Dressyr
10 maj 2021 20:00
Ridsportplus

Unghästutbildaren: ”Vill se mindre fasad och mer verklighet”

Den unga hästen"Säkert helt emot alla principer att lägga ut en film på en lovande dressyrhäst på det viset." Det menar unghästutbildaren Caroline Bore som nyligen visade upp på Facebook vad 3-årige "Lillebror" har lärt sig. "Det är en fara om uppvisningsridning är normen av det vi ser", säger hon. Se klippet på Lillebror här – plus klipp med "finkläder".

Unghästutbildaren: ”Vill se mindre fasad och mer verklighet”
Caroline Bore med Eriksson, till vardags kallad "Lillebror". Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    ”Inridning pågår. Hur glad blir man inte av se Eriksson, 3 år, som tycker att ridningen är det roligaste som finns? Inga vita lindor, hoppsadeln är på, lite spån som gömde sig i svansen och inte några skor än – säkert helt emot alla principer att lägga ut en film på en lovande dressyrhäst på det viset.”

    Så skriver unghästutbildaren Caroline Bore till ett filmklipp där hon rider 3-årige ”Lillebror”, som precis har börjat ”skolan”. Bore skriver vidare:
    ”Men som jag ofta funderar över så finns det ju en verklighet bakom fasaden på sociala medier och det här en en del av verkligheten hemma hos mig.”

    ”Lätt sits och nosen lite ute, tro det att Lillebror tycker att ridning är kul med de förutsättningarna! Så himla trevligt att se.” Så lyder en av kommentarerna.

    Någon annan har kommenterat: ”Exemplarisk unghästridning – klart att Lillebror är överlycklig när han får bära runt på dig!”

    Med unghästens bästa för ögonen

    Ridsport tog ett snack med Caroline Bore, som även är utbildad hippolog och ridlärare level 3, för att höra mer om hennes syn på fasad kontra verklighet när det kommer till utbildningen av unga dressyrhästar. Hon vänder sig mot hur unga dressyrhästar ibland rids och visas upp på sociala medier.
    – Med sociala medier blir det ofta att vi bara lägger ut de bästa träningspassen och olika prestationer, men vi kan ju inte vara där hela tiden. Och bara för att du kan rida ökad trav och passage på en unghäst betyder det inte att du ska göra det.

    – Jag kommer egentligen från hoppsporten och det är samma där. Bara för att du kan styra runt en 1,30-bana med en 5-åring betyder det inte att du ska göra det.

    Bara för att du kan rida ökad trav och passage på en unghäst betyder det inte att du ska göra det.

    Självklart ska man kunna visa upp hästens kvalitéer, fortsätter Caroline Bore, men det måste finnas en rimlighetens gräns med den unga hästens bästa för ögonen.
    – Att visa en häst i sin bästa kvalitet är inget negativt. Det är när det sker under stress och hästen är hopdragen som allting blir fel.

    – En fin uppvisningsform, där hästen får vara så flashig som den kan – det är klart att man kan visa upp den biten. Men det ska vara på ett vis som hästarna trivs med. När jag lämnar stallet på kvällen ska jag alltid kunna se mina hästar i ögonen, ridningen ska aldrig vara negativ för hästarna.

    Problemet, menar hon, är när ”uppvisningsridningen” tar överhanden i sociala medier.
    – Det blir en fara om uppvisningsridning är normen av det vi ser, menar hon.

    – När sociala medier har blivit så stort skulle jag önska att man kunde visa mer av själva resan med unghästarna. Det finns många som gör det också, men är man ny i sporten och bara får se hästar som är höga och korta i formen, och spända, då blir det inte bra.

    Ingen enkel fråga

    Själv arbetar hon med att matcha sina unghästar mot unghästchampionat, med långsiktighet som övergripande tänk.
    – Vill du ha hästen klar snabbast möjligt är det bättre du går till någon annan. Vill du ha en häst som är trygg och nöjd, och som förstår hur den ska använda sin kropp, då ställer jag gärna upp.
    – Man behöver inte överträna en unghäst för att den ska vara redo. Du kan träna normalt och ändå prestera. Lillebrors storasyster blev fyra i unghästchampionatet. Hon har aldrig sett en inspänningstygel och är mest uteriden, säger Caroline Bore.

    Jag upplever även att domarna ger kritik mot det som syns i sociala medier, med hopdragna hästar och nosen bakom lod.

    Innan hon lade ut filmklippet på Lillebror ringde hon ändå till ägarna först.
    – Jag frågade om jag fick lägga ut ett klipp där han inte visar sin fantastiska trav.

    ”Klart du ska lägga ut det – det är ju det han ska kunna nu”, var svaret hon fick.

    – Det är klart att det är svårt. Varje dag funderar jag på om jag gör rätt. Ska jag rida mer eller mindre, ska jag öka fodergivan eller inte? Det är inte lätt att göra rätt på allting.

    Vad är orsaken till den skeva bilden – premierar vi fel sorts ridning?
    – Det finns många som är väldigt skickliga på att rida och utbilda hästar, vilket också syns. Jag upplever även att domarna ger kritik mot det som syns i sociala medier, med hopdragna hästar och nosen bakom lod. Det är klart att de måste sätta bra betyg för traven när den är fantastisk, men jag upplever att de i kommentarer och bedömningar försöker instruera till en bra unghästridning med god mekanik.

    Lillebror i ”finkläder” för första gången

    I helgen gick Eriksson unghästtestet i Ängelholm, vilket han gjorde med bravur. Caroline Bore har lagt upp ett par nya klipp på Facebook, se dem här under, och skriver så här:
    ”Förra veckan fick Eriksson prova att gå med ”finkläder” för första gången och eftersom vi inte fick till någon film på visningen i lördags blir det den filmen jag får visa upp. För efter så fina poäng tycker jag absolut att han måste få visa upp sig på sociala medier en gång till! Nu blir det långt sommarlov innan det är dags att förbereda för Breeders i höst!”

    Eriksson (f-18 e Sankt Erik u Karisma e L’Acteur, uppf/äg Petra Witzäll & Niklas Karlsson) slog till med 50,5 poäng och var en av de högst bedömda. Han fick diplom som gångartstalang (9-8,5-8-7-9-9) och uppfyllde kraven för att kvalificera sig till Breeders Trophy.

    Bonusklipp med Eriksson i skogen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden