Hoppning
15 oktober 2023 15:34

Världscupen färdighoppad – så här gick det

Internationellt40 ekipage fanns på startlistan när säsongens första världscuppoäng delades ut. Tre svenska världsryttare startade i Oslo och samtliga får med sig världscuppoäng.

Världscupen färdighoppad – så här gick det
Henrik von Eckermann och Dzara Dorchiva var först ut i startfältet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det blev irländsk seger genom Richard Howley och Consulent de Prelet Z efter en fartfylld omhoppning i Oslo på söndagen.

13 hinder och 16 språng väntade ekipagen inne i arenan, bland annat en tvåkombination oxer-räcke redan som hinder 4 och en trekombination räcke-oxer-räcke som nummer 7.

Tiden har varit en tuff faktor tidigare under meetinget, detta både i lördagens Grand Prix och i fredagens 1,45-hoppning.

När klassen startade 15.30 på lördagens eftermiddag var svenske världsettan Henrik von Eckermann först ut med Dzara Dorchival (SF sto f 2013, e Qlassic Bois Margot-Raphael, uppf/äg Sebastien Fonck).

Han lade upp tempot redan från början och fuxstoet svarade upp fint. Han valde sex korta språng mellan trekombinationen och hindret efter. Allt stämde hela vägen och det blev felfritt.
– Jag är så nöjd, hon hoppade fantastiskt. Hon har gjort en världscup innan och var då fyra. Hon har gjort mycket bra under utomhussäsongen, jag är så glad över hur hon hoppar. Jag går ut först i omhoppningen men jag ska göra vad jag kan för att sätta press på dem som kommer efter mig, sa Henrik von Eckermann till FEI-tv efter sin ritt.

Säkrad omhoppning

Omhoppningen i klassen säkrades redan av andra och tredje ekipagen;
Frankrikes Simon Delestre/Dexter Fontenis Z (e Diarado-Voltaire Pref) och Schweiz Martin Fuchs/Commissar Pezi (e Commissario-Böckmann’s Lord Pezi).

Första riktiga problemen i banan kom för Belgiens Wilm Vermeir som inte fick en av de knepiga distanserna att stämma. Hästen kunde inte lösa uppgiften och stannade. Ryttaren valde sedan att hoppa ett annat hinder och utgå.

Hemmaryttaren Victoria Gulliksen möttes av stort jubel när hon kom in på banan, men fick inte riktigt allt att stämma och slutade med 8 fel, medan Danmarks Andreas Schou fick 12 fel.

Steve Guerdat och Is-Minka (e Mylord Carthago-Flyinge Quite Easy) bjöd på en väl avvägd runda där stoet dock touchade en del bommar, och en bom föll för det spänstiga skimmelstoet.

Storbritanniens Ben Maher fick inte heller till linjen efter trekombinationen perfekt och Faltic HB rav med bak. På nästa hinder var bakbenen där de skulle, men då kom det ett frambensfel i stället – 8 fel för ekipaget.

Tiden inget problem

Efter åtta ekipage stod det klart att tiden inte skulle bli lika utslagsgivande som tidigare under meetinget, då inget ekipage hittills fått fel för tiden.

Norges Jenny Krogsaeter har haft ett framgångsrikt meeting hittills, men på söndagen stämde det inte alls för henne och Laurier. Första nedslaget kom på hinder 4, och sedan fortsatte bommarna trilla tills ryttaren valde att utgå.

Peder Fredricson lotsade en Hansson WL (e Hip Hop-Iowa) som såg ut att vara i utmärkt form runt. Valacken bjöd på kraftfulla språng och fick banan att se enkel ut. Det blev klassens fjärde felfria runda.

Frankrikes Gregory Cottard red på sitt 11-åriga skimmelsto Cocaine du Val (e Mylord Carthago-Si Tu Viens) utan nosgrimma och martingal och satte sedan en säker felfri runda – sjätte ekipaget till omhoppning. Tysklands Daniel Deusser/Bingo Ste Hermelle (e Number One d’Iso-Diamant de Semilly) blev det sjunde felfria ekipaget.

Brasiliens välridande Yuri Mansur lotsade Qh Alfons Santo Antonio (e Aromats-False Pass) mjukt och säkert runt banan och tillhörde dem som valde fem långa mellan hinder 7 och 8. Det blev felfritt även för detta ekipage.

Frankrikes Kevin Staut lotsade store Beau de Laubry Z (e Bisquet Balou vd Mispelaere-Nabab de Reve) felfritt runt och blev tredje franska ekipaget till omhoppning.

Jens Fredricsons runda med Diarado’s Rose Elith (e Diarado-Cardento) såg ut att vara åt det långsammare hållet, men stoet visade fina språng och det skulle visa sig att tiden inte var något problem. Sverige hade sitt tredje felfria ekipage.

När 22 ekipage gjort sitt var nio klara för omhoppning.

Spaniens Mariano Martinez Bastida såg länge ut att kunna sätta en nolla med kraftfulle Belano vd Wijnhoeve Z, men det kom ett nedslag på slutet.

Felfri hemmahjälte

Hemmanationens hjälte Geir Gulliksen med lille, smidige, 17-årige VDL Groep Quatro (e Quaprice Bois Margot-Caletto I) såg inte alls så säker ut till en början med några touchar. Norrmannen valde också att låta hästen sträcka ut på fem språng mellan hinder 7 och 8. Men alla bommar låg kvar och publikens jubel efter en felfria runda hängde kvar länge.

Belgiens Jordy van Massenhove, Storbritanniens Jack Whitaker och Irlands Richard Howley tog sig också till omhoppning.

Nollorna fortsatte att trilla in och till slut hade hela 17 ekipage tagit sig till omhoppning.

Dags för omhoppning

Henrik von Eckermann var först ut i omhoppningen och lade upp tempot ännu mer än i omhoppningen. Det kom ett nedslag i mitten av banan, på en oxer efter en lång distans. Det blev 4 fel och tiden 35,62 sekunder.

Simon Delestre och Dexter Fontenis Z formligen flög runt banan. Hästen var både snabb över och mellan hindren och det blev en nolla med en tid, 34,85, som sätter press på övriga att verkligen satsa och ta risker om de vill vinna.

Martin Fuchs fick 4 fel.

Peder Fredricson och Hansson WL skapade lite skrämselhicka i kombinationen där ryttaren släppte ena tygeln och sträckt ut armen för att hålla balansen. Men SWB-valacken var väl med på noterna och var både snabb och felfri. Tiden 37,07 räckte till en andraplats hittills.

Gregory Cottard och Daniel Deusser fick 4 fel vardera. Yuri Mansur bjöd på en riktigt snabb runda, men slutade också på 4 fel, tiden blev 36,88 sekunder.

Kevin Stauts omhoppning såg inte jättesnabb ut, men den store hästen vinner mycket mark och var dessutom felfri. Tiden blev 36,76 och en andraplats i detta läget.

Fredricson satsade

Jens Fredricson satsade friskt och fick också till ett par fina svängar. Det blev felfritt och in på en tredje plats med tiden 36,93 sekunder när tio ekipage hade gjort sin omhoppning.

Geir Gulliksen visade att han ville vara med, blev felfri och gick i mål med en tid som var något långsammare än Peder Fredricsons, som var fyra i detta läget.

Belgiens Jordy van Massenhove sällade sig till dubbelnollorna och gick in som sexa.

Richard Howley och Consulent de Prelet Z (e Consulent Z-Fuego du Prelet) hittade lite kortare vägar än övriga i omhoppningsbanan som inte hade så många alternativ. Men det irländska ekipaget var felfritt – och snabbast av dubbelnollorna. Det blev ledning i klassen med 34,55 sekunder när 14 ekipage hade gjort sitt. Resultatet skulle hålla i sig, med Simon Delestre som tvåa.

Jens Fredricson slutade sexa, Peder Fredricson sjua och Henrik von Eckermann elva.

Svenska ekipagens startnummer

1) Henrik von Eckermann/Dzara Dorchival.
12) Peder Fredricson/Hansson WL.
21) Jens Fredricson/Diarado’s Rose Elith.

Liveresultat
Startlista
Banskiss
SVT Play
FEI-tv/ClipMyHorse
Arrangörens webbplats

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden