Hästliv
28 juli 2022 18:13
Ridsportplus

Utfodring – från enkelt till komplicerat

Ridsport 50 årFoder till hästar har gått från enkel standardutfodring till allt mer specialisering och en mängd tillskott. Följ med Ridsport på en resa genom utfodringens historia.

Utfodring – från enkelt till komplicerat
Mycket hinner hända på 50 år. Här är några av de många framsteg på fodersidan som gjorts för ryttarna, hästarna och hästlivet. Foto: Sandra Nordin Johansson/Ann-Sofi Hjärn/Maja Myrin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    _mg_5867
    Från löshö till ensilagebalar Foto: Maja Myrin

    Från löshö till ensilagebalar

    Länge skördades gräset som löshö, sedan i pressade balar – båda skulle först upp på höskullen, sedan ner igen. En kort tid var höbriketter populärt. Från slutet av 1990-talet är det hösilage som dominerar. Skörden har förenklats avsevärt, eftersom gräset inte behöver torka och vändas lika länge inför ensilering som före pressning. De inplastade balarna förvaras i markplan, inne eller ute.

    Magnesium_08
    Fler burkar i foderkammaren Foto: Sandra Nordin Johansson

    Fler burkar i foderkammaren

    Utbudet av fodertillskott med örter, vitaminer och mineraler har ökat lavinartat. Foderrummens hyllor dignar under burkar och hinkar med tillskott som ska ge bättre immunförsvar, smidigare leder, bra tarmfunktion, friskt brosk eller stödja lungfunktionen. Ett fodertillskott behöver inte ha någon bevisad effekt och får inte ha medicinska påståenden.

    Himalaya-saltsten-med-snoere-1-2-kg.jpg
    Foder från hela världen

    Foder från hela världen

    Först köptes gärna höet från någon granne, med kort och smidig transport. Sedan blev det inne att köpa importerat; alphö från Schweiz, saltsten från Himalaya och foder med soja eller palmolja. Grovfoderbristen 2018 drev oss att köpa ännu mer importerat grovfoder, ibland av skiftande kvalitet. Nu är vi miljömedvetna och tillbaka till att vi helst vill handla lokalproducerat igen.

    Istock-478363725
    Kraftfoder för alla slags hästar. Foto: iStockphoto

    Kraftfoder för alla slags hästar

    1970-talets standardutfodring med hö, havre och mineraler är ett minne blott. För dagens hästar finns en uppsjö av färdigmixade kraftfoder att välja mellan, var och en med sin specialblandning. Det är pellets eller müsli för seniorer, avelsston, tävlingshästar, växande hästar, de som är fångbenägna, stressade eller i träning.

    Img_2538
    Höpåsar eller fri tillgång Foto: Ann-Sofi Hjärn

    Höpåsar eller fri tillgång

    I runt 20 års tid har Ikeakassar med högivan till varje häst varit en vanlig syn i häststallar. Det finns även automater som portionerar ut rätt mängd. Motsatsen är en hösilagebal som ställs i hagen, med fri tillgång. Ättiden och intaget kan förlängas genom slowfeednät över balen.

    Istock-684936686
    Specialiserat höinnehåll Foto: iStockphoto

    Specialiserat höinnehåll

    Framsynta foderproducenter skräddarsyr innehållet i hösilaget redan vid sådd, så att det finns en produkt för varje hästkategoris näringsbehov – allt från den högpresterande tävlingshästen till sällskapsponnyn. De vanliga gräsblandningarna kan då kompletteras med till exempel lusern, cikoria, vitklöver eller kärringtand.

    Analys
    Grovfoderanalyser Foto: Kajsa Ekedahl

    Grovfoderanalyser

    Länge bedömdes höet genom att vi tittade och luktade på det, utan att vi insåg att detta bara var ett mått på den hygieniska kvaliteten. Näringsinnehållet försökte vi själva räkna ut med hjälp av agronom Christina Plancks fodertabeller. Numera sköts detta av grovfoderanalyserna som ger mer exakta siffror kring innehåll av näringsämnen, mineraler och socker.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden