Sverige
5 september 2018 17:40
Ridsportplus

Val 2018: Så svarar partierna på Ridsports hästfråga

Inför valet"Vilka konkreta åtgärder 
vill ni genomföra för hästföretagare, ridklubbar respektive enskilda hästägare?". Få konkreta löften gavs när Ridsport ställde frågan till de olika riksdagspartierna – läs deras svar här.

Val 2018: Så svarar partierna på Ridsports hästfråga
Blir det mer häst här inne efter valet..? Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De politiska partierna har numera en god insikt i vilka frågor som är aktuella och problematiska för hästägare och hästföretagare. Men de är försiktiga med att ge konkreta löften, visar svaren som Ridsport har fått (se längst ner i artikeln).

    ”Vilka konkreta åtgärder vill ni genomföra för hästföretagare, ridklubbar respektive enskilda hästägare?” Det var frågan som Ridsport ställde till de åtta riksdagspartierna. I sina svar tar de bland annat upp orättvisorna kring bygglov för ridhus, konsumentköplagen som gör det svårt för hästföretagare att sälja häst till privatpersoner, och att mer måste satsas på ridskoleanläggningar. Men de ger få konkreta löften.

    Friskvårdslöftet från S

    Socialdemokraterna slår mynt av att friskvårdsbidraget nu gäller även ridning, och kallar det ”ett vallöfte från 2014 som vi nu infriat”, trots att det var Skatteverkets beslut och inte något politiskt agerande som till sist ledde till friskvårdsbidraget.
    – Men det var ett vallöfte och nu är det infriat, konstaterar Monica Haider (S), riksdagsledamot med ansvar för hästfrågor genom sitt uppdrag i miljö- och jordbruksutskottet.

    Hon tycker att Socialdemokraterna har kommit en bra bit på väg när det gäller att driva hästfrågor.
    – Tidigare har politiken överlag inte riktigt sett potentialen i hästfrågorna, men nu har de kommit i fokus, bland annat genom spelutredningen.

    Monica Haider vill lyfta fram regeringens krisstöd till bönderna som en viktig satsning.
    – Från nästa år innefattar krisstödet även hästar, säger hon.

    Hästar På Grönbete Fj-5215
    ”Från nästa år innefattar krisstödet även hästar” säger Socialdemokraterna. Foto: Fredrik Jonsving

    ”Viktigt på riktigt”

    På den andra planhalvan finns Moderaterna, som vill ha mindre regelkrångel och administration för företagare, samt vill verka för att bygglovsbefria ridhus utanför detaljplanelagt område. Dessutom lyfter Moderaterna arbetet med att ändra konsumentköplagen så att näringsidkare kan sälja hästar till privatpersoner utan att riskera tre års osäkerhet.

    – Hästfrågorna är viktiga på riktigt i vårt parti, och jag ser att det finns en bredare förståelse för hästsektorns problem nu än när jag började driva frågorna för 16 år sedan, säger Cecilia Widegren, moderat riksdagsledamot.

    – Vi vet också att frågorna måste drivas långsiktigt. Vi kan inte bara se till den kommande mandatperioden, fortsätter hon.

    Tufft för hästföretagare

    Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet lyfter problemen med Skatteverket och skattelagstiftningen, som innebär att hästföretagare har svårare att få sin verksamhet godkänd som näringsverksamhet. Både L och KD tar också upp det felaktiga i att hästverksamhet klassas som miljöfarlig verksamhet.

    – Hästnäringen och dess frågor är viktiga för oss, säger riksdagsledamoten Kristina Yngwe (C), som har drivit ett antal hästpolitiska frågor de senaste åren.

    Under det senaste året har Centerpartiet startat ett hästnätverk inom partiet för att knyta ihop kommunala och regionala frågor med riksnivån.

    – Om jag skulle lyfta en fråga vi verkligen vill få igenom, så handlar det om konsumentköplagen, där vi nu har en öppning för att få igenom en ändring på EU-nivå. Sedan vill vi också få igenom att ridhus utanför detaljplanelagt område inte ska kräva bygglov, säger Kristina Yngwe.

    Partiledardebatt Oktober 2014
    I riksdagen fattas många, många viktiga beslut. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

    Envist lobbyarbete väcker politikerna

    Ett gediget påverkansarbete från hästsektorn har lett till att alla partier nu har hästpolitiska mål. – Men vi skulle vilja nå ut till fler politiker, säger Stefan Johanson, vd för HNS.

    Inför valet 2014, liksom 2016 och även i år arrangerade Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) träffar mellan politiker och hästsektorn på flera olika håll i landet.

    – Vi har arbetat metodiskt och förutom politikerträffarna haft regelbundna frukostmöten med riksdagsledamöter. Vi har nu ett 50-tal riksdagsledamöter fördelade över alla partier som är väl insatta i frågorna, säger HNS vd Stefan Johanson.
    – Men många av dessa drivs också av ett eget hästintresse, och vi har problem med att vidga gruppen och nå ut till fler.

    Flera av de politiker Ridsport pratat med poängterar vikten av att hästsektorn har en gemensam agenda och talar med en röst, i stället för att olika delar av hästsektorn ska komma med sina frågor.

    – Det är gott att höra politikerna uttrycka sig så, eftersom vi har lagt oss vinn om att tala om gemensamma frågor.

    Marknadsavgift på listan

    Men frågan som står högst på hans önskelista inför valet har inget parti gått ut och gett några löften om.

    – Marknadsavgift för alla aktörer som arrangerar spel på hästar. Hela infrastrukturen inom trav och galopp är beroende av det svaret, men det har förts in i en utredning som ska vara klar först i oktober 2020. Det är alldeles för lång tid, och jag önskar att frågan om marknadsavgift kunde brytas ut och utredas för sig.

    I väntan på besked om marknadsavgift hänger travets och galoppens finansiering i luften, och därmed också finansieringen av HNS, vilket i hög grad påverkar riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången.

    – Vi får förlita oss på löftet från civilministern Ardalan Shekarabi, om att han inte tänker dagtinga med finansieringen av HNS. Men det är likväl 50 miljoner som ska komma någonstans ifrån.

    Så svarade

    partierna

    Ridsport ställde en och samma fråga till alla partier i riksdagen:
    Vilka konkreta åtgärder 
vill ni genomföra för hästföretagare, ridklubbar respektive enskilda hästägare?

     

    Socialdemokraterna:

    ”Vi har under mandatperioden ökat idrottsstödet med 258 miljoner kronor. Ridning omfattas numera av friskvårdsbidraget. Detta var ett vallöfte 2014 som vi nu infriat.

    Ridningen är en av våra största folkrörelser. Socialdemokraterna verkar kommunalt för att kommunernas engagemang i idrotten sker på ett rättvist och jämställt sätt, både avseende idrottsanläggningar och bidragsgivning.

    Den nya spelregleringen medför stora förändringar, inte minst för ATG. Därför tillsätter regeringen  en utredning som bland annat ska analysera hästnäringens förutsättningar och föreslå en finansieringsmodell för hästnäringen.

    I regeringens proposition för landsbygden är ett av målen är att man ska kunna leva och bo i hela landet. Vi vill se goda förutsättningar för fortsatt tillväxt och sysselsättning i glesbygden – hästnäringen utgör där en viktig del.

    Regeringen följer noga frågan om foderbrist. EU:s utskott för den inre marknaden, har föreslagit att köp av levande djur undantas från direktivet om avtal om försäljning av varor. Den socialdemokratiskt ledda regeringen bedömer att detta kan vara en framkomlig väg för att säkerställa ändamålsenliga regler vid konsumentköp av levande djur i svensk rätt.”

     

    Vänsterpartiet

    ”Vänsterpartiet arbetar dels för att på olika sätt öka skyddet för alla djur inklusive hästar. Vi strävar även efter att öka jämställdheten inom idrotten.

    Ridsporten som till största del utövas av tjejer är jämfört med andra, typiska killidrotter, dåligt subventionerad. Vi anser att kommunerna bör ta ett långt större ansvar för tjejers fritidsverksamhet än i dag. Det ska inte vara så att tjejer eller andra som rider ska behöva byta till en annan fritidsaktivitet eller idrott för att komma i åtnjutande av samhällets stöd.

    Vänsterpartiet värnar en stark ideell sektor och vill att den ska ha bra och förutsägbara villkor. Vi vill inte att ideella föreningar ska jämställas med företag och arbetar därför aktivt för att motverka den utvecklingen. I den kommande utredningen om ATG avser vi även att bevaka hästnäringens och idrottens intressen.”

    Miljöpartiet:

    ”Vi har inga specifika åtgärdsförslag för de grupper som ni nämner, däremot har vi en hel del politik som gäller ridsporten:

    Miljöpartiet har länge drivit frågan att ridning ska ingå i friskvårdsbidraget som arbetsgivare kan erbjuda anställda för att främja hälsa och välbefinnande. Redan 2015 motionerade Miljöpartiet i riksdagen om att utvidga reglerna för friskvårdsbidrag så att även ridning skulle ingå. Ett av skälen till att vi länge drivit denna fråga är att ett utvidgat friskvårdsbidrag gynnar folkhälsan, dessutom är det en jämställdhetsfråga eftersom en majoritet av dem som rider är kvinnor. Till vår stora glädje ingår sedan den 1 januari 2018 ridning  i friskvårdsbidraget.

    På kommunal nivå vill vi att det ska tas ett större ansvar för ridleder och ridanläggningar. Vi ser att det i många kommuner inte tas ett lika stort ansvar för ridanläggningar som för andra idrottsanläggningar. Många ridskolor brottas med dålig ekonomi, som innebär sämre underhåll av anläggningar och låg personaltäthet som innebär att verksamheten ofta måste förlita sig på ideellt arbete. Miljöpartiet anser att kommunerna ska göra en analys utifrån kön innan de fördelar medel till olika idrotter och anläggningar.”

    Moderaterna:

    ”Den som vill ägna sig åt ridsport eller hästnäring ska ha goda villkor – oavsett om det handlar om att driva företag eller utöva en hobby. Därför vill vi sänka skatten för alla som arbetar, så att man får mer pengar kvar i plånboken, samt minska på regelkrångel och administration för företag. Dessutom vill vi verka för att bygglovsbefria ridhus, utanför detaljplanelagt område.

    Vi vill fortsätta satsningen på Idrottslyftet för att fler unga ska nås av idrotten, inklusive ridsporten.

    I riksdagen har Moderaterna drivit på för att levande djur ska undantas från konsumentköplagen – och det är glädjande att regeringen till sist har anslutit sig till vår linje. Nu måste Sverige fortsätta driva på i EU för en förändring. Självklart välkomnar vi moderater också att man kan få friskvårdsbidrag för ridning.”

    Centerpartiet

    ”Vi vill stärka hästföretagande och ridturism, bland annat genom minskat regelkrångel, sänkta avgifter för att anställa, lättare att anställa ungdomar och lättare att få bygglov för stall eller ridhus. Ridsporten är en folksport och ska kunna vara en personalvårdsförmån. Djur och natur är bra för hälsan. Skattepengar ska kunna gå till ett ridhus precis som till en ishall, det är en jämställdhetsfråga.

    Många kvinnor rider på fritiden och ”grön rehabilitering” lockar allt fler kvinnor att driva företag inom hästnäringen. Vi vill stärka kvinnors företagande och att ”grön rehabilitering” med djur erkänns som ett komplement till sjukvård.

    Ridsporten ska vara tillgänglig för alla. Förbättringar krävs för människor med funktionsnedsättning. Det måste bli lättare att åka till och från stallet, med till exempel buss eller på upplyst cykelväg.

    Många hästföretag säljer inte hästar till privatpersoner, eftersom de riskerar höga kostnader. Därför bör levande djur undantas från konsumentköplagen och i stället regleras på ett mer lämpligt sätt.”

    Liberalerna

    ”Hästnäringen utgör det svenska jordbrukets fjärde största inkomstkälla och ingår som en naturlig del i kretsloppet och bidrar till att bevara det svenska odlingslandskapets biologiska mångfald.

    Skattelagstiftningens diskriminering av ridsporten bör upphöra. Hästföretagande bör ses som vilken näringsgren som helst och följa samma regler som andra näringar.

    Undantag för krav på bygglov gäller för ekonomibyggnader för skogs- och jordbruk. Huruvida hästnäringsverksamhet ingår i detta tolkas olika. Bestämmelserna behöver förtydligas. Undantaget för strandskydd bör även inkludera hästverksamhet.

    Hästgödsel innehåller växt-näringsämnen och bör därför återgå till åkermark. Ändra otydlig lagstiftning där hästgödseln klassas som miljöfarligt avfall om en tredje part är inblandad, till exempel en transportör mellan hästgård och lantbruk.

    Hästen räknas som ett fordon, samtidigt som det är ett flyktdjur. Bristen på säkra hästvägar ökar risken för olyckor. Det är viktigt att hästrelaterad verksamhet ingår
    i samhällsplanering.”

    Kristdemokraterna:

    ”Hästnäringen ska inte underskattas och är såväl mångfacetterad som en betydelsefull näring. Det handlar om arbetstillfällen, folkhälsa, en meningsfull fritid och landsbygdsutveckling. Trots detta har hästnäringen inte fått det erkännande och den status som den förtjänar. Vi menar exempelvis att klassificeringen som miljöfarlig verksamhet är felaktig och skapar en känsla av misstrohet. Även Skatteverkets klassificering som hobbyverksamhet är innebär problem för många näringsidkare.

    Företag inom hästnäringen skapar förutsättningar för att människor ska kunna bo och försörja sig också utanför storstäderna. Kristdemokraterna vill sänka arbetsgivaravgifterna och slopa eller kraftigt reducera sjuklöneansvaret för småföretagen. Vi vill också minska regelbördan samt se över 3:12-reglerna i syfte att täppa till orimliga skattefördelar.

    Kristdemokraterna menar också att det finns anledning att se över strandskyddet som stoppar företagare med hästverksamhet att kunna beta sina marker. Det bör även vara lättare att få bygglov för stall eller ridhus enligt Plan- och bygglagen (PBL).

    Avslutningsvis är det viktigt att säkerställa att antalet utbildningsplatser motsvarar efterfrågan. Det handlar om alltifrån universitets-utbildningar till utbyggd yrkesvux.”

    Sverigedemokraterna:

    ”Sommarens torka har medfört stora problem för många branscher, inte minst för hästnäringen. Tillgång av grovfoder, basen i hästens foderstat, har mer än halverats. Vi ser tyvärr en ojämn kris-beredskap mellan landets kommuner – här vill vi stärka och rikta tydliga direktiv på handlingsplan. Vi vill se en starkare nationell organiserad beredskap. EU är en överstatlig organisation; Sverigedemokraterna anser att beslut när vall ska slås ska tas på lokal nivå här i Sverige där djurägare och bönder bor och verkar, inte i Bryssel.

    Vi vill se att det införs en djurskyddspolis på nationell nivå. Konsumentköplagens (1990:932) nuvarande utformning kan innebära problem för näringsidkare vid handel med levande djur. Vi vill se en översyn av lagen.

    Sverigedemokraterna värnar idrottande och utövande av friskvård i samhället för funktionsnedsatta.
    Trafikverket och kommunerna bör fortsatt arbeta med utveckling av ridvägar och ridleder, till nytta för turism och friluftsliv samt för att minska olyckor, konflikter och markslitage.
    Vi vill slopa löneavgiften för företag med upp till tre anställda.”

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden