Sverige
9 februari 2015 12:00

”Inget fog för ett omhändertagande”

Den häst som självdog i en hage i Essunga vid Lucia svalt ihjäl och hästens ägare är misstänkt för djurplågeri. Trots detta får ägaren fortsätta att hålla hästar på sin gård.

Djurskyddsinspektör Katarina von Hofsten har varit inblandad i det aktuella fallet. Hon berättar att det har gjorts en uppföljning på gården och att det då inte fanns några brister i skötseln av de hästar som finns kvar där efter det tragiska dödsfallet. 
– Det finns inget fog för ett omhändertagande av de kvarvarande hästarna, säger hon. 
– Hästarna har veterinärundersökts och inga veterinära anmärkningar tyder på att hästarna utsätts för lidande. Vid uppföljande kontroller har inga brister gällande utrymmen, utfodring eller hästarnas status konstaterats.

Hästägaren riskerar nu att åtalas för djurplågeri då obduktionen av den självdöda hästen visar att hon svalt ihjäl och förmodligen har lidit mycket i samband med detta. Att det plågade stoets ägare får fortsätta att ha hästar även efter att det konstateras att stoet har svultit ihjäl har upprört många och diskussionerna på bland annat sociala medier har varit heta. 

Hur vanligt är det att en person som åtalas för djurplågeri får fortsätta att ha djur?
– Vid en fällande dom kommer djurförbud att prövas. Jag kan inte uttala mig om hur vanligt det är då sådan statistik inte tas fram.

Läs mer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden