Veterinärt
23 augusti 2023 19:15
Ridsportplus

Vad säger bajset om hästens hälsa?

HästhälsaHästens bajs kan se olika ut beroende på säsong och foderstat. Men har du koll på när det är dags att ringa veterinären?

Vad säger bajset om hästens hälsa?
Kärt barn har många namn – träck, bajs, avföring. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vi är nog många hästmänniskor som vant oss vid att kolla in konsistens, färg och eventuella maskar i bajset. Om hästen inte har avföring som vanligt kan det vara ett tecken på att den inte mår bra.

    Normalt bajs består av fasta bollar som lätt går sönder. Om bajset luktar illa eller om hästen har diarré kan det bero på att mikrofloran i tarmen störts. Orsaker kan vara att foder eller vatten är av dålig hygienisk kvalitet, eller att hästen är stressad.

    Kontrollera innehållet i en påse

    Om hästen äter sand eller lera kan en inflammation bildas i tarmslemhinnan, vilket ger lös avföring. För att kontrollera om hästen får i sig sand kan man lägga en bajsboll i en plastpåse fylld med vatten. Om sand samlas på botten efter 15 minuter kan det vara ett tecken på att hästen får i sig mycket sand.

    Parasiter som stora och lilla blodmasken kan också ge diarré.

    I de fall där hästen har gott allmäntillstånd trots diarrén är det en god idé att sluta med allt kraftfoder och enbart ge hästen hö av god kvalitet. Om det gör att diarrén upphör handlar det inte om någon sjukdom. Om avföringen inte blir normal kan det vara värt att kontakta veterinär.

    Men hur ska en veta när diarrén – som är ganska vanlig hos hästar – är farlig? Framför allt är det när den kommer plötsligt och när den är kraftig som varningslamporna börjar blinka. Om diarrén är kraftig och tunn som vatten, och om den varat i över åtta timmar, är det läge att kontakta veterinär.

    Förhöjd puls är en varningsklocka

    Andra symtom som – var för sig – gör att veterinären bör rådfrågas är om hästen förutom att ha diarré även är uttorkad, har nedsatt aptit, feber eller om den visar tecken på kolik eller fång. Förhöjd puls är ytterligare en varningsklocka.

    Behandlingen av diarré består ofta i foderbyte till enbart hö. Om hästen har sand i tarmen hjälper psylliumfrö till att skölja ut sanden, och inflammation i tarmen behandlas ibland med kortison.

    En metod för att komma till rätta med diarré är transfaunation, då tarmbakterier från en frisk häst ges till den sjuka.

    Nedslående resultat med probiotika

    I vissa situationer kan probiotika hjälpa människor. Men för hästar med tarmproblem har forskningen inte visat goda resultat.
    – Hästar som lider av diarré har fått probiotika och resultaten var nedslående. Om probiotikan gjorde något bra var det minimalt, sade Angelika Schoster, en av världens ledande forskare inom probiotika till häst, tidigare till Ridsport.

    Hur är det då med motsatsen till diarré, nämligen hårt bajs? Det kan vara värt att se upp med, eftersom det är ett klassiskt tecken på att hästen är uttorkad. Gör vad du kan för att få hästen att dricka mer, och se till att den äter salt.

    Det är inte bara bajsets konsistens som är värd att notera. Även hur ofta hästen bajsar säger något om hälsotillståndet. Hästar bajsar ungefär lika många gånger varje dag, normalt sett åtta till tolv gånger för ston och valacker, oftare för hingstar och föl. Att lära känna den egna hästens frekvens innebär att man kan upptäcka eventuella problem.

    Mängden bajs kan vara tecken på störning

    När hästen bajsar mer sällan än vanligt är det ett tecken på att den äter mindre, och då framför allt mindre fiber. Om den inte har avföring alls kan det vara tecken på kolik. Ett ökat antal högar kan bero på stress eller störningar i tarmen.

    Även färgen på bajset kan skilja sig åt. Det normala är grönt och eller brunt. Blod i avföringen kan innebära att något allvarligt är fel och veterinär bör kontaktas. 

    Fakta

    Stressad tävlingsmage

    Istock-1355088763
    21–31 kilo väger hästens bajs och kiss, per dag, beroende på hästens storlek och hur aktiv den är. Foto: iStockphoto
    • Tävlingshästar som transporteras till tävlingsplatsen upplever ofta en viss stress. Det kan visa sig genom tät och blöt avföring, något som gör att hästen förlorar kroppsvätska.
    • För att hästen ska kunna binda vätska på bästa sätt ska fibrer tillföras, så att vätskan kan kompensera för lös avföring och svettning. Grovfoder och betfiber rekommenderas.
    • Enligt studier är fysiologisk koksaltlösning, alltså en lösning med samma salthalt som blodet, det bästa sättet att få i hästen salt, något som är viktigt eftersom vattenförlust även innebär saltförlust. Men friskt oblandat vatten ska alltid erbjudas.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden