Sport
25 februari 2015 19:26

”Var noga med detaljerna”

Att hästarna svarar snabbt på hjälperna och att ryttaren ska vara noggrann med sin position var bara några saker som tränaren Pether Markne lyfte fram under onsdagens clinic med bland annat Nellie Berntsson.

”Var noga med detaljerna”
Nellie Berntsson och hennes hemmatränare Malin Trollnäs Turesson red clinicen för Pether Markne i Scandinavium. Roland Thunholm

Under clinicen fick publiken se systrarna Nellie och Smilla Berntsson, Lysekil, och deras hemmatränare Malin Trollnäs Turesson träna för Pether Markne. Markne betonade flera gånger vikten av att hästen lyssnar snabbt på hjälperna.
– Man brukar prata om en tre sekunders-gräns. Har hästen inte svarat inom tre sekunder är hjälpen borta. Då får man försöka igen. Men det hjälper inte att dra mer eller klämma mer med skänkeln. Lyssnar inte hästen så lyssnar den inte, sa Pether Markne. 
– Vi måste lära dem att lyssna på våra hjälper. Det ska vara enkelt att rida, man ska inte behöva rida på styrka. 

Nellie Berntsson fick bland annat upprepade instruktioner att lätta lite på handen på sin heta häst.
– Det gör ingenting om han försvinner i väg för dig. Det är bara att ta tillbaka honom och försöka igen, sa Markne och fortsatte med att ge en liknelse:
– Man håller inte en hund jättehårt i kopplet och säger att den är så lydig för att sedan släppa den lös och se den springa i väg. Då är det ingen lydig hund. På samma sätt ska hästen klara att ryttaren lättar i handen utan att ge sig i väg. 

Ekipagen fick trava och galoppera i båda varven som uppvärmning. Efter det fick de bland annat hoppa på små hinder på volt och en serie på medellinjen, vilket de klarade bra. Pether Markne påpekade flera gånger att han tyckte om ryttarnas ridning. 
– Det gäller att vara väldigt noga med detaljer. Generellt ser jag många ryttare som har problem med att hålla sin position, sa han och återkom ofta till de detaljer som just de här ryttarna behöver arbeta med. 
– Det är inte trist att sitta och finslipa till exempel handställning eller överlivets position flera pass rad. Det är nödvändigt om man ska lyckas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden