Krönika
26 maj 2022 06:20

Valet ska ligga på den enskilda individen

AvelskrönikaSka det gå att lösa licens för avkommor till klonade djur? Den frågan är uppe nu när nya TR är på tal. Ridsports avelskrönikör anser att valet ska ligga på den enskilda individen. "Om man väljer att använda en klonad hingst eller att göra ET eller ICSI på sitt sto ska man ha möjlighet att erhålla tävlingslicens för avkomman i Sverige, om detta är vad man önskar", säger Lena.

Valet ska ligga på den enskilda individen
Ridsports avelskrönikör och bloggare Lena Nyström. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Nya TR är på tal och där är frågan uppe om man ska få lösa licens för avkommor till klonade djur. Förslaget är att det inte ska vara möjligt, men det fanns möjlighet att yttra sig i frågan till den 29 april.

Jag är absolut emot kloning av hingstar, medan jag kan se en viss poäng i att klona framgångsrika valacker för att få tillgång till arvsmassan. Det är en kostsam och svår process, full av misslyckanden, men i bland går det vägen och klonen överlever och kan förhoppningsvis användas som avelsdjur.

Jag kan se en viss poäng i att klona framgångsrika valacker.

Det forskas mycket på sundhet och överlevnad hos kloner, hittills är det bara fyra djurslag som uppnått förväntad livslängd i förhållande till icke-klonade djur – häst är inte med på den listan. Jag skulle kunna tänka mig att för just den typen av forskning kanske inte häst är det vanligaste försöksdjuret, rätta mig gärna om jag har fel.

Inom SWB var frågan uppe för ett antal år sedan. De bestämde att inte tillåta registrering av kloner, av diverse olika skäl. Däremot är avkommor till kloner registreringsbara, eftersom de är ett resultat av avel och inte kopiering. I mina ögon ett bra beslut.

Inom FEI får man tävla såväl med kloner som avkommor till kloner. I Sverige har vi alltid gått vår egen väg beträffande det starka djurskyddet, vilket jag anser är absolut rätt väg att gå i de flesta fall. Än så länge vet sannolikt forskarna en massa om de klonade individernas hälsotillstånd som kanske inte är så positivt, men hur är det med avkommorna till dessa?

Jag ska villigt erkänna att jag inte lusläser vetenskapliga artiklar i ämnet, men är det verkligen så att de klonade individerna ger avkommor med fler problem än normalpopulationen? Hur är det med de embryotransfererade fölens hälsa, hur står de sig i förhållande till de som tillkommit på mer naturlig väg? Vad kommer att visa sig inom ett tiotal år, nu när ICSI är mer regel än undantag på de berömda hingstarna som det finns ett fåtal frysdoser kvar från? Ska vi förvägra dem tävlingslicens också i framtiden, sannolikt som enda land i världen?

Hur är det med de embryotransfererade fölens hälsa, hur står de sig i förhållande till de som tillkommit på mer naturlig väg?

Jag anser att valet ska ligga på den enskilda individen. Forskningsresultat och risker ska offentliggöras, men om man väljer att använda en klonad hingst eller att göra ET eller ICSI på sitt sto ska man ha möjlighet att erhålla tävlingslicens för avkomman i Sverige, om detta är vad man önskar.

Tummenupp
Applåd

Delad glädje
Jag applåderar entreprenörsanda och förmåga att glädjas över andras framgångar.

 

Tummenned
Känga

Trafikanter
Skickar en känga till alla trafikanter som inte saktar ner när det är djur på vägen.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden