Hoppning
7 september 2020 12:02
Ridsportplus

”Jag uppmuntrar verkligen till att rida på gräs”

UnderlagArrangörer med gräsbanor har svårt att få starter, och även om Henrik Lannér är tacksam över alla fibersandbanor som finns uppmuntrar han alla hoppryttare att även rida på gräs. Ridsport har intervjuat landslagsledaren som menar att unga hästar skulle må bra av att tidigt vänja sig vid stora gräsbanor.

”Jag uppmuntrar verkligen till att rida på gräs”
Henrik Lannér ser gärna att unga ryttare rider oftare på gräs. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hallå där Henrik Lannér, landslagsledare för unga hoppryttare. Varför borde fler
    tävlingar gå på gräs?
    − Jag är verkligen tacksam för alla fibersandsbanor som finns. Det är ett lättskött underlag och banorna har gjort mycket för sporten. Men med det sagt är det synd om det bara blir fibersand, och vi har ett läge i Sverige där arrangörer med gräsbanor har svårt att få starter.
    − Jag uppmuntrar verkligen till att rida på gräs, eftersom det ställer andra krav på häst och ryttare. Unga hästar skulle må bra av att tidigt vänja sig vid stora gräsbanor och alla de stora nationshoppningarna går på gräs.

    Hur är kvaliteten på de svenska hoppungdomarna?
    − Den är hög. Vi har många starka juniorer. Sedan är det ett stort hopp från junior till young rider, som rider SM-final på 1,50, strax under seniorernas 1,55, och även där har vi många duktiga ryttare.

    Hur svårt blir det att hämta igen det här förlorade tävlingsåret?
    − Inte så svårt, eftersom det varit lika för alla. De som använt tiden väl kan utvecklas ännu mer än de annars hade gjort. Ryttarna får vara inställda på att göra långsiktiga planeringar, och tänka att det tar tid innan vi kan tävla som vanligt.

    Kan svenska tävlingar ersätta internationella?
    − Vi har svenska ryttare i världsklass, och om de ibland får så pass bra tävlingar att de väljer att stanna hemma vore det fantastiskt. Då skulle det innebära den konkurrens våra yngre ryttare behöver för att utvecklas. Men då krävs kvalitetstävlingar på platser med atmosfär, publik och bra prispengar.

    Fakta

    Henrik Lannér

    Henrik-lanneer-1-200816-rt
    Henrik Lannér Foto: Roland Thunholm

    Aktuell som: Landslagsledare i hoppning för junior och young rider.

    Bor: Löddeköpinge, Skåne.

    Arbetar som: Tränare och hästutbildare.

    I stallet: Unga hästar, den äldsta sex år just nu.

    Det roligaste med att vara landslagsledare: Att jag som hoppsportsnörd får jobba med hästar och ryttare av hög kvalitet. Vi är också en bra grupp på förbundet som arbetar med detta.

    Det svåraste: När jag tvingas vara borta från familjen för länge. Det bästa på vår anläggning: Våra naturhinder. Vi använder dem bland annat för att hoppa in unghästarna.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden