Sverige
28 november 2023 16:20

Unikt forskningsprojekt med fokus på hjärnskakningar

Unikt projektTolv ryttare i veckan drabbas av huvudskador – att kasta sig upp igen efter en avramling kan ge men för livet. Nu lanseras ett nytt forskningsprojekt för att ta reda på vilka hjärnskakningar som går över snabbt och vilka som leder till bestående besvär.

Unikt forskningsprojekt med fokus på hjärnskakningar
En av sju som drabbas av en huvudskada får bestående men. Foto: Marta Kent/Istock

Huvudet är mest utsatt när det gäller olyckor med hästar, där omkring tolv ryttare i veckan drabbas av huvudskador enligt en färsk rapport från Folksam. Föreställningen om att genast komma upp i sadeln efter en avramling är sedan länge förlegad, då våld mot hjärnan kan få långtgående konsekvenser.

Nu lanseras ett nytt forskningsprojekt med fokus på hjärnskakningar inom ridsporten, där man vill se om det går att påvisa vilka hjärnskakningar som leder till kortvariga symptom respektive vilka som leder till bestående besvär.
– Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare och Folksams statistik visar att en av sju som drabbas av en hjärnskakning också får bestående besvär, säger Helena Stigson, forskningsansvarig på Folksam, i ett pressmeddelande.

Bakom forskningsprojektet står Folksam och Svenska Ridsportförbundet tillsammans med Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och appen Brainsafe.

– Detta forskningsprojekt kommer ge ryttare bättre stöd i rehabiliteringen och dessutom ge resultat som i framtiden kan användas för att förebygga långvariga besvär. Vi vill därför uppmuntra alla ryttare att bidra till denna viktiga forskning, säger Helena Stigson.

Blodprov visar skadegraden

Med hjälp av olika analysmetoder, där man mäter nivån av olika så kallade hjärnspecifika äggviteämnen för att avgöra graden av skada, kan man idag följa hjärnskador med hjälp av vanliga blodprov. På det viset kan man över tid följa ryttare inom Svenska Ridsportförbundet som fått hjärnskakning.

Rehabilitering och datainsamling sker via Brainsafe och deltagarna får också tillgång till personlig rådgivning och stöd från Svenska Ridsportförbundets förbundsläkare kring sin hjärnskakning.

Projektet kommer att pågå under två år och den första ryttaren är nu inne i studien.
– Vi uppmuntrar alla som kan att bidra till denna viktiga forskning och hjälpa oss att gemensamt skapa nya insikter om hjärnskakningar, för en säkrare ridsport, säger förbundsläkaren Margareta Rödén.

Ryttare som drabbas av hjärnskakning vid tävling informeras om möjligheten att vara med i studien, men ryttare är också välkomna att höra av sig till förbundsläkaren om de fått en hjärnskakning under exempelvis träning och vill delta i studien.

Rapport från Folksam: Personskador inom ridsporten

Hjärntrappan

Om en ryttare misstänks ha fått en hjärnskakning under internationell tävling rapporteras detta till de nationella förbunden av FEI. Rapporten går till Svenska Ridsportförbundets sportavdelning, som då upplyser ryttaren om den så kallade ”hjärntrappan” och vikten av att följa läkarråden efter en hjärnskakning på vägen tillbaka till ridningen.

Hjärntrappan – sex kloka steg tillbaka i sadeln efter hjärnskakning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden