Sverige
10 juli 2015 19:50

Uppsala Ponnyklubb kräver rättvisa villkor

Uppsala kommun har visionen att deras verksamheter ska ta sin utgångspunkt i allas lika värde samt att så långt som möjligt skapa likvärdiga villkor för alla. "Mycket snack men lite verkstad", säger Uppsala Ponnyklubbs ordförande Lars Pernler och kräver rättvisa.

Pernler uppmanar Uppsala kommun att leva upp till sin vision om lika villkor för alla och vill att kommunen snarast utreder och kartlägger storleken på orättvisorna i bidragssystemet till idrotten.

I en skrivelse till kommunen påpekar Pernler att det inte är rättvist att vissa ungdomar har förmånen att utnyttja subventionerade kommunala anläggningar och betala 5-10 procent av hyreskostnaden, när andra idrottare tvingas betala 90-95 procent till hyran för att det är en föreningsdriven anläggning. Så mycket som ett hockeylag betalar tillsammans i timmen betalar var och en av UPK:s aktiva per timme.

Den lösning som UPK vill ha för sin verksamhet är att kommunen hyr deras ridanläggning så att klubben kan betala en subventionerad hyra istället för att dra hela lasset själv. Då skulle klubben kunna sänka priset på ridlektioner och fler skulle säkert börja rida.

Rickard Malmström, ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, säger att den utredning som Uppsala Ponnyklubb önskar är högprioriterad och i full gång.
– Vi håller på att utreda möjligheterna för en jämställd och likvärdig idrott. Vi kommer inte hymla med hur det ser ut, utan det kommer komma svar på exakt hur det ser ut. Vi kommer ta vårt fulla ansvar nu. Innan har det inte funnits jättestor ambition och intresse i frågan men efter att ha drivit på det så är det annorlunda nu. Ambitionen är att alla idrotter ska behandlas lika. Det är dock ingen enkel ekvation att få ihop, säger han till Upsala Nya Tidning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden