Avelsnyheter
5 november 2020 19:58
Ridsportplus

Fölbörsens verklighet

Hårda siffror - fölauktioner del 1Drömpriser eller skambud? Ridsport kan visa vilka priser fölen i Europa egentligen säljs för. Och vilka fäder som säljer bäst. Häng med på djupet när Ridsport analyserar de digitala fölautionerna.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När fölsäsongen inleddes 2020 stod det klart att de normala marknadsplatserna, där säljare och köpare möts, runt om i Europa skulle komma att bli kraftigt decimerade på grund av coronapandemin. Under våren var många uppfödare satta under stränga restriktioner i stora delar av Europa. Det påverkade inte uppfödningen i sig, men möjligheten att få avsättning för sedan länge planerade fölungar blev starkt begränsad.

    Fakta

    Ridsports avelsexpert

    Kim C Lundin har bevakat främst nationell och internationell avel och dressyr sedan 2006, under många år för Ridsport.

    Hon är återkommande skribent i årsboken L’Annee Hippique och är publicerad i flera internationella ridsporttidningar.

    De digitala fölautionerna mångdubblades under året

    Det har under flera år varit möjligt att på distans bjuda på hästar i olika auktioner, där själva auktionen har arrangerats live med inbjudna spekulanter. I år tog hela den verksamheten klivet ut i en i stort sett digital verksamhet, med tre till fyra så många online-auktioner för föl som under andra år.

    Att fotografera och filma fölen har kunnat genomföras på uppsamlingsplatser även under restriktionerna. En del stora fölvisningar har ägt rum i en kombination; fölen har under auktionen visats upp för ett kamerateam, men utan publik och budande gäster på plats.

    Under senare delen av augusti har dock en del auktioner kunnat genomföras med sittande middagsgäster – på kontrollerat avstånd – något som omedelbart visat sig på slutpriserna. De har höjts direkt.

    En stor majoritet av auktionerna presenterar priser, antal budgivare och lagda bud. Köparens identitet avslöjas där-emot inte med mindre än att personen själv väljer publicitet. Fölköp på auktion kan för de som köper vara lika delar investering och framtidshopp som marknadsföring och publicitet.

    Vissa publicerar bara dyra försäljningar

    Det finns auktionshus som bara publicerar de få föl som sålts till ett högt pris. Det är en tendens som ses bland många av de dressyrinriktade auktionerna. De auktionernas föl finns endast med i denna artikels databasunderlag som en kartläggning av härstamning och olika fadershingstars popularitet.

    Alla föl på online-auktionerna är inte elitföl, speciellt selekterade och utrustade med en meritförteckning längre än deras fölsvans. En stor andel är helt vanliga föl som uppfödare behöver sälja för att få plats till nästa års förhoppningar. Det gör underlaget än mer intressant – för första gången ger det fölköparna en tydlig prisbild.

    Del 2: Prestation viktigast bland hoppfölen

    Fakta

    Auktionisten: ”Det här är ett expresståg i utveckling”

    Chrisdeheer
    Chris de Heer

    Trots den pågående pandemin lider inte uppfödarna i Europas hoppmecka Belgien och Nederländerna. Efterfrågan har varit god och skillnaden i pris mellan sto- och hingstföl är näst intill försumbar.

    Chris de Heer är medlem i selektionsteamet för flera holländska auktioner och han driver tillsammans med en kollega uppstickaren HorseSales.Auction som specialiserat sig på hoppföl och embryon.
    – I år har uppfödarna egentligen haft ett lättare jobb i och med att många visningstillfällen gått bort. Det enda som krävts har varit ett besök för foto och filmning, säger han.

    De uppfödare som har haft riktigt välstammade föl från prestationsmöderne ska enligt uppgift ha blivit uppvaktade av  flera auktionsarrangörer.
    – För första gången har uppfödarna haft flera kanaler att välja på, inte alla men många.
    – Vi har sett en mycket mer internationell handel i år än någonsin förut, flera köpare från nya länder köper föl för att starta inhemsk avel i sina hemländer. De får en riktigt smakstart när de köper  prestationsblod direkt. Det gäller att hänga med, det här är ett expresståg i utveckling, säger Chris de Heer.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden