Hästägartips
10 juli 2017 11:00
Ridsportplus

Utarmade jordar orsakar mineralbrist hos hästar

Att selenhalten i svenska jordar är mycket låg är ett känt faktum. Men finns det risk att även andra näringsvärden försvinner ur jordarna? Ja, hävdar Pål Wederbrand på Branschföreningen för Svenska Djurvårdsprodukter, BSD.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under senvåren sände SVT den uppmärksammade dokumentären ”Sista skörden”. Där diskuteras riskerna med det moderna jordbruket, med sitt användande av tunga maskiner, ettåriga grödor, konstgödsel och kemisk ogräsbekämpning. 

    Tesen är att jordarna blir mullfattiga och att maskarna försvinner, samtidigt som mineraler och mikromineraler minskar. 

    Pål Wederbrand menar att detta även påverkar det foder vi ger till våra hästar. 
    – Vi efterlyser en kartläggning av statusen på svenska jordar. Just nu finns det mycket information om detta, men den är spridd mellan olika aktörer och finns inte sammanställd någonstans. Vi vill att allt samlas så att det går att få en överblick över läget, säger han.

    Selenbristen i jordarna uppmärksammades på allvar under 2010. Det ledde till att foder- och tillskottsproducenter började tillsätta selen i större omfattning för att kompensera bristen.

    Detta har gett resultat, bland annat uppmärksammade Livsmedelsverket en ökning av selenhalter i livsmedel från jordbrukssektorn under perioden 2011–2016. 

    Pål Wederbrand är orolig för att minskade halter av mineraler och mikromineraler i hästarnas grovfoder, kombinerat med att många hästar äter grovfoder där mineralanalys saknas, kommer göra att fler hästar drabbas av brister i framtiden. 

     

    Fakta: Några viktiga mineraler

    • Selen är ett livsnödvändigt spårämne för hästar. Behövs i de enzymsystem som skyddar cellmembranen. Brist kan leda till bland annat muskelförtvining hos föl.

    • Magnesium är nödvändigt för muskelarbetet och är en aktivator för flera enzymer. Brist på magnesium kan leda till muskelkramper och ston kan ha svårare att bli dräktiga. 

    • Zink är bland annat viktigt för nedbrytning av andra näringsämnen och har en positiv inverkan på immunförsvaret. Det spelar även en viktig roll vid sårläkning, där du ju till och med kan lägga ett zinkbandage. 

    • Jod. De flesta vet nog att jodbrist orsakar struma, och för människor tillsätts jod i salt. Brist på jod kan försvaga ett föl, men dräktiga ston och föl är även känsliga för överdosering av jod. Här är det alltså viktigt att ligga på rätt nivå.

     

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 6 juli 2017.

    Fakta

    Fotnot

    Dokumentären ”Sista skörden” kan ses på www.svtplay.se

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden