Avelsnyheter
6 november 2020 12:02
Ridsportplus

Unika listor – prestation viktigast bland hoppfölen

Hårda siffror - fölauktioner del 2Köpare av hoppföl är mest intresserade av fädernas prestation och mödernets meriter. Bland de 40 mest populära fäderna är bara fyra yngre hingstar.

Unika listor – prestation viktigast bland hoppfölen
Stoet Chacana Hero Z (e Chacco-Blue u Panama Du Seigneur e Darco) är det dyraste hoppfölet i underlaget. Hon såldes i september på Quality Auction Live & Online och prislappen var drygt 830 000 kronor.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hoppsporten dominerar inte bara på tävlingsområdet utan även inom sporthästaveln och dess utveckling. Det finns i dag flera auktioner som sysslar med embryoförsäljning, där ett mottagarsto auktioneras som emballage för ett inplanterat prestationsinriktat embryo.

    Under året har även handeln med strån, fryssperma från kända hingstar, tagit fart på allvar eftersom ICSI-tekniken (där en enda spermie injiceras i ett ägg som sedan placeras i ett mottagarsto) är så väl utvecklad i Frankrike, Belgien och Nederländerna.

    Allt handlar om prestation

    I hoppsammanhang handlar allt om prestation och de mödernemeriter som presenteras på många auktionsföl är svindlande. Det är också många gånger de faktorerna som avgör priset.

    Fölen som föddes i år planerades under vintern 2019 och visar vilka fadershingstar som låg högt på uppfödarnas listor över tänkbara kandidater.

    Auktionsurvalet kan ses som ett utsnitt ur vilka som förmodligen är Europas mest använda hingstar 2019, även om det inte är ett facit.

    Chelsea_dv_z+
    68 000 euro blev priset för Zangersheidestoet Chelsea DV Z (e Chacco-Emerald) vid Quality Auction Live & Online.

    Fakta

    Så ser priserna för hoppföl ut

    Mer än vart tionde hoppföl såldes för mindre än 52 000 kronor. Nästan 40 procent såldes för mellan 52 000 och 83 800 kronor.

    På en marknad präglad av förväntningar – likt aktier, konst, antikviteter, ädelstenar och metaller – är det inte möjligt att skapa listor över ”förväntade priser”. Jämför bara med bilbranschen där fabrikat, årsmodell och körda mil ofta ger en mycket bra indikation på vad en bil säljs för. Men med ett så pass stort underlag som över 1 400 sålda hoppföl är det ändå möjligt att få indikationer.

    Det som kablas ut från de flesta auktionerna är av naturliga skäl mest auktions-topparna, bilder på klirrande glas och jubel.

    Verkligheten ser annorlunda ut. Medianpriset för hoppföl är 83 800 kronor utan moms eller auktionsavgifter som tillkommer. Det är ett pris som för de flesta uppfödare i Belgien, Tyskland och Nederländerna nog är acceptabelt men säkert för många svenska uppfödare känns lågt. Uppfödarna nere på kontinenten har lägre kostnader för att föda upp hästar, de har bland annat längre utesäsong och en helt annan prisbild för seminhanteringen.

    Mer än hälften av alla hoppföl såldes för mind-re än 83 800 kronor,  och de säljs – återköp är inte en lyx som de flesta fölproducenter i Europa kan unna sig. Stallar och lösdrifter ska tömmas inför nästa säsong, de uppfödare som inriktar sig på fölförsäljning har ofta inte utrymme i hagar och beten för att behålla och invänta bättre efterfrågan.

    Bara 46 föl i hela Europa såldes i år för 314 000 kronor eller mer. Totalt sett gick en fjärdedel av alla föl för mer än 125 600 kronor – det är den kvartilen många uppfödare drömmer om att hamna i.

    Men även ägarna till den andel på 23 procent som återfanns i spannet 83 800-125 700 kronor bör kunna känna att affären har gått på plus och att risken för framtida förlust eliminerats. Den stora attraktionen för en uppfödare i att sälja föl ligger i kortare cykler, få eller inga diskussioner om röntgenfynd, ingen kostbar förvaltning och utbildning av den unga hästen.

    Avigsidan är det ofta slumpmässiga prisutfallet, det krävs mycket marknadsföring för att ett föl ska attrahera rätt köpare – även med guldkantad stam och vacker utsida.

    Den öppna redovisningen av betäckningar och registrerade föl varierar bland de europeiska avelsförbunden. De tyska förbunden avslöjar minst.

    Inget facit finns över mest använda hingstar

    Något exakt facit över mest använda hingstar finns därför inte och den ökade användningen av fryst sperma innebär också att köpta strån kan förvaras och användas ett annat år.

    Fakta

    Chacco-Blue

    Chacco-blue-110718635_abfa4
    Chacco-Blue leder överlägset vad gäller priset på auktionsfölen: 18 sålda avkommor till ett snittpris av 405 000 kronor. Foto: Arnd Bronkhorst

    Det finns sedan flera år en allt större hype och efterfrågan på allt som rör Paul Schockemöhles hingst Chacco-Blue, som avled 2012. Han återfinns på 14:e plats bland de mest populära fadershingstarna men leder överlägset i en annan klass; med 18 sålda föl till ett snittpris av cirka  405 000 kronor är inget föl sålt för under 251 000 kronor. Dessutom säljs strån med hans sperma för mycket pengar. På HorseSales.auction gick ett strå för  nästan 283 000 kronor redan i juni.

    Bland säsongens dyraste föl, ett dussin sålda för över 419 000 kronor, är Chacco-Blue far till fyra i topp och två av dem är stoföl. Vad ligger bakom en sådan stor efterfrågan?

    Begränsad tillgång är en del av svaret, en avliden hingst kan inte producera fler frysta strån än de som redan finns. Framför allt är förklaringen kanske den exempellösa framgång som de 822 tävlande vuxna avkommorna står för i allmänhet och fanbäraren Explosion W i synnerhet.

    Mellan 2015 och september 2020 är Chacco-Blue den mest framgångsrika fadershingsten sett till intjänade prispengar. Han har 40 avkommor som vardera tjänat in varsin miljon i prispengar, de 20 bästa flera miljoner. Det skapar förväntan om prestationer.

    Bland de 40 mest populära fäderna till auktionsfölen finns det fyra yngre hingstar, födda 2014–2016. Det är Team Nijhofs unga stjärnor Komme Casall TN och Poker de Mariposa TN, stuteri VDL:s For Treasure VDL samt 6-årige Opium JW van de Moerhoeve.

    Cornet-obolensky-kutscher-m-rome12bs0451
    21-årige Cornet Obolensky är meste fadershingst bland auktionsfölen. 67 avkommor har varit uttagna till auktionerna i Ridsports underlag. Foto: Hippo Foto/Beatrice Scudo

    Bland de mest använda är det ingen överraskning att Cornet Obolensky toppar i antalet listade föl och att sonen Comme Il Faut inte är långt efter.

    Emerald är den populäraste sonen till Diamant de Semilly, som fortfarande håller sig i toppen även på fölsidan. Han har sällskap på samma lista av sina halvbröder Dominator Z, Diarado och den helt nyligen tävlingspensionerade Don VHP Z N.O.P.

    En av Europas mest populära hingstar säsongen 2019 är i dag svenskägd.

    Två linjer som lite förvånande växer i popularitet är Eldorado van de Zeshoek TN och hans son Grandorado TN. Förvånande eftersom Eldorado, född 2004 med avkommor som nu är över 250 i internationell tävling och på väg mot topprestationer, inte ännu syns på hingstarnas rankningslistor över avkommornas tävlingsframgångar.

    Pardino-zirocco-0320_hoog
    En köpare från Kanada betalade 66 500 euro för KWPN-fölet Pardino VDL (hingst e Zirocco Blue VDL-Calvaro Z) vid Trigon Foal Auction.
    Thor_z+
    Zangerheidehingsten Thor Z (e Tangelo van de-Nabab de Rêve) såldes för 64 000 euro vid Quality Auction Live & Online.

    Eldorado är stammässigt lik Cornet Obolensky då hans morfar Toulon är efter Heartbreaker och uppfödare i bältet Frankrike-Belgien-Nederländerna förmodligen ser lovande avkommor på väg upp som gör att populariteten och prisnivån håller i sig.

    Antalet tyska fadershingtar är begränsat

    Det tyska inslaget av fadershingstar är, trots en rejäl andel tyska auktionsresultat i databasen, begränsat sett till topplistan.  De mest inflytelserika hopphingstarna just nu kommer från en annan kraftaxel och det är Belgien och Nederländerna som är navet. Men en av Paul Schockemöhles hingstar, Conthargos, är populär liksom Casall Ask, Diarado och Chacfly.

    En av Europas mest populära hingstar säsongen 2019, då han var sju år, är i dag svenskägd och inte lastgammal; Lövsta stuteris Emerald-son El Barone 111 Z ligger på elfte plats bland de mest använda, i samma härad som Dominator Z 2000 och Tobago Z. Det är första gången sedan Cardento var stationerad i Sverige som en europeiskt gångbar hingst finns i svenska händer.

    Corvina-di-fer-van-t-studutch2
    Det dyraste hoppfölet som sålts till Sverige vid auktionerna är Corvina di Fer van’t Studutch (e Chacco-Blue u Just di Fer e Tornesch) Priset blev 32 000 euro vid Midsummer Foal & Embryo Auction. Foto: paardenfotograaf.be
    Up-to-date-unlimited_corrado_i_dsc_2013
    Hingstfölet Up To Date (e Unlimited u Zara Laydi e Corrado I), såldes till Sverige för 20 500 euro vid Holsteiner Sommerevent.
    Petit-prince-vd-kalevallei-kopie
    KWPN-hingsten Petit Prince vd Kalevallei (e Baloubet du Rouet u Sissi van Schuttershof e Nabab de Rêve) gick till en svensk köpare för 30 000 euro vid Midsummer Foal & Embryo Auction. Foto: paardenfotograaf.be

    Fakta

    Hoppning i siffror

    • 1620 föl listade för auktion
    • 618 stoföl
    • 1002 hingstföl
    • 402 olika fadershingstar
    • 106 hingstar står för 74 % av alla föl i auktionerna

    Medel- och medianpriser hoppning

    Hoppföl sålda på onlineauktioner maj–september i Tyskland, Nederländerna, Belgien, Danmark, Frankrike, Storbritannien och Ungern. Siffran inom parentes är hur många föl som verkligen klubbats. En del stryks före auktionsdag, några är publicerade som osålda eller återköp och en andel tillhör auktionsfirmor som ej publicerat pris.

    Hingstar

    Medianvärdet är det mittersta värdet efter att du sorterat talen i stigande ordning.

    Medelvärdet är summan av värdena dividerat med antalet.

    Morfäder med flest auktionsättlingar

    Morfar och antal auktionsavkommor

    1. Casall Ask, Indoctro, Nabab de Rêve – 31
    2. Cornet Obolensky – 30
    3. Kannan – 29
    4. Numero Uno – 28
    5. Heartbreaker -26
    6. Chacco-Blue -25
    7. Contendro I -22
    8. Diarado -21
    9. Diamant de Semilly -19
    10. Cassini I, Quidam de Revel -18

    Median- och medelpriser

    • Hoppning Medel 10 297, median 8 000
    • Sto Medel 10 397
    • Hingst Medel 10 235
    Hoppning-1
    Statistik

    Fakta

    Pristoppar över 50 000 euro

    • Chacana Hero Z Zang sto e Chacco-Blue u Panama du Seigneur e Darco. Såld fö  80 000 euro vid Quality Auction Live & Online.
    • Con Gusto JT Z Zang hingst e Chacco-Blue u Happy Days Z e Heartbreaker. Till Sydafrika för 71 000 euro vid BWFA Sea Coast Stables.
    • Con Amore JT Z Zang hingst e Chacco-Blue u Happy Days Z e Heartbreaker. Till Belgien för 70 000 euro vid Quality Auction Live & Online.
    • Chelsea Dv Z Zang sto e Chacco-Blue u Lanzarote DV e Emerald. Såld för 68 000 euro vid Quality Auction Live & Online.
    • Pardino VDL KWPN hingst e Zirocco Blue VDL u Sarena e Calvaro Z. Till Kanada för 66 500 euro vid Trigon Foal Auction – Group 1.
    • Thor Z Zang hingst e Tangelo van de Zuuthoeve u Venus e Nabab de Rêve. Såld för 64 000 euro vid Quality Auction Live & Online.
    • Come On De Regor Z Zang hingst e Cumano u Centa de Muze e Cento. Såld för 60 000 euro vid Quality Auction Live & Online.
    • Benanda VDL Z Zang sto e Bacardi VDL u Banda de Hus e Argentinus. Till USA för 56 000 euro vid Trigon Foal Auction.
    • Element O Z Zang hingst e Emerald u Rosana du Park e Kannan. Såld för 56 000 euro vid Quality Auction Live & Online.
    • Cash du Forezan Z Zang hingst e Casall Ask u Queen Girl Kervec e Diamant de Semilly. Såld för 54 000 euro vid Quality Auction Live & Online.
    • Amaretto Ice R Z Zang hingst e Artos Z u Cold As Ice Z e Carthago. Till Belgien för 50 000 euro vid Quality Auction Live & Online.
    • Chantecler Z Zang hingst e Carthago u Azuela de Muze e Heartbreaker. Såld för 46 000 euro vid Quality Auction Live & Online.
    Expandera

    Fakta

    De dyraste hoppfölen som sålts till Sverige

    • Corvina di Fer Van’t Studutch Zang sto e Chacco-Blue u Just di Fer e Tornesch. Såld för 32 000 euro vid Midsummer Foal & Embryo Auction.
    • Petit Prince vd Kalevallei KWPN hingst e Baloubet du Rouet u Sissi van Schuttershof e Nabab de Reve. Såld för 30 000 euro vid Midsummer Foal & Embryo Auction.
    • Up To Date Holst hingst e Unlimited u Zara Laydi e Corrado I. Såld för 20 500 euro vid 1. Holsteiner Sommerevent.
    • Charmer de Muse Z BWP hingst e Casall Ask-I’m Special de Muze. Såld för 18 000 euro vid BWFA Sea Coast Stables.
    • Chique Future R.L. Z Zang sto e Cornet Obolensky u Coco de Landetta e Cartano. Såld för 12 000 euro vid Veulenveiling Prinsjesdag Springveulens.
    • Capitan Jack Holst hingst e Comme Il Faut u Cumona P e Nabab de Rêve. Såld för 11 500 euro vid 2. Holsteiner Online Fohlenauktion.
    • Pharrell Gph KWPN hingst e Hardrock Z u Ulina du Rouet e Baloubet du Rouet. Såld för 10 500 euro vid Grand Prix Sales Springveulens.
    • Galato vh Scheefkasteel Z Zang hingst e Grandorado TN u Gina van het Scheefkasteel e Calvaro Z. Såld för 10 000 euro vid Zangersheide Online Auction Foals Part One.
    • Countryman Z Zang hingst e Comme Il Faut u Godessa e Cardento. Såld för 10 000 euro vid Horse Sales 2nd Edition.
    • Denver Holst hingst e Diamant de Semilly u Zondia e Cormint. Såld för 9 900 euro vid 1. Holsteiner Sommerevent.
    • Power JB KWPN hingst e Comme Il Faut u Isinaa JB e Zacharov TN. Såld till Erik M Andersen för 9 000 euro vid Grand Prix Sales Springveulens.
    • Orginal Holst hingst e Origi D’o u Castania S e Casall Ask. Såld för 8 000 euro vid 1. Holsteiner Sommerevent.
    • Heather Holst sto e Hardrock Z u London Lady e Glock’s London. Såld för 8000 euro  2. Holsteiner Online Fohlenauktion.
    • Carl Holst hingst e Cascadello I u Ilana e Quibery. Såld för 8 000 euro vid 2. Holsteiner Online Fohlenauktion.
    • Palady van de Baanse KWPN sto e Grandorado TN u Epalady e Namelus R. Såld för 7 500 euro vid KWPN Online 4.
    • Pilexa K KWPN sto e Grandorado TN u Elexa e Ustinov. Såld för 7 500 euro vid Limburgse Veulenveiling 20-Ste Editie.
    • Cronus Holst hingst e Crack u Chariete e Cancara. Såld för 7 200 euro vid 1. Holsteiner Sommerevent.
    • Toco Z Zang hingst e Tobago Z u Exceptional e Hickstead. Såld för 7 000 euro vid Horse Sales 2nd Edition.
    Expandera

    Del 3: Dressyrfölen är efter unga hingstar

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden