AktierasBolaget Intervaccs värde har sjunkit från 5 miljarder till 300 miljoner efter den misslyckade lanseringen av kvarkavaccinet Strangvac. Nu kräver en grupp aktieägare en ny styrelse där bland andra Lisen Bratt Fredricson ska ingå.
Uppror i kvarkavaccinbolaget
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I det svenska bolaget Intervacc som tagit fram ett vaccin mot kvarka har nu en grupp inlett en palatsrevolution för att avsätta styrelsen och tillsätta en ny som man menar ska vara bättre rustad för de utmaningar som bolaget har. Sedan den här informationen gick ut har aktien stigit med 17 procent.
Gruppen, som består av Jan-Ingmar Flock, Jonas Gustafsson, Axel Wittskog, Camilla Ramfelt McCarthy, Christian Rudbäck och Kenneth Jansson och nu har begärt att styrelsen ska kalla till en extra bolagsstämma den 23 november, representerar IVAG, en grupp aktieägare som tillsammans står för 11 procent av aktieinnehavet
De skriver att bolaget, från att ha varit ett forsknings- och utvecklingsbolag, nu behöver mer kommersiell inriktning. ”Den sittande styrelsen har tyvärr inte kunnat visa att den besitter insikt om den kompetens som krävs för att bolaget ska utvecklas”.
I den nya föreslagna styrelsen ingår Håkan Björklund, Jan-Ingmar Flock, Lisen Bratt Fredricson, Lennart Johansson och Camilla Ramfelt McCarthy. Den föreslagna styrelseordföranden Håkan Björklund är medicine doktor och docent från KI med lång erfarenhet från ledande befattningar inom läkemedelsbranschen, även ägare till hopp- och avelsanläggningen Gyllebo Farm (slott). Barnen Alma och Viggo har tävlat upp till 1,60. Själv har han ridit fälttävlan.
Intervacc har sedan lanseringen av vaccinet Strangvac i början av 2022 varit omskrivet i affärspressen för dåliga siffror och fallande börsvärde. Så sent som i augusti sparkades VD:n och ersattes interimt av Jonas Sohlman – för övrigt även känd som uppfödare till Wilma Hellströms EM-guldhäst Cicci Bjn.
Problemen kring kvarkavaccinet och bolaget:
1. Twitterstorm orsakade börsras
I Läkemedelsverkets sammanfattning i samband med att vaccinet lanserades första kvartalet 2022 stod det att ”Hästar vaccinerade med Strangvac kan fortfarande bli infekterade, utveckla klinisk sjukdom och sprida infektionen vidare” och att Strangvac inte kan ”användas med syfte att begränsa och bekämpa smitta och vaccination kan inte ersätta smittskyddsåtgärder”. Det fångades upp i sociala medier och fick stor spridning, med följden att Intervaccs aktie störtdök på börsen, så mycket att handeln med aktien fick stoppas.
2. För dyrt
Lanseringen har gått trögt. De ridskolor och andra större anläggningar som skulle ha störst nytta av vaccinet har hittills i största utsträckning avstått, eftersom kostnaderna för vaccination av alla hästar blir för höga.
3. Total börskollaps
Fram till 2021 var Intervacc en börsraket, som mest med ett börsvärde på 5 miljarder kronor men efter lanseringen av Strangvac har det gått utför. På ett år har aktien fallit 80 procent och bolagets värde är idag nere på 300 miljoner.
4. Sparkade vd:n
I augusti sparkades vd:n Andreas Andersson och Jonas Sohlman, styrelseordförande för Flyinge och Ridskolan Strömsholm och senast finansiell chef på Enroama Pharma, utsågs till tillförordnad vd och koncernchef.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på