Sverige
22 februari 2022 20:51
Ridsportplus

Våldtäktsanklagelserna mot elitryttaren och tränaren prövas igen

VåldtäktsanklagadElitryttaren och tränaren åtalades för tre fall av våldtäkt, varav två mot barn, i somras. I augusti friades han men nu prövas anklagelserna återigen i hovrätten. Under tisdagen inleddes huvudförhandlingen. Åklagaren Helena Lundgren tror starkt på sin sak – se vad hon säger här.

Våldtäktsanklagelserna mot elitryttaren och tränaren prövas igen
Elitryttaren och tränaren utnyttjade att flickan och den unga kvinnan var i beroendeställning. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Elitryttaren och tränaren häktades i maj förra året och i juli väcktes åtal gällande tre fall av våldtäkt. Det första fallet handlar om en våldtäkt som ska ha skett 2014, då den misstänkte ska ha hållit fast den målsägande och våldtagit henne. Åtalet gällde även två fall av våldtäkt mot barn och den utsatta var vid tillfället, år 2008, 13 eller 14 år. Bägge målsägande var i en beroendeställning till den misstänkte.

    Elitryttaren beskrivs i polisutredningen som närgången, han har tagit tjejer på rumpan och skämtat om sex. Samtidigt beskrivs han som populär och som en man med makt i stallet. ”Manliga ryttare är som rockstjärnor”, står det att läsa i förundersökningen.

    Att få arbeta för elitryttaren och rida fina hästar beskrivs till en början som en dröm. Flera vittnar i förundersökningen om att de sett honom som en idol och att de blivit manipulerade. Sammantaget har detta enligt åklagaren försatt de unga tjejerna i en beroendeställning till elitryttaren och tränaren, som han sedan utnyttjat.

    Ingen utsatt situation

    Den misstänkte mannen har i stort bekräftat att de sexuella handlingarna har gått till så som de båda målsägande har beskrivit, men förnekar att det ska ha skett under tvång. Han har också bestridit att flickan i de två fallen gällande våldtäkt mot barn ska ha varit under 15 år. Här ska flickan dessutom ha blivit utnyttjad när hon sökt stöd och tröst hos elitryttaren, för att hon känt sig ledsen och otillräcklig.

    Ett flertal vittnen hördes under rättegången och bevisning lades fram för att stärka påståendet om att de två fallen av våldtäkt mot barn ägde rum 2008, då flickan var under 15 år. Åklagaren yrkade att elitryttaren och tränaren skulle dömas till fängelse.

    I början av augusti meddelade tingsrätten sin dom och elitryttaren friades från samtliga anklagelser.

    Tingsrätten skriver i domslutet att bägge målsägande bedöms som trovärdiga, men att den beroendeställning som lagts fram i målet inte är att jämställa med att befinna sig i en särskilt utsatt situation enligt lagens mening.

    Tingsrätten gör även bedömningen att den misstänkte inte utövat fysiskt tvång i en sådan omfattning att det kan anses vara fråga om våldtäkt. Det har inte kunnat beläggas att det fysiska tvånget var sådant att det inte gick att värja sig eller komma undan, menar tingsrätten. Tingsrätten finner heller inte tillräckligt stöd för att de två fallen av våldtäkt mot barn ska ha ägt rum 2008.

    Tingsrätten var inte enig i domslutet. En av nämndemännen ansåg att den åtalade borde fällas för våldtäkt mot barn i ett fall. Han grundade detta på trovärdiga uppgifter från både offer och ett av vittnena, liksom på det faktum att den åtalade visste att flickan fyllde 15 år först sommaren 2009, och att han därmed begick brottet med uppsåt.

    Fråga om bevisvärdering

    Efter den friande domen överklagades målet till hovrätten och under tisdagen inleddes huvudförhandlingen i Svea hovrätt. Hovrätten har nu fått målet presenterat för sig och de bägge sidorna har gått igenom sina respektive inställningar.
    – Vi har satt ramarna för hovrättens process som blir en överprövning av tingsrättens dom. Det finns ingen ny bevisning utan det är en fråga om bevisvärdering, säger kammaråklagare Helena Lundgren till Ridsport.

    – Gällande den yngre målsäganden handlar det om tidpunkten för gärningarna, där vi är oense om hon hade fyllt 15 eller inte.

    – I den andra delen är det mer en juridisk bedömning om det förekommit sådant våld och varit en sådan särskilt utsatt situation att det kan betraktas som våldtäkt. Försvaret har inte gjort några invändningar gällande om de sexuella aktiviteterna skulle ha ägt rum eller inte, och därför är det ganska rena frågor för hovrätten att ta ställning till, förklarar Helena Lundgren, som fortsatt yrkar på fängelse.

    – Som jag ser det finns det inget annat alternativ om han döms för de här gärningarna.

    Tingsrätten ifrågasatte inte trovärdigheten hos den yngre målsäganden, men däremot tillförlitligheten i minnesbilderna.
    – Hon kallades in som vittne på grund av att en annan kvinna anmält brott. Vid den tidpunkten hade hon inga tankar på att själv dra det här till en rättssak. Att hon då först inte är helt klockren gällande tidpunkten kring den första händelsen är inte så konstigt. Efter hand benar hon ju ut det här för sig själv och blir väldigt säker på sin sak.

    – Det är heller inte bara hämtat från hennes eget huvud, utan det är också saker som vi sedan har kunnat kontrollera att de stämmer genom annan bevisning och utifrån vad andra personer har berättat. Sammantaget är det många konkreta faktorer som gör att jag har stor tilltro den slutliga uppfattningen om när gärningarna ägde rum.

    Beroendeställningen behöver prövas

    Vid sidan av detta är alltså omfattningen av fysiskt tvång respektive om beroendeställningen kan jämställas med att vara i en särskilt utsatt situation målets springande punkter.
    – Det är en väldigt intressant fråga eftersom det inte finns någon praxis på området. Den praxis som finns handlar främst om att offren har varit väldigt berusade eller sovit. Här får vi se om omständigheterna räcker till, säger Helena Lundgren.

    – Det handlar mycket om att man ska kunna sätta sig in i vad det är som kan göra att man befinner sig i en särskilt utsatt situation. Går man igenom bevisningen är det inget snack om att de här tjejerna befann sig i en särskilt utsatt situation. Det finns så många aspekter som sammanvägt landar i den slutsatsen, men det är upp till hovrätten att bedöma.

    Som försvårande omständighet nämner Helena Lundgren det faktum att den yngre målsägande också var särskilt utsatt i och med det sinnestillstånd hon befann sig i när hon sökte stöd hos den misstänkte.
    – De här unga människorna har lagt hela sina liv i den här mannens händer. Det är enda vägen framåt för att förverkliga sin dröm och det innebär en enorm utsatthet, om det missbrukas.

    – I förarbetet till lagstiftningen skriver man att en särskilt utsatt situation hindrar personen från att göra ett fritt val.

    Frågan om våld

    Helena Lundgren förväntar sig också en överprövning gällande det fysiska tvång som tingsrätten saknar som stöd för en fällande dom.
    – Även om det inte är ett kraftigt betvingande våld, är det ändå ett visst våld bara i hur han hanterar henne. Det är också en fråga om vad hon kunde göra och vad som är rimligt i det läget.

    – Det ska som sagt bli intressant att se vad domstolen kommer fram till, säger Helena Lundgren.

    På fredag återsamlas rätten för slutpläderingar och därefter väntas domen efter två veckor.

    Om elitryttaren och tränaren fälls riskerar han att dömas till mellan två och sex års fängelse.

    Ridsport har även sökt den misstänktes försvarare.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden