Avelsnyheter
7 oktober 2023 18:01
Ridsportplus

Välfyllt när världsettan testred – Quinoa SA bäst i test

TestridningDet var närapå fullt på Flyinge för första gången under SWB Equestrian Weeks. Skälet var enkelt: Henrik von Eckermann "was in da house" och testred elva 5-åriga finalister.

Välfyllt när världsettan testred – Quinoa SA bäst i test
Quinoa SA vinner Breeders för 5-åringar efter lördagskvällens testridning med Henrik von Eckermann. Här med ryttare Nicole Holmén i sadeln och uppfödare och ägare Camilla Axelsson på Stall Axelsson AB. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det blir ett sto som toppar bland de 5-åriga Breedersfinalisterna efter att världsettan Henrik von Eckermann har sagt sitt. Med 34 poäng segrar Quinoa SA (SWB sto född år 2018 e. Bravour u. Queen Lady e. Quaid I  uppf Stall Axelsson AB äg Stall Axelsson AB) som ridits Nicole Holmén.

    Artikeln uppdaterades under testridningens gång och skrevs med den senaste hästen i arenan överst.

    Spara det bästa till sist – Quinoa SA

    Nicole Holmén har förmodligen haft flest hästar till start under hoppveckan. Hennes näst sista finalist för dagen var Quinoa SA  (SWB sto född år 2018  br e. Bravour u. Queen Lady e. Quaid I  uppf Stall Axelsson AB äg Stall Axelsson AB).
    – Jag hade en känsla att hon inte var med och lade därför en volt. För min känsla är bettet för skarpt och med ett annat bett då tror jag att jag fått en mjukare känsla. Nu vill hon krypa lite bakom och jag får rida med fingerspetsarna bara för att inte bli för vass.
    – Det är bra att hon är vaksam, försiktig i kombinationen. Har de inte den skärpan som unga blir det problem senare så det är en positiv egenskap.
    – Ridbarhet, väldigt arbetsvillig, 7,8. Har ett väldigt avstamp i hoppningen, trycker av jättefint och jag tror den har kapacitet, 8,5 poäng, avslutade HvE.

    Quinoa Sa
    Quinoa SA med bästa kapaciteten bland Breeders Trophy hästarna

    Breeders Trophy-vinnaren No Doubt under lupp

    Förra året segrade No Doubt (34)  (SWB sto född år 2018  svbr e. Ike u. Linnea (34) (SWB) e. Cardento  uppf Emelie Andersson och Olivia Lindberg äg Farman Zetterman AB) , då riden av Viktor Edvinsson, nu riden av Sofia Farman Zetterman i Breeders Trophy.
    HvE känner direkt av att stoet blir lite misstänksam och ger henne därför någon minut att slappna av. Efter bara få varv har hon slappnat av och jobbar fint på under honom med kvicka språng.
    – Hon är försiktig och vill göra rätt, hon är jättefin att sitta på, hon inbjuder till att göra rätt. Jag låg dåligt på räcket men hästen hoppade super ändå.
    – Alla vill korta tyglarna men tänk på att jag har väldigt långa armar så det ser alltid ut som om jag rider med väldigt korta tyglar, sa HvE.
    – Bäst ridbarhet idag hittills med 8,6, det syntes nog eller hur?
    – Utvecklingspotentialen är en svår nöt att knäcka, den får 8,2 den är väldigt spänstig, mitt enda tvivel är kapaciteten i kombinationen därav ”bara” 8,2, konstaterade HvE.
    Totalt 33,6 poäng.

    No Doubt
    Stoet No Doubt kände av Henrik innan start men slappnade av fint.
    No Doubt
    No Doubt och Henrik von Eckermann trivdes Foto: Kim C Lundin

    En kraftig kille

    Valacken Incomparable Calido M  (SWB valack född år 2018  br e. Calido’s Son u. Arabella 557 e. Argentinus  uppf Måsel AB äg Måsel AB) riden av Nathalie Adelborg är en stor rejäl häst. HvE har på många av hästarna sadlat om och rättat till sadlarna, på Incomparable Calido M var det lite mer rörligt vid uppsittningen.
    – Han är lite tittig och osäker så jag försöker ge honom med stöd och support så sitter jag ner i anridningen, jag kan säkert lätta i sadeln mot slutet, sa HvE.
    Nathalie Adelborg berättade att HvE har tävlat valackens mamma Arabella.
    – Jag ska hem och korta mina tyglar ser jag, sa Nathalie.
    – Lite spänd för dagen och släpper inte igenom helt i sprången. Men jag får känslan att han vill hoppa och det är bra men idag får han 7,5 på båda betygen, sa HvE.
    Totalt 31,5 poäng.

    Incomparable Calido M
    Incomparable Calido M med sin ryttare, HvE och Jens
    Incomparable Calido M
    Incomparable Calido M

    Vinnare av SWB Stallion Trophy – Caribbean Blue 1427

    En enda godkänd hingst är med till finalen och det är Caribbean Blue 1427 (HANN hingst född år 2018  br e. Chacoon Blue u. Carissima B e. Calido I  uppf Sarah och Jan Glaubitt äg Stall Niklas Arvidsson AB) riden av Niklas Arvidsson. Hingsten har hittills haft många framgångar i sporten i sitt unga liv och borde rent teoretiskt i typ kunna passa HvE, stor, kvick och med mängder med scope. Som enda hingst tar han hem titeln som vinnare av SWB Stalllion Trophy.

    – Han är väldigt snabb i avsprånget så jag jobbar mest med att lugna ner honom inför hindren. Han är lite åt det framåt hållet, jag tycker om det, de flesta lugnar ner sig med tid. Det är mycket svårare att få en häst att få det där sista ”Go:et” om de inte har det själva.
    – Han kommer att hoppa ännu bättre när han till och med är lite matt. Den här kommer att ha det där extra när det blir långa meeting, det är sådana hästar som vinner mästerskap.
    – Jag hade velat få honom lugnare men en fantastiskt ridbarhet och ett härligt tryck i språnget så han får 8,5 och 8,5, en härlig häst, sa HvE.
    Totalt 33,6 poäng

    Caribbean Blue 1427
    Caribbean Blue 1427 med otroligt scope över oxern

    Dags för Thunder

    Det såg ut som om HBJ Viva la Thunder  (SWB valack född år 2018  fx e. Crusader Ice (SWB) u. Viva la Vida (SWB) e. Verdi  uppf Alexandra och Pia Prahl äg Johlin LoS i Gölsebo AB Carina Manestam Anna Bjö) riden av Sandra Skytt var en häst i HvEs smak. Genast blev testridningen oerhört fokuserad, Thunder frustade och HvE bara red, som uppslukad av det han kände i hästen. HBJ Viva La Thunder köptes på elitfölauktionen i Flyinge för fyra år sedan.
    – Mycket unghäst att rida på men det är väldigt positivt att den trycker av så bra från marken när den väl kommer till språnget. Valpig i kroppen men rätt attityd, sa HvE.

    – Ridbarhet för dagen är lite si och så, han är lite valpig och svajjig så det blir 7,7 men hoppningen är verkligt bra, han hoppar med manke och kroppen så han ska ha 8,5 för det, sa HvE.
    Totalt 33,7 poäng

    Hbj Viva La Thunder
    HBJ Viva La Thunder fick 8,5 för utvecklingsbarheten

    Inte det minsta seg som kola

    Hoppdomaren och ordföranden i den regionala föreningen SWB Malmöhus – Niclas Swerre – har flera uppfödningar med. En av dem är Fudge  (SWB valack född år 2018  fx e. Bravour u. M&M (SWB) e. Non Stop R  uppf Niclas Swerre äg Niclas Swerre) riden av Stephanie Holmén. Fudge är en av många Bravour-avkommor på årets upplaga av Breeders Trophy klasser. Till skillnad från årets färg skimmel – är han fux som guldgul kola, kanske har han fått sitt namn av det.
    HvE valde att inte säga så mycket utan hoppade mest här.
    – Jag försöker göra det lätt för hästen men också att göra likadant för att se hur hästen reagerar. Han rättade sig jättefint, började använda ryggen mer och den reaktionen är viktig för framtiden, den reaktionen behövs när hindren blir större, sa HvE.
    Stephanie Holmén: ”Kan du stanna en vecka?”
    – Det ger oerhört mycket att få se sin häst riden av dig, sa hon mer allvarsamt.

    – Ridbarhet, lite outvecklad och svag men en stor häst, den får på båda betygen 7,8 för dagen, sa HvE.
    Totalt 32,3 poäng.

    Fudge
    Fudge i fin stil
    Fudge
    ”Han reagerar rätt”, sa HvE.

    Dags för Ice Tea

    Mikaela Gustaphson fick mycket beröm för sin hingsthantering under bruksprovet. Nu var hon i final med fuxen Ice Tea  (SWB hingst född år 2018  fx e. Crusader Ice (SWB) u. Darjeeling e. Acadius  uppf /äg Sofia Åkerlund).

    – Jag tycker det är viktigt att rida hästarna uppe och ute i formen, de ska ta vikt på bakbenen. Om de går korta i halsen kan de inte hoppa på bästa sätt, kommenterade HvE.
    – Jag bekymrar mig inte för att de river någon gång, det viktiga är reaktionen efteråt. Hur tar de sig an hindret nästa gång och vad som blir slutresultatet.
    Med unga hästar och äldre lägger jag ofta in en paus. De kanske har haft något nerslag, då låter jag alltid hästen skritta lite för att bearbeta det. Jag kommer inte att fortsätta hoppa för han känns lite matt, det är unga hästar och de har haft en lång vecka, förklarar HvE
    – För dagen är ridbarheten bra, trevlig att rida på och får 7,5 men framtidsutsikterna måste jag dra ner till 7,0 utifrån hur han känns idag, sa HvE.
    Totalt 30,5 poäng.

    Ice Tea
    Ice Tea var i det rättuppstående men Henrik hade förståelse för den unga hästens dagsform.

    Ett helt egenproducerad häst

    Skimmeln Pindoz  (SWB valack född år 2018  br e. Crusader Ice (SWB) u. Piritza (SWB) e. Careful  är både uppfödd och ägd av sin ryttare Malin Nilsson från Jursta Gård. Förra veckan var systern Anna här med dressyrhästar, också de familjeuppfödningar.
    – Han har stor kapacitet men jag skulle vilja känna mer tryck i avstampet. Jag känner att den enkelt hade kunnat hoppa lite högre men Jens påminde mig om att de bara är 5 år. Han ger en bra känsla, konstaterade Henrik.
    – Ridbarheten har jag lite lägre för den saknar lite elasticitet i galoppen, 7,3. Jag tycker det är viktigt för framtiden, idag saknas det lite. Utvecklingsbarhet blir 7,8, den hoppar inte riktigt genom ryggen så därför blir det under 8, förklarade Henrik.
    – Jag tycker sista rundan var riktigt positiv, den var lite i och sedan gjorde den en jättefin sista hoppning med mig, det är mycket positivt.
    Totalt 31,4 poäng

    Pindoz
    Malin Nilssons Pindoz var lite i men bättrade på sig rejält.

    Ett skimmelsto

    En stor dam är Sweet Niki  (SWB sto född år 2018  skm e. Crusader Ice (SWB) u. La Dolce Paradise (SWB) e. Armani Code  uppf Maria Aarflot Lundgren äg Maria Aarflot Lundgren) riden av Björn Svensson.
    – Jag måste släppa ut fjädern och när jag kommer till hindret behöver jag komprimera henne.
    Stoet river två gånger och HvE försöker hjälpa till genom att lägga en markbom.
    — Hon vill så gärna göra rätt men vet inte riktigt hur hon ska bete sig. Nu fick jag en reaktion och det är bra, det viktigaste är att de vill lära sig, det är en oerhört väsentlig egenskap. Jag tycker det är så kul när du känner skillnaden, att de vill göra rätt. Hon har definitivt det och det är bland det roligaste jag vet, att hitta samspelet med dem, förklarar HvE.
    Sweet Nikis ryttare Björn Svensson: ”Det är fantastiskt att se och höra Henrik på min fina häst!”
    – Ridbarhet idag är lite svajjig, hon behöver bli starkare, 7,8, utvecklingsbarheten är riktigt bra så hon får 8,3, sa HvE.
    Totalt 31,9 poäng

    Sweet Niki
    Sweet Niki ville förstå vad Henrik von Eckermann begärde Foto: Kim C Lundin
    Sweet Niki
    Sweet Niki hade fin utvecklingsbarhet Foto: Kim C Lundin

    Nästa diamant i ringen

    Nästa häst att bli riden av världsettan var Diamond Heart SN  (SWB valack född år 2018  br e. Diamant de Semilly (SF) u. Fredrika SN e. Clarimo  uppf Birgitta Jonasson / Stora Nääs Stuteri äg Springfield Show AB ES konsult i Broby AB) riden av Sandra Liljegren. HvE fick länga lädren i två omgångar för att komma rätt i sadeln.

    – Den här är väldigt försiktig, jag rider för att ge den lite plats att komma till hindret. Försiktighet är en egenskap han har gemensam med King Edward sa HvE som replik till Sandra Liljegren.
    På en fråga från Jens om hur det såg ut sa hon: Jag tycker det ser ut som King Edward 2.0. Publiken jublade naturligtvis.

    – Bra ridbarhet och fin arbetsvilja, 8,0, utvecklingsbarheten är bra men jag önskar lite mer elasticitet i kombinationen men den får ändå 7,9, kommenterade HvE.
    Totalt 31,7 poäng för Diamond Spring SN.

    Diamond Heart Spring Sn
    Diamond Heart Spring Sn med Henrik von Eckermann inför fulla läktare.

    Först ut Zinova Hästak

    – Känslan när jag rider blir bättre och bättre, sa HvE efter att ha tagit ett antal språng på första hästen ut – stoet Zinova Hästak.
    – En positiv häst, vill lära, vill få information, söker information från mig. Det är en positiv egenskap hos en häst.

    Zinova Hästak  (SWB sto född år 2017  mbr e. Casanova Hästak u. Sagans Hera (SWB) e. Dirco Hästak (SWB)  uppf Hästak AB äg Hästak AB) riden av Robin Carey fick poängen 8,0 för ridbarhet och 7,5 för framtidspotential och kapacitet, totalt 31,6 poäng..

    Zinova
    Stoet Zinova Hästak var först ut med världsettan

    Uppstart

    Det tajta schemat som lagts av arrangören av SWB Equestrian Weeks sprack som befarat och clinicen kom igång något senare då över 50 4-åringar ridits i sin final. Henrik von Eckermann, kallad HvE i denna text, och banbyggaren Peter Lundström konfererade innan start om lämplig hinderuppställning och manegen krattades för testridningen. Jens Fredricson och en assistent höll i mellansnack och agerade moderator.

    Jens F
    Jens Fredricson med assistent
    Hve_test
    Många har lockats till Flyinges stora ridhus för att se och lära av HEnrik von Eckermann.
    No Doubt
    ”Så här långa armar har jag”, förklarade HvE

    Resultat i klassen

    Start- och resultatlistor
    Clipmyhorse.tv sänder live
    Allt om SWB Equestrian Weeks

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt från Breeders hoppvecka (18)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym