Hoppning
12 januari 14:18

Världscupen i Basel är igång – Ridsport liverapporterar

Uppdaterad 16:35Douglas Lindelöw och Henrik von Eckermann försvarar de blågula färgerna när det drar ihop sig för världscupstart i Basel. Det är ett starkt startfält med ett flertal av toppryttarna på den aktuella världscuplistan – och det kommer att bli en tuff poängstrid. Här kan du följa Ridsports liverapportering. Nu är det dags för omhoppning med 15 ryttare i startfältet.

Världscupen i Basel är igång – Ridsport liverapporterar
Douglas Lindelöw har hittills visat storform i Basel med två 1,50-placeringar. Arkivbild: Roland Thunholm

Världscupen i Basel är tionde omgången av 14 och rids i en grundomgång med omhoppning. Grunden går över 13 hinder med 16 språng. Bansträckningen i omhoppningen börjar med hinder 7 till och med 9 följt av ytterligare fem hinder där sista hindret görs om till en stor oxer ur vänstersväng. Länk till livesändningen längst ner i artikeln.

Douglas Lindelöw rider som andra ryttare med Cheldon, som visade framfötterna med en femteplacering i torsdagen 1,50-hoppning. Därefter får vi vänta till startnummer 23 som är Henrik von Eckermann med Fancy Me som ännu så länge inte fått inte någon fullträff i Basel, men som haft flera framskjutna GP-placeringar under hösten. Sist ut är titelförsvararen från 2018, världsettan Steve Guerdatmed Alamo, som också värmde upp med några hinder i samma klass. Bägge hästarna såg ut att vara i toppform.

16:32 Det är klart – Steve Guerdat visar återigen var skåpet ska stå och plockar hem segern i dagens världscup i Basel efter en blixtsnabb runda med hästen Victorio des Frotards. Därmed tar världstvåan klivet upp från andraplatsen i den aktuella världscupställningen till toppositionen med bara fyra omgångar kvar innan den stora finalen i Las Vegas i april.

16:30 Niels Bruynseels och Delux van T & L är sist ut. Bästa läget men får se om nerverna håller. Han satsar men är även han efter Guerdat. Ett nedslag blir det också.

16:28 Frågan är vad Pieter Devos och Apart kan göra. Devos matar på men är efter Guerdat och går i mål på 32,41 sekunder.

16:26 Scott Brash och Hello Senator ser oerhört fokuserade ut. En chansning resulterar dock i ett tidigt stopp.

16:25 Julien Epaillard och Queeletta är snabba som vinden, men slår inte Guerdat utan går i mål på 31,94 sekunder. Ekipaget är således tvåa så långt.

16:24 Dags för Max Kühner tillsammans med Elektric Blue P. Det smattrar i manegesanden men dessvärre får han ett bakbensfel och går i mål på 4 fel.

16:22 Marcus Ehning är igång med Cornado och han vänder snabbt. Det här ser farligt ut för Guerdat, men han tappar tid mot slutet och det räcker till andraplatsen så långt.

16:20 Denis Lynch kan rida fort och han sätter fart direkt. Men det ser långsammare ut än för Guerdat och han rider in på andraplatsen med GC Chopin’s Bushi.

16:18 Steve Guerdat har lite tur men det går riktigt fort. Klockan stannar på 31,44 sekunder för Guerdat och Victorio des Frotards som går upp i ledning.

16:16 Kevin Staut och Viking d’La Rousserie vinglar igång mot muren. Men sedan går det undan och de vänder innanför muren. Plockar bort ett galoppsprång mot sista men tangerar Mark McAuleys tid och går in på en delad andraplats.

16:15 Gfe Excalibur de la Tour Vidal är lite tungrodd för Penelope Leprevost som går i mål med ett nedslag på tiden 34,68 sekunder.

16:13 Hemmaryttaren Janika Sprunger är igång och King Edward flyger fram med stora galoppsprång, går runt muren och de rider i mål felfritt på 35,99 sekunder. En superrunda som placerar ekipaget på tredje plats så här långt.

16:11 Hans-Dieter Dreher ligger ganska lika i förhållande till föregående ryttare. Prinz gör ett språng mer på sista linjen men går ändå i mål på 33,30 sekunder, strax före Mark McAuley som nu faller ner till andraplatsen.

16:10 Mark McAuley och Vivaldi du Theil slår till med första nollan och tiden 33,52 sekunder som blir nya hållpunkten. Får se hur långt det räcker.

16:08 Vangog du Mas Garnier kickar över muren och slår i både andra och tredje hindret ordentligt innan han river på fjärde touchen. Klockan stannar på 34,22 sekunder för andra ryttaren Olivier Robert.

16:06 Hemmaekipaget Jane Richard Philips och Clipper du Haut du Roy får ett nedslag och går i mål på 39,14 sekunder.

15:56 Det laddas för omhoppning i Basel där banan börjar med linjen hinder 7, som är muren, till och med 9 följt av ytterligare fem hinder där sista hindret är ombyggd till en maffig oxer. Totalt handlar det om åtta språng.

15:50 Niels Bruynseels och Delux van T & L är sista ekipage i mål på 0 fel och vi har 15 ryttare till omhoppning när alla 40 ryttare har ridit.  

15:40 Pieter Devos toppar just nu den aktuella världscupställningen och är världssexa precis efter Peder Fredricson. Är igång och rider hästen Apart. Rider starkt och får smacka sig ur linjen på mitten när det blir lite trångt. Går i mål felfritt.

15:39 Italienaren Emanuele Gaudiano och Caspar får ett nedslag och väljer att utgå mot sista hindret.

15:36 Dags för Scott Brash och Hello Senator. Guerdat har flera världscupplaceringar med sig i bagaget. Flyger över trekombinationen och fortsätter i stor stil. Det ser otroligt enkelt ut och Guerdat väljer att gå på fem korta språng mot sista oxern. Går i mål felfritt.

15:34 Julien Epaillard och Queeletta kommer stort på trippeln, får en touch men har lite tur. Går i mål på 0 fel och klappar om sin häst.

15:32 Österrikaren Max Kühner och Elektric Blue P får en smakstart. Det ser säkert ut, rider mot trippeln och får bromsa lite mot räcket. Väljer även han fyra språng på sista linjen och rider i mål på 0 fel.

15:30 Får se vad Robert Whitaker och Catwalk IV kan hitta på. Inga fatala misstag, men det blir dessvärre ingen omhoppning.

15:27 Maikel van der Vleuten på EM-hästen Dana Blue kämpar på, men det vill sig inte riktigt och ekipaget går i mål på 12 fel.

15:25 Marcus Ehning och Cornado får startsignal. Tog en fjärdeplats i London och det ser fint ut på väg mot muren. Rider på fyra språng på sista linjen och går i mål felfritt.

15:23 Irländaren Denis Lynch rider GC Chopin’s Bushi och det ser jämnt och fint ut. Får trycka på mot trippeln. Säker runda som resulterar i 0 fel. Hittills 9 felfria med 10 ryttare kvar.

15:20 Världstvåan Steve Guerdat är igång med Victorio des Frotards som vrider sig igenom trekombinationen. Vingligt på mitten och går på fem korta språng på sista linjen, men lyckas passera mållinjen på 0 fel och inom maxtiden.

15:18 Kevin Staut och Viking d’La Rousserie felfria mot sista linjen där han plockar bort ett språng utan problem. Går i mål felfritt.

15:15 Dags för Penelope Leprevost och Gfe Excalibur de la Tour Vidal. Läckert språng över trippeln och rider mot sista linjen. Blir sjätte ekipaget till omhoppning.

15:12 Ingen omhoppning för hemmaekipaget Pius Schwizer och Cortney Cox som dock redan är klar för finalen i Las Vegas. Nu dags för Daniel Deusser och Killer Queen Vdm. Blir den första att riva muren. Går i mål efter snöpliga 4 fel.

15:08 Henrik von Eckermann är igång med Fancy Me. Riktigt fina språng så långt. Bra driv när de går mot sista linjen. River sista hindret, nej, nej, vad synd. Janika Sprunger tar sig för huvudet i kiss and cry-båset.

15:05 Christian Ahlmann på kommande OS-hästen Clintrexo Z är igång. Börjar bra men missar in på linjen i mitten och hästen cyklar över trippelbarren. Går i mål på 4 fel.

15:04 Hemmaekipaget och världsettan Martin Fuchs får startsignal med Silver Shine när halva startfältet återstår. Fuchs vann världscupen både i Lyon och London, får se vad han kan åstadkomma idag. Silver Shine hade ett nedslag i Stuttgart och börjar dessvärre med att riva första hindret. Går i mål på 4 fel men sitter säkert med 44 världscuppoäng och kommer att få rida finalen i Las Vegas.

150janikasprungerfancymert2
Janika Sprunger på Fancy Me som idag rids av fästmannen Henrik von Eckermann. Foto: Roland Thunholm

14:53 Janika Sprunger och King Edward är igång. En oerhört kraftfull och storhoppande häst. Rider perfekt och felfritt samt klarar maxtiden. Femte nollan så långt.

14:50 Hans-Dieter Dreher gör en superrunda med Prinz och rider i mål på 0 fel, vilket gör ekipaget till fjärde felfria ekipage av 16 så långt.

14:49 En av världens främsta fälttävlansryttare, Michael Jung, är på banan med Fischerchelsea. Gör en stark insats men går dessvärre ut med 4 fel.

14:47 Mindre än tio ryttare kvar till Henrik von Eckermann och Fancy Me som skymtar på framhoppningen. Håll utkik efter startnummer 23.

14:45 Vivaldi du Theil ägs av svenska Charlotte Mordasini och rids av maken och irländaren Mark McAuley. Han biter ihop inför sista linjen och rider i mål med felfritt resultat.

14:43 Felice Bertrand rider på lilla Sultane des Ibis som kämpar som en tiger på banan. Får dessvärre med sig en bom, men vilken fighter!

14:39 Två nollor av åtta ryttare så långt. Startsignal för Alberto Zorzi. Får ett frambensfel in i trekombinationen. Rider offensivt men får med sig ett flertal bommar och rider i mål på 16 fel.

14:30 Franska ryttaren Olivier Robert ser till viss del ut att jaga tiden, men blir andra ryttaren att ta sig till omhoppning.

14:28 Wilm Vermier gör en fin runda men får ett tidsfel, vilket visar att tiden är satt med precision av banbyggaren Frank Rothenberger.

14:26 Hemmaekipaget Jane Richard Philips sätter första nollan med Clipper du Haut du Roy och publiken jublar.

14:22 Douglas Lindelöw och Cheldon har fått startsignal. Börjar fint men kommer för nära och får med sig frambommen på första hindret i trekombinationen. Får samma problem på linjen på långsidan där det faller två bommar och Douglas väljer att utgå.

14:15 Först ut i klassen är Sergio Alvarez Moya och hästen Jet Run. Får en mardrömsstart med en miss på första hindret, tappar rytmen och utgår slutligen.

Start- och resultatlista.
Banskiss.
Aktuell ställning i världscupen.
Livesändning SVT Play.
Livesändning FEI TV.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden