Träningstips
5 september 2023 16:27
Ridsportplus

Upprepa och bygg styrka

Hästens kroppmedvetenhet, del 4Denna gång bjuder Susanne Widner på gamla goda övningar – men de ska ridas i intervaller för att stärka hästen. Och glöm inte: rid mer i det svåra, eller svaga, varvet för att få hästen liksidig.

Upprepa och bygg styrka
Varje benlyft är styrketräning för din häst. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett gäng övningar är bra att ha i bakfickan – men tänk inte att du ska rida dem bara en enda gång.
    – En gång är ingen gång för mig. Hästen blir kanske mjuk och fin om du rider övningen en gång, men gör du samma övning över en längre period befäster den sig hos både ryttare och häst, säger ridläraren Susanne Widner.

    Att göra samma övning flera gånger gör också att du kan renodla och upptäcka exakt vilken övning som ger vad.
    – Som hästägare behöver du planera vilka övningar du ska rida och ta reda på vad som bygger vad. Vad är det du vill komma åt? Du rider kanske  för tränare en gång i veckan, men du måste själv lära dig bygga hästen övriga dagar, säger Susanne Widner.

    Viktigt att stabilisera

    0012-1-678x1024
    Susanne Widner är ridlärare och jobbar som tränare. Hon har skapat ”SWUS”, Susanne Widners uppbyggande träning, som fokuserar på hur vi tränar hästen stark och balanserad. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Det gäller att bygga både styrka och koordination – det senare är viktigt till exempel för att stabilisera hästkroppen.
    – Om du inte har en tränare som pratar styrka och balans kan du ta hjälp av någon i ditt team, eller läs på om styrka och balans för människokroppen om du inte hittar information i hästlitteraturen.

    Viktigt är att variera inte bara övningarna, utan även hästens form.
    – Den kan inte gå samma form sju dagar i veckan, då håller hästen inte.

    Läs alla delar i serien

    Susanne-widner-del-4---labyrint-34
    Susanne Widner ger övningar för både styrka och balans. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Ovningar
    Övningarna

    Fakta

    Fyra övningar för ökad styrka och koordination

    Susanne-widner-del-4---blomman-klockan-22
    Blomman/klockan Foto: Sandra Nordin Johansson

    1. Blomman/klockan

    Här får hästen styrketräning. Lägg ut två bommar så att det ser ut som ett kors, i mitten av varje kortsida och av långsidorna. Mönstret kallas blomman eller klockan.

    Börja med att rida som en oval och jobba övergångar. Skritt över bommen, trav mellan, sedan trav över bommen och galopp mellan. Du kan också rida skritt-halt; bestäm vilka övergångar du ska göra.

    Det går också att variera galoppsprångens längd och öva på att placera hästen rätt.

    Börja i det svåra/svaga varvet och rid sedan i det lätta, avsluta med det svåra.
    – Det här är en populär övning hos hoppryttare, men bra även för dressyrhästar, säger Susanne Widner.

    Susanne-widner-del-4---monster-27
    Mönster Foto: Sandra Nordin Johansson

    2. Mönster

    Rid i ett varv i taget. Gå över en bom, rid en volt till bommen bakom. Börja i skritt, ta det sedan i trav och om det går bra gå över i galopp.
    – Det här är en bra övning för alla. Den är jättehärlig att rida för hästen blir så mjuk och fin. Jag har elever som tömkör det här mönstret och då blir det bra ”snurr”, säger Susanne Widner.

    Rid exempelvis fyra varv i det lätta och sex varv i det svåra. När du ”snurrat” klart, gå ut och gör något annat. Det blir intensivt och mycket tryck när du rider i galopp, så då kan en bra återhämtning vara skritt, och om du rider den i skritt kan det vara bra att låta hästen galoppera lite emellan.
    – Jag älskar den här övningen, den bygger hästen så stark, säger Susanne Widner.

    Susanne-widner-del-4---volter-31
    Åttvolter Foto: Sandra Nordin Johansson

    3. Åttvolter

    Här blir det verkligen ett blommönster. Om det är svårt att hitta mitten, ställ en kon där. Övningen kan ridas i skritt eller trav, och i galopp gör du antingen ett galoppombyte eller ett enkelt byte. Tänk på att rida långa vägar, om vägarna blir för korta går de knappt att rida i galopp.
    – Det här ger mer liksidiga hopphästar och i dressyren blir hästen jämnare i sidorna i volterna i och med att du rider volter hela tiden. Det här är min populäraste övning och jag får ofta frågan om jag kommit på den själv. Och det har jag inte, men jag har gjort den till en styrkeövning, säger Susanne Widner.

    Jobba på att hitta mönstret, rid mer åt det svåra hållet, gå ur övningen och återhämta. Det går att göra det här mönstret på en åker eller äng.

    Susanne-widner-del-4---labyrint-35
    Labyrinten Foto: Sandra Nordin Johansson

    4. Labyrinten

    Här övar du bara koordination. Lägg bommar i två kanaler, som ett L. Börja i skritt, för att hinna känna efter. Gå långsamt och bromsa upp hästen i hörnet mellan de två kanalerna, vänd antingen bak- eller framdelen och gå rakt ur. Upprepa fyra gånger, eller så många du behöver för att verkligen känna. Byt därefter varv.
    – Efter att du ridit i både vänster och höger varv, stanna upp och gör en analys – var det svårare åt det ena hållet, gör fyra extra i det varvet, säger Susanne Widner.

    Gå sedan ut och gör något annat.
    – Rulla gärna i galopp, det är bättre som återhämtning än traven som är så statisk. Galoppen är så rund och fluffig och härlig.

    I början bör det vara ganska brett mellan bommarna så att hästen får plats. Om du vill göra det svårare, gör kanalen smalare. Det går att rida L:et i trav eller galopp, men ha då riktigt brett mellan bommarna så att hästen inte trampar snett.

    Om du vill öka på koordinationsövningen kan du göra halt, vända ur halten, och lägga en halt direkt efter vändningen; då får hästen ännu mer leta efter sin balans.
    – Bommarna gör att hästen själv får hitta sin balans. I skritt kan du rida på halvlånga tyglar, men i trav och galopp måste du hålla i tygeln, instruerar Susanne Widner.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden