Hästägartips
19 juli 2021 12:15
Ridsportplus

”Valet av strömedel är viktigare än vallfodret”

TorvströBättre luft i stallet och överlägset bäst uppsugningsförmåga. Varför används inte mer torvströ i häststallar? Den frågan ställer sig Michael Ventorp. Vi talar om torvströ med agronomen på Hushållningssällskapet i Skåne.

”Valet av strömedel är viktigare än vallfodret”
Amilia Johansson är en hästägare som gärna använder torvströ i sina boxar Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Agronom Michael Ventorp, Hushållningssällskapet Skåne, vill få oss att tänka till inför val av strömedel och berättar varför han är förtjust i torvströ.

    Varför väljer du torvströ?
    – Torvströ har många fördelar. Tack vare sitt låga pH bidrar det till att det inte bildas lika mycket ammoniak och det suger även upp urin väldigt bra, betydligt bättre än andra strömedel.
    – Både människor och hästar mår bäst av god luftkvalitet och där ska man komma ihåg att valet av strömedel är viktigare än vallfodret. Hästarna trampar runt ströet på flera kvadratmeter och då frigörs mycket mer partiklar än från den lilla yta där vallfodret ligger.
    – I andra änden, när hästgödseln ska tillbaka i kretsloppet, minskar torvgödsel kväveförlusterna från lantbruket. De flesta lantbrukare är glada över hästgödsel med torv, det innehåller en till tre kilo mer kväve per kubikmeter än hästgödsel med annat strö, vilket gör att mikroorganismerna kan bryta ner gödseln snabbt. Gödsel med torvströ och en mindre andel halm kan spridas direkt, den behöver inte lagras, vilket också är positivt.

    Fakta

    Michael Ventorp

    Michael Ventorp är agronom och byggrådgivare med inriktning häst vid Hushållningssällskapet Skåne. Han håller kurser i stallbygge och medarbetar i SvRF:s guide Hästanläggningar – en guide. Har tillsammans med Per Michanek skrivit Att bygga häststall – en idéhandbok.

    Har torvströ ännu fler fördelar?
    – Ja, faktiskt. Hästarna får mindre hosta och hovproblem jämfört med om de står på annat strö. Mindre hosta kan ha ett samband med att det blir mindre ammoniak i stalluften. Färre hovproblem beror förmodligen på torvens låga pH som innebär att bakterier inte växer till lika bra.
    – Idealbädden för mig består av ett bottenlager med torv och halm ovanpå som sysselsättning.

    Finns det några nackdelar med torvströ, till exempel för klimat och miljö?
    – Många pekar på att torv är en ändlig resurs, men det svenska torvbruket räknas som hållbart eftersom torv endast skördas på redan dikad torvmark. Klimatmässigt är det positivt med torv, för det finns krav på efterbehandling på avslutade torvtäkter, så utsläppen av växthusgaser stoppas från de redan dikade torvmarkerna. Det är faktiskt värre att använda torv som bränsle, då frigörs all koldioxid.
    – I övrigt är det enda negativa jag kan komma på, att hästar som är känsliga för strålröta kan få inpackningar av torv i strålen. Men lägger hästägaren tjärdrev där, kan detta undvikas.

    Många uppfattar torvströ som dammigt och mörkt, vad säger du till dem?
    – Om man har systemet med ett lager halm på toppen blir det ljust i boxen även med torvbädd och jag uppfattar att det dammar mindre; det lägger sig inte speciellt mycket mörkt torvdamm på inredning och plana ytor.
    – Dammpartiklarna från torv är huvudsakligen inte respirabla, det vill säga de flesta är så stora att de inte når ner till de känsligaste områdena i lungorna.

    Vad ska man tänka på vid val av torvströ?
    – Först och främst ska man använda torv avsedd för strö, inte bränntorv. Sedan får man pröva sig fram, i bästa fall finns en märkning av humifieringsgraden, annars får man köpa en första säck och undersöka kvaliteten. Själv håller jag mig till ett och samma varumärke, sedan jag hittat ett som är tillräckligt fibrigt och ”grovkornigt”.

    Fakta

    Det här är torv

    Torv är en organisk jordart som bildas av ofullständig nedbrytning av vitmossor i fuktiga och syrefattiga miljöer, vilket innebär stor inlagring av kol.

    Torvmarkerna utgör 15 procent av den svenska landarealen, vilket gör Sverige till ett av världens mest torvtäta länder.

    Torvtäkt regleras noga i bland annat miljöbalken. Efter utdikning kommer torven i kontakt med syre och börjar brytas ner, då sker förhöjda utsläpp av växthusgaser. Därför finns krav på efterbehandling. Några exempel på sådan är våtmark, skog, fågelholmar, fiskodling, golfbana och solcellsparker.

    Visste du att…

    • …torvströ kan suga upp och behålla vätska upp till 12 gånger sin egen vikt.
    • …torvströ binder cirka fyra gånger mer ammoniak än halm.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden