Träningstips
25 oktober 2023 14:00
Ridsportplus

Utmaningar som tränar både knopp och kropp

Tänk nyttHar du en lat, bekväm och lite avtrubbad häst? Eller en nyfiken och aktiverad? Hagens inredning kan göra stor skillnad.

Utmaningar som tränar både knopp och kropp
Bygg utmaningar i hagen, som denna labyrint av däck, som hästen måste passera på väg in och ut. Foto: Rob Wensveen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lastpallar, däck, hönät och stenhögar – allt kan bidra till att förbättra hästens bärighet och balans. På köpet får den mental stimulans.

    Veterinär Nina Lundgren har inspirerats av det holländska konceptet Equine Solutions. I det ger Tamara Dorresteijn, som har mycket kunskap om nerver och hjärnan och hur upplevelser påverkar kroppen, tips om hur såväl hage som box kan göras aktiverande för hästen.

    Nina Lundgren_emt3485
    Nina Lundgren är veterinär.
    Foto: Emma Tegler

    I arbetet som hästodontolog på Svenska Hästtandvården har Nina Lundgren sett många hästmunnar med avslöjande tecken på stress och ägare som berättar om ständiga skador och bekymmer. 

    Detta trots att hästarna har ett välordnat liv: får sitt foder serverat, går i platta hagar utan stenar och rids på välharvade ridbanor. 

    – Denna curling gör hästarna avstängda, stressade och skadebenägna, säger Nina Lundgren.

    Klättra och sträcka

    Hon vill skapa miljöer som innehåller utmaningar för hästen. Ojämna underlag, saker som är i vägen där hästarna behöver gå. En jordhög att klättra i, stock, sten och trappsteg, ätbart som hästen måste sträcka sig efter, hängande hönät utplacerade på olika höjd – detta är några förslag till ändringar av hagen. Hästarnas nyfikenhet stimuleras och de får anstränga sig för att komma åt sitt foder.

    293026969_450022067130182_6983789409927990654_n
    Ett tråg med bollar där du gömmer mat och godis ger hästen en klurig utmaning. Foto: Idphotos.nl

    – Se inte bara skaderisker med detta, manar Nina Lundgren. Vi skyddar inte våra hästar genom den tillrättalagda miljö som är så vanlig i dag. Utan konstanta utmaningar med miljöer som tränar balans och proprioception mångdubblas riskerna för vrickningar och sträckningar.

    – Vi rånar hästen på förmågan till egen rehab och prehab – både fysiskt och psykiskt. Även bärigheten och balansen bryts ner av platta hagar, hästen lyfter inte på bakbenen, utan släpar dem. Hästen blir som en överviktig tonåring som bara sitter stilla och servas med mat och sedan vrickar foten vid första bästa trottoarkant!

    En titt på vildhästarnas beteende visar att de vandrar på rad, de har ett bajsställe, två ställen att rulla sig på med olika markstruktur, de går vidare till vattnet för att dricka och väljer gärna att äta i märkliga ställningar i diken och backar. De ägnar mycket tid till födosök och letar fram foder med olika textur: gräs, örter, bark, löv och barr. Ungefär 20 procent av födan intas från knähöjd och uppåt.

    – Allt det här kan vi bygga in i vår moderna hästhållning med lite uppfinningsrikedom.

    ”Sökandet stimulerar hjärnaktivitet och den tar vi ifrån hästen om fodret serveras alltför lättåtkomligt.”

    Nina Lundgren

    Rätt använt kan ett hönät bli ett bra hjälpmedel. Men ge alltid huvudparten av högivan först, eftersom hungriga hästar riskerar att börja dra i nätet med framhovarna.

    E7a2e8c0-33a6-4996-a916-cd228a12a27d_original
    Låt hästen kliva upp med frambenen för att nå hönätet – då aktiveras bakdelen och coremusklerna. Foto: Equinesolutions.nl

    Genom fritt hängande hönät elimineras de nackproblem som vissa hästar kan få av nät som hänger mot en vägg. Hönät i olika höjd som växlas några gånger i veckan kommer att träna olika muskler och nervbanor. Nätet bör inte hänga högre än hästens högsta ögonnivå.

    Ett trappsteg eller en ramp kan åstadkommas med en lastpall. Då behöver hästen kliva upp med frambenen för att lätt nå hönätet, vilket aktiverar bakdelsmuskulaturen och coremusklerna.

    Tamara-dorresteijn-2
    Tamara Dorresteijn har skapat konceptet Equine Solutions. Foto: Equinesolutions.nl

    – Det blir träning medan den äter, konstaterar Nina Lundgren.

    Huvudregeln är att hästen ska äta 80 procent av sitt foder från marken och 20 procent i knähöjd eller högre.

    För en häst som är stelare i ena sidan eller har olika modell på framhovarna, en rund hov och en som flyter ut, kan hönätet fästas på utsidan av boxen så att hästen måste sträcka sig ut över boxväggen och åt sidan för att nå det. Då stärks och stretchas den stela sidan, och den utflutna hoven avlastas.

    – En fånghäst kan med fördel stå med frambenen upphöjda när den äter, så att bakbenen tar tyngden. Detta görs inte i den akuta fasen, men är bra under rehab.

    fakta

    Fler tips för en aktiverande hage

    • Bygg ett enkelt och rörligt fodertråg av fyra pinnar i marken och flätad pil emellan. Lägg in lite hö och en näve kraftfoder.
    • En grävmaskin kan snabbt göra om en frimärkshage till ett uppskattat hästgym.
    • Gör små kärvar av olika trädslag inklusive barrträd (INTE idegran).
    • Gör små fodergömslen i boxen och hagen istället för att ge kraftfodret i en hink.
    • Lägg höet i en backe i stället för på platt mark.
    Expandera

    Hagen kan inredas med en korridor, där det läggs däck, sten, stockar och kanske en stor tunna med hål att ha hö eller kvistar i.

    – Gör en organiserad röra, uppmanar Nina Lundgren. Även på en pedantgård, det blir Feng Shui i sin bästa form. Efter hand kan sakerna flyttas runt lite och något av bildäcken fyllas med cement så kan hästarna gå upp på det för att nå högre grenar eller hönät. 

    Andra sätt att stimulera födosök är att hänga hönätet i ett träd och fylla det inte bara med hö utan rosmarin, gräslök, palsternacka och selleribitar. 

    – Många av de 16 till 18 timmar som hästar sägs äta, är egentligen födosök, inte ätande. Sökandet stimulerar hjärnaktivitet och den tar vi ifrån hästen om fodret serveras alltför lättåtkomligt.

    Allt eftersom kan ytterligare utmaningar byggas i hagen; trappsteg runt höhäckarna och nivåskillnader av olika slag. 

    – Allt får införas stegvis, börja försiktigt och öka på efterhand. Se det som att du bygger ett gym, säger Nina Lundgren. Även på vägen till och från hagen kan hästen gå över olika hinder. 

    – Det får inte bli som när jag ska infria nyårslöftet och börjar tokträna med värsta crossfit-programmet direkt. Låt hästen lugnt och sansat börja på lättaste nivån. Släpp in de utmanande objekten bit för bit.

    Fem kontrollpunkter

    Du kan själv kontrollera om hästen behöver träna upp sin kroppsmedvetenhet och behöver få möjlighet att själv rätta till obalanser i kroppen:

    1. Led hästen framåt och gör halt. Kontrollera hur den ställer sig: med ett ben i varje hörn är bra. En häst som däremot konstant står med ena frambenet före det andra och aldrig jämnt, har problem någonstans.
    2. Titta på hästen på böjt spår: har den jämn böjning i hela kroppen från nos till svans? 
    3. En häst med fungerande kropp kan obehindrat och mjukt gå uppför och nedför samt rygga rakt.
    4. Hur sätter hästen hovarna när den skrittar rakt fram? Hamnar de lite varstans eller sätts bakhovarna stabilt framför framhovarnas spår, steg efter steg?
    5. Stereotypier och/eller dålig balans är varningstecken.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden