Sverige
25 september 2014 15:28

Utseendepress vanligt hos unga tjejer inom ridsporten

Märkeshets och en stark press kring sin kropp och sitt utseende - det är mer vanligt bland tjejer som sysslar med ridsport än tjejer inom andra idrotter. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

Utseendepress vanligt hos unga tjejer inom ridsporten

Att ha ett problemfyllt förhållningssätt till sin kropp är mer vanligt hos tjejer inom ridsport än inom många andra idrotter. Förutom en press att se bra ut finns också en påtaglig märkeshets.

Detta har framkommit i projektet TJEJ:ISKT där man frågade 800 tjejer om tränings- och hälsobeteenden, deras syn på sig själva och deras upplevelser av ”utseendekulturen” inom idrott. Drygt 250 av dessa tjejer var ryttare.

– De tjejer som sysslade med ridning berättade att det finns många krav som rör kropp och utseende och en påtaglig märkeshets inom sporten. De var också mer missnöjda med sina kroppar än flickor inom andra idrotter och ägnade sig åt problematiska viktminskningsbeteenden, som att hoppa över måltider och skära ned på sitt kaloriintag, säger Carolina Lunde, doktor i psykologi, i ett pressmeddelande.

Flickor som idrottar har ofta en mer positiv syn på sina kroppar, än tjejer som inte gör det, har tidigare forskning visat. Samtidigt har man sett att det inom idrotter där bra prestationer och en smal kropp har lika värde, gör att flickor får en mer negativ syn på kroppen. Detta gäller även när idrottarens utseende bedöms på olika sätt.

– Stallet har ofta liknats vid en frizon från ett i övrigt väldigt utseendefixerat samhälle, säger Carolina Lunde. Men det är ingen som har tittat på hur det verkligen ser ut.

Nu visar alltså hennes undersökning att idén om att tjejer som rider skulle vara fria från press och krav kring utseende är allt annat än giltig.

– Det här är oroande resultat eftersom så många tjejer håller på med ridning, säger Carolina Lunde. Upplevelsen av att det finns en utseendepress inom ridsporten är viktig att ta på allvar eftersom vi också såg att den hängde ihop med att tjejerna på sikt utvecklade mer problem med till exempel mat och ätande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden