ordentligt. Eftersom framåtbjudning är a och o när det är dags att hoppa gäller det att vi som ryttare kan ge våra hästar den trygghet de behöver för att våga gå fram, eller, hålla dem i handen hela vägen som Lisa Maria beskriver det.

– För att vi ska få hästar som vill hoppa och göra det med egen bjudning måste vi släppa handbromsen och ge dem trygghet att galoppera fram, förklarar hon. För att motivera sina hästar att hela tiden tänka framåt rider hon ofta ut hemma, gärna i galopp på både fält och grusvägar. Tempoväxlingar får hästen lite extra lyhörd och motiverar den att tänka framåt.

Framåt
Tempoväxlingar och låt hästen vila i steget i ett lägre tempo är två av Lisa-Marias tips. Foto: Natalie Lindholm

– Det gäller att inte bara rida fort framåt. Låt istället hästen gå lite långsamt några steg och verkligen vila i steget för att sedan rida framåt i ett högre tempo. Bestäm dig för hur många tempoväxlingar du vill göra på en raksträcka, eller på spåret i ridhuset, och håll dig till det.

Framåtbjudning tränar hon också i ridhus eller på bana med hjälp av några enkla knep. Här delar Lisa Maria med sig av sin bästa övning för att peppa den unga hästen.

Tips på övning – så här rider du

En bra övning är bra flera gånger, menar Lisa Maria som hellre använder sig av några få men givande favoritövningar istället för att hela tiden prova något nytt. Den här banan med en oxer och ett räcke snett igenom, en linje på ena långsidan och en kombination på andra långsidan ska kännas enkel att rida.

Skiss
– Det ska inte bli för krångligt utan du ska kunna hålla galoppen genom svängarna och på linjerna, förklarar hon och råder att börja på lägre höjd än den du vanligtvis tävlar på.

– Hemma behöver du nästan aldrig hoppa så högt som du gör på tävling. Någon gång kan du såklart testa höjden du ska hoppa men fokusera på att bygga upp självförtroende på enkla banor med bra galopp!

Fakta

Det här jobbar du

  • Framåtbjudningen.
  • En bra galopp och en jämn rytm hela banan igenom.
  • Att se bra ridvägar och hålla dig till dem.
  • Tålamod! Det gäller att ha is i magen och rida lugnt och lika hela övningen.

Att du är noggrann och rider bra vägar hjälper också hästen att våga bjuda framåt.
– Den här övningen  blir bättre ju fler gånger du gör den, säger Lisa Maria och tipsar om att jobba upp en aktiv galopp redan innan du rider in i övningen. Galoppera på och aktivera hästen i lite större galopp på fyrkantsspåret, vänd in på en volt och samla något varv innan du rider fram på fyrkantsspåret igen.

– Banan kan du hoppa på flera olika sätt, använd din fantasi och utnyttja alla möjliga svängar som finns.

 

Tips

Att tänka på

  • Aktivera hästen framåt direkt i landningen efter hindret. Efter ett par gången kommer hästen ha lärt sig att bjuda fram direkt när den landar.
  • Landa rakt efter först oxern och se till att rida rakt en bit efteråt innan du svänger.
  • Rider du inte noggrant fram till ett hinder kommer du antagligen få problem efter hindret, hela banan hänger ihop!
  • Ha inte för bråttom med att svänga till hindret. Våga vara lugn med att vägen och hindret kommer till dig, du behöver inte skynda dit. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden