ForskningSår i munnen av bettanvändning hos tävlingshästar är vanligare än man kanske tror. Det visar en finsk studie av fälttävlanshästar på tävling, där över hälften av hästarna hade färska skador i munnen. Något som ryttarna ofta inte är medvetna om.
Vanligt med bettrelaterade skador på tävlingshästar
I en färsk studie som nyligen publicerades i Frontiers in Vet Science hittade finska forskare bettrelaterade skador hos över hälften av hästarna i samband med munkontroller vid nationella och internationella tävlingar i fälttävlan. Ryttarna anmälde själva sina hästar för kontroll av munnen, och många blev förvånade över att hästarna hade skador som resultat av bettet.
– Om ryttarna själva kontrollerade hästens mun för att se eventuella sårskador skulle hästarnas välfärd avsevärt förbättras, säger Kati Tuomola, som forskar i djurvälfärd vid Helsingfors universitet och som ligger bakom studien.
– Genom att låta hästen vila från bettet och ge den tid att läka, och vara uppmärksam på hur bettet används kan man undvika kroniska skador och skydda hästen från smärta, fortsätter Tuomola.
För två år sedan gjorde hon en studie av bettrelaterade skador hos finska travhästar. Här visade det sig att 84 procent av hästarna hade sår i munnen efter ett lopp. Även om motsvarande siffra hos fälttävlanshästarna ”bara” var 52 procent, finns det fortfarande mycket att göra, menar Tuomola.
– Bettrelaterade skador gör definitivt ont, det råder det ingen tvekan om, säger hon.
– Hur ont det gör är svårt att utvärdera men hästens mun är väldigt känslig.
Hittade färska skador
I fälttävlansstudien undersökte Tuomola och hennes medhjälpare munnen på 208 hästar och ponnyer på sju fälttävlanstävlingar i Finland. Med hjälp av handskar och pannlampa hittade de färska skador av varierande grad i munnen på 109 hästar, det vill säga 52 procent.
Precis som i travstudien var problemet större bland ston. Huruvida det handlar om skillnader i tyglarnas anspänning, om stona rids annorlunda eller är känsligare finns det dock inga svar på.
– Oavsett orsaken är det bra att vara medveten om den högre risken för ston när vi arbetar med dem, säger Tuomola.
Tjockare och smalare bett ökade risken för skador i allmänhet, medan skador på hästens laner också var vanligare med oledade bett. Däremot såg man ingen koppling till vilken typ av nosgrimma som användes.
Sex gånger vanligare än man trott
Den nya studien visar att det är sex gånger vanligare med bettrelaterade skador än det som tidigare visats i en dansk studie. I den senare tilläts forskarna dock inte att titta inuti munnen på fälttävlanshästarna, utan fick nöja sig med det som syntes på utsidan.
Nästan alla ryttare i den finska studien ville att Tumola och hennes team skulle visa dem skadorna de hittade.
– De ville själva se hur det såg ut, säger Tuomola.
– Många av ryttarna blev förvånade och en del blev ledsna.
Slutsatsen av studien är att det inte räcker att titta på utsidan av hästens mun för att upptäcka bettrelaterade skador.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på